Figueres celebra el Dia Internacional de les LlengĂźes amb la lectura dels Drets Humans

0
925

La Capital de la Cultura Catalana Figueres 2009 ha celebrat aquest dissabte el Dia Internacional de les Llengües amb la lectura en una vintena de llengües de la Declaració dels Drets Humans per part de nombrosos veïns de la capital altempordanesa. El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Figueres, Richard Elelman (ICV), ha recordat que Figueres té ciutadans de 89 nacionalitats diferents i ha destacat que amb aquest acte es demostra que ‘som una societat cosmopolita’. ‘Es tracta d’una experiència interessant perquè en els actes més petits fem ressò de la importància dels drets humans en tots els nivells’, ha afegit el regidor ecosocialista.

Elelman també ha comentat, en to de broma, que ha estat una oportunitat per llegir amb la seva llengua materna, l’anglès, sense que ningú corregeixi els seus errors gramaticals, tal com li passa quan parla català o castellà.

La lectura s’ha celebrat a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Empordà a partir de dos quarts d’onze i ha estat conduït pel periodista Francesc Cruanyes. Posteriorment, ha intervingut l’alcalde de Figueres, Santi Vila; a més de la representant de l’organització Capital de la Cultura Catalana, diputats, regidors de l’ajuntament i, responsables d’entitats de la ciutat, entre d’altres.

Els participants han utilitzat, entre altres, els idiomes català, castellà, gallec, vasc, francès, anglès, xinès mandarí, àrab, francès, fula, Amazigh, portuguès, rus o italià per llegir els articles de la declaració.

El Dia Internacional de les llengües maternes fou establert per la Unesco l’any 1999 en el marc dels esforços d’aquesta Organització Internacional per a protegir les 6.000 llengües diferents existents arreu del món i, alhora, preservar la diversitat cultural.

 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li