Figueres clou el programa del bicentenari del naixement de Pep Ventura

0
1682

Aquest cap de setmana se celebren els darrers actes de la commemoració, que just divendres farà un any que va arrencar


 

El dijous 2 de febrer de l’any passat desenes de persones van assistir a la festa popular que es va celebrar a Figueres per donar el tret de sortida al bicentenari del naixement del compositor i creador de la sardana moderna Pep Ventura. Va ser una festa molt especial, convocada dins dels actes de Figueres Capital de la Sardana per l’Ajuntament i l’entitat Foment de la Sardana, que va tenir lloc al cèntric carrer de Figueres que porta el nom del músic des del 1906. I va ser especial precisament perquè s’hi va batejar i presentar oficialment el nou gegantó de la ciutat, sobre la figura de Pep Ventura.

I aquest cap de setmana, just un any després, Figueres torna a acollir una festa molt especial. Aquesta vegada, però, per tancar la commemoració, que enfila la recta final. L’acte central serà aquest dissabte, a les 7 de la tarda, a l’Auditori dels Caputxins, en el decurs del qual es presentaran, en formats diferents, tres projectes elaborats al voltant del músic. En primer lloc, la macroexposició virtual «Sardanes», una àmplia i detallada mostra del món sardanista en la qual Ventura té, com li pertoca, una part important. Realitzada per Joaquim Rabaseda, que en farà la presentació a Figueres, i Anna Costal, en coordinació amb la Confederació Sardanista de Catalunya i l’empresa Bisdixit, l’exposició virtual serà accessible per xarxa des de qualsevol lloc del món, ja que entre altres objectius pretén ser un suport a la campanya «La sardana a la Unesco», per aconseguir que aquest ball sigui Patrimoni de la Humanitat.

Dissabte es presentarà també als Caputxins la monografia Això no és una biografia de Pep Ventura, publicada per l’Editorial Gavarres i escrita per la doctora en musicologia i professora de l’Escola Superior de Música de Catalunya Anna Costal, per encàrrec de la Confederació Sardanista de Catalunya amb motiu del bicentenari. Al llarg de més de 180 pàgines, l’autora, com remarca el títol, no fa una biografia del músic empordanès, sinó una relectura del mite historiogràfic del personatge, en la línia de la tesi doctoral que va presentar el 2014, sobre Pep Ventura i la música popular del seu temps. Serà precisament un dels directors d’aquesta tesi, el doctor Jaume Ayats, l’encarregat de presentar el llibre, juntament amb l’autora i Àngel Madrià, l’editor.

Finalment, l’acte central de dissabte es clourà amb un concert de la Cobla de Cambra de Catalunya, que servirà de presentació del CD Música romàntica a Figueres, editat pel Departament de Cultura de la Generalitat dins la col·lecció «Fonoteca de Música Tradicional Catalana» amb motiu del bicentenari de Pep Ventura. Es tracta d’un disc enregistrat per la mateixa cobla, sota la direcció de Jesús Ventura i l’assessorament d’Anna Costal, que conté un total de 14 temes, tots originals de Pep Ventura, tant de cobla com d’orquestra, en els quals s’aprecia la diversitat de la seva obra, majoritàriament oblidada: peces de concert, schotisch, havaneres, valsos, himnes i sardanes. En destaquen les peces de lluïment per a clarinet i tenora, els instruments que Ventura dominava, la versió de La Marsellesa, himne per a cobla dels empordanesos republicans federals, i sardanes diverses, des de les inspirades en temes de sarsuela, en melodies populars o havaneres de l’època, passant per la primera sardana revessa documentada, titulada La embustera.

La cloenda del 200 aniversari del naixement de Pep Ventura es completarà amb l’espectacle multidisciplinari Víctor Català, la senyoreta de l’Escala, que es farà divendres, a La Cate, i els actes del diumenge: una ballada popular a la Rambla, a les 12 del migdia, amb la cobla Flama de Farners, i el concert Figueres en gala, a càrrec de la cobla Reus Jove i amb el locutor Jordi Saura, a les 6 de la tarda als Caputxins .

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li