Figueres congela taxes i impostos

0
765

L’alcaldessa avança que la inflació dificultarà molt l’elaboració del pressupost municipal per a l’any que ve


Amb l’objectiu de no augmentar la càrrega fiscal sobre les famílies en un moment econòmicament molt complicat a causa de la inflació de tots els serveis, l’Ajuntament de Figueres ha decidit congelar totes les taxes i impostos de cara a l’any que ve. El ple ordinari del mes d’octubre va aprovar ahir provisionalment les ordenances fiscals per al 2023. I durant la presentació que se’n va fer al migdia, l’alcaldessa, Agnès Lladó, va assegurar: «Això per a l’Ajuntament és un esforç, i és un esforç important. Per què? Perquè la deriva inflacionista també afecta l’Ajuntament».

Més enllà de la congelació, els propers fiscos inclouran dues novetats en forma de bonificació. D’una banda, es reduïrà el 95% del cànon per construir habitatges de protecció social destinats a lloguer (per part d’entitats de dret públic). De l’altra, també obtindran un 95% de bonificació les obres per rehabilitar habitatges amb criteris d’eficiència energètica (en aquest cas, en el marc de les subvencions atorgades per la convocatòria dels fons Next Generation).

A més, també es mantindran diversos beneficis fiscals de l’impost sobre béns immobles (50% per als habitatges de protecció oficial, 45 o 90% per a les famílies nombroses, i 50% per als habitatges amb certificat energètic, la instal·lació de sistemes d’aprofitament elèctric i els béns de naturalesa rústica de les cooperatives agràries), l’impost sobre vehicles (95% per als vehicles històrics, 75% per als elèctrics i 50% per als de motor bimodal, de metanol o d’hidrogen), i l’impost sobre instal·lacions, construcció i obres.

BONIFICACIONS PER A LES ESCOMBRARIES. A part de les bonificacions més populars, Lladó va recordar ahir que els veïns i veïnes que fan servir la deixalleria municipal també tenen descomptes en la taxa d’escombraries. Concretament, els que hi fan fins a cinc aportacions anuals paguen un 15% menys de la taxa; els que hi fan entre 6 i 10 aportacions, un 25% menys, i els que n’hi fan més de 10, només paguen la meitat.

Per beneficiar-se d’aquesta opció, quan els contribuents van a la deixalleria han de demanar els rebuts al personal, i al gener els han de presentar al consistori adjunts a la instància corresponent.

TAXA PER A EXÀMENS MUNICIPALS. Paral·lelament, una altra novetat de les ordenances fiscals 2023 és que s’incorporen noves taxes per presentar-se a convocatòries i processos de selecció de personal de l’Ajuntament. Els participants hauran de pagar unes tarifes de 15, 25 o 30 euros en funció de la categoria (A, B o C) a què vulguin aspirar. En aquest sentit, l’alcaldessa explica que s’ha introduït aquesta nova taxa perquè organitzar els processos de selecció comporta tota una feina administrativa i sovint es trobaven que a l’hora de la veritat molts dels aspirants no s’hi presentaven, quan el personal municipal ja havia fet aquesta feina.

DIFICULTATS AMB EL PRESSUPOST. Durant la presentació de les ordenances que es va fer ahir a la Casa de la Vila, i en què també va participar la regidora d’Hisenda, Maria Gratacós, Agnès Lladó va avançar que aviat començaran les negociacions per elaborar el pressupost del 2023, i que enguany no serà gens fàcil de quadrar. Això és així perquè les arques municipals hauran d’afrontar l’augment del preu de l’energia o dels materials de construcció. L’alcaldessa argumenta que han de continuar garantint l’electricitat a tots els equipaments municipals, i que s’hi hauran de destinar recursos que fins ara es destinaven a altres coses.

També exemplifica l’augment del preu dels materials amb l’obra que s’està fent al carrer Sant Llàtzer: inicialment tenia un pressupost de 800.000 euros, però ara ja es preveu que el cost total s’enfili fins a 1.050.000 euros. A més, Gratacós va afegir que per acabar de definir el pressupost de l’any que ve també caldrà tenir en compte la normativa de la Generalitat que els obligarà a apujar un 3,5% el sou als funcionaris.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li