Figueres declara definitivament el Cafè Royal com a Bé Cultural d’Interès Local

0
1103

Tot i que les al·legacions presentades per propietari i arrendatari del local no han prosperat, des de fa una setmana ja es pot dir que el Cafè Royal de Figueres és Bé Cultural d’Interès Local. Així ho van aprovar els grups municipals en el darrer ple.
El dictamen és fruit de l’impuls del grup municipal d’ICV, que va canalitzar les reivindicacions de la plataforma “Salvem el Royal”. Va ser l’aleshores alcalde, Santi Vila, qui va començar a tramitar la preservació encarregant un informe a experts de la Universitat de Barcelona.
El passat 30 de juliol el ple de Figueres va aprovar de manera inicial la declaració del Cafè Royal com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) però es van presentar dues al·legacions. Per part del propietari, Amadeu Miquel i Ballart, es demanava arxivar l’expedient. L’altra al·legació, la va presentar l’arrendatari Josep Matas i demanava que la protecció del Cafè Royal abastés tota la planta baixa de l’edifici.
Finalment, aquests dos aspectes de propietari i arrendatari no es contemplen i s’aborda la preservació recomanada en l’informe dirigit per la doctora en Filosofia i Lletres , Mireia Freixa, catedràtica d’Història de l’Art de la UB. Freixa recomana preservar els elements modernistes o que “li donen un to modernista, com ara l’arrambador, diversos elements de fusteria, com ara portals i lleixes, penjadors metàl·lics, miralls, anuncis comercials i el paviment”. Amb l’acord municipal, ara el Consistori es compromet a preservar tots els elements històrics “en la mesura del possible”. L’acord es comunicarà al Departament de Cultura, que n’haurà de fer la inscripció al Catàleg del Patrimoni Cultural Català.
L’alcaldessa, Marta Felip,va agrair als grups el consens tot dien que “s’obre la porta a què a Figueres es pugui analitzar aquesta catalogació em altres locals o edificis”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li