Figueres i els seus contrastos

0
1020

Hem assistit amb orgull a la inauguració del Teatre el Jardí, després d’una llarga rehabilitació. No es pot negar que l’edifici ha quedat espectacular, molt digne perquè dins de les instal·lacions s’hi puguin efectuar tota mena de representacions teatrals, audicions, funcions operístiques… i tota altra mena d’actes adequats que puguin menester les entitats d’aquesta població.

Aprofito per incidir en la importància que tots aquests edificis rehabilitats recentment, tals com el convent dels Caputxins o altres rehabilitacions que es puguin dur a terme en el futur, siguin apropats d’una manera activa a tota la població. De quines maneres es poden apropar? L’Administració local ja ho sap: fent actes populars, xerrades per a tots els públics, espectacles interessants… tots a preus assequibles o inclús en la mesura que sigui possible gratuïts. Així mateix, també seria interessant que hi hagués acord entre escoles, entitats i l’Ajuntament perquè els alumnes, en hores lectives, poguessin gaudir-ne d’una manera o altra. Aquesta part maca contrasta amb la deixadesa persistent en què es veu immersa la ciutat. Podríem dir que la seva permanència en el temps la fa ja una característica inherent a ella.

Així, veiem dia rere dia les deixalles acumulades als voltants dels contenidors, formant castells i impedint el pas dels vianants per les voreres. A part d’oferir una imatge penosa i de pobresa a tots els nivells, la pudor i el fàstic fa que els transeünts hàgim de canviar de vorera i fins i tot modificar els nostres trajectes habituals per no haver d’aguantar ni la pudor ni el lamentable espectacle visual, que tot plegat fa venir nàusees.

No sé quan començaran els serveis de la nova empresa de recollida de deixalles, neteja de parcs i jardins, etc., però tant de bo sigui ben aviat. Independentment de l’empresa encarregada de dur a terme les tasques, aquesta situació és intolerable i insuportable, ja que no parlem d’un dia puntual, sinó més aviat d’un temps continu.

L’Ajuntament hauria d’exigir uns mínims i procurar erradicar aquestes situacions, que enlletgeixen la ciutat, fent-la molt poc atractiva. La brutícia és una de les més males companyies per una ciutat, i sens dubte, un dels factors que més la fa baixar en el rànquing de ciutats atractives pel turisme. Encara que tinguem edificis molt macos i ben guarnits, si els carrers no estan nets, la gent passejarà incòmode i fuig de venir a visitar-nos, sobretot a la seva hora de lleure, compres o oci amb família.

Les deixalles llençades i apilades al carrer, al costat o lluny dels contenidors són el pitjor ítem de valoració d’un poble o d’una ciutat.

Per tant, comencin a vestir-se pels peus, en comptes de tant voler enjoiar-nos i guarnir-nos amb grans obres i reformes de carrers, o grans rehabilitacions; solucionin d’un cop el problema que fa temps arrossega Figueres amb les deixalles, ja que tota ella sembla una deixalleria.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li