Figueres confirma la ‘Ceba Negra’: un nou festival dedicat a la novel·la i crònica negra

0
912

L’esdeveniment es celebrarà el 4,5 i 6 de març i inclou presentacions, taules rodones i conferències


Durant el primer cap de setmana de març reconeguts escriptors, autors i periodistes de crònica negra tenen una cita a la ciutat de Figueres, en la primera edició del festival Ceba Negra. Un esdeveniment organitzat per l’Ajuntament de Figueres i l’associació Acocollona’t amb el suport de Jacint Casademont, Xavi Gorro i la llibreria Bookman.

El festival arrencarà el dissabte 5 de març a l’auditori Caputxins i seguirà dos dies més a diferents espais de la ciutat. Hi haurà taules rodones, presentacions i conferències sobre temes com l’evolució del periodisme de crònica negra, la comunicació del true crime i la recent explosió del gènere .
El regidor de cultura Alfons Martínez ha valorat molt positivament la iniciativa, ja que considera que «La novel·la negra i el gènere negre està en un bon moment de reconeixement de públic i aquest festival serà de ben segur un punt de trobada del gènere dins l’àmbit català. A més, podrem gaudir d’excel·lents escriptors i periodistes que darrerament han escrit obres amb molt d’èxit d’audiència».

PRIMERS NOMS CONFIRMATS. Tot i que encara no s’han desvetllat tots els participants del festival, ja se’n coneixen els primers noms. Entre aquests s’hi troba la periodista del Punt Avui, Tura Soler, que ha escrit El pantà maleït: les morts de Susqueda, el periodista de La Vanguardia, Toni Muñoz, autor del llibre Solo tu me tendrás sobre el crim de la guàrdia urbana, el doctor forense Narcís Bardalet, l’autora del podcast criminopatia Lara Tisca, i la periodista del programa Crims, Anna Punsí.

La resta de conferenciants i protagonistes d’aquesta primera edició es confirmaran en les properes setmanes.

LA NIT MÉS FOSCA. Una altra de les activitats confirmades és la retransmissió en directe del podcast La Nit Més Fosca. El programa, protagonitzat per Joan Plana, Xavi Gorro i Sergi Trinidad, narrat habitualment des dels micròfons de Ràdio Vilafant, s’encarregarà de repassar algun dels episodis més tenebrosos de la crònica negra. Una excel·lent ocasió per gaudir in situ d’un programa capaç d’analitzar en profunditat els crims que més van sacsejar la societat. Una oportunitat per descobrir com van tenir lloc, quina influència van tenir en el seu temps, les repercussions que varen generar i les ombres que, encara avui, planegen sobre els fets.

NARCÍS BARDALET. La primera edició de la Ceba Negra, arriba acompanyada amb un premi, el guardó honorífic Fulla Negra. Un reconeixement que s’entregarà al forense i pediatre de Figueres, Narcís Bardalet (Girona, 1953). Actualment, i després de quatre dècades exercint aquestes dues especialitats, continua exercint com a pediatre. Una feina que compagina amb el càrrec de president de la Unió Esportiva Figueres.

Donada la seva visió com especialista en medicina legal i forense, ha col·laborat amb diversos programes televisius i radiofònics. La seva dilatada i contrastada experiència l’ha servit per convertir-se en un referent en el món de la crònica negra. El seu primer llibre va arribar l’any 2018, El que m’han ensenyat els morts per entendre millor la vida, amb textos a cura de Tura Soler.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li