Figueres aprova una mociĂł per impulsar accions sobre el dret a morir dignament

0
1655

La proposta va rebre el suport de 16 regidors, el PP hi va votar en contra i els dos edils d’Unió es van abstenir


El ple de dijous de Figueres va estar protagonitzat per diverses mocions procedents d’entitats ciutadanes. Una d’aquestes va ser la impulsada per l’Associació Dret a Morir Dignament (DMD), que va rebre llum verda del ple. A partir d’aquí Figueres hauria d’impulsar diverses accions per la mort digna. Això passaria per la creació d’una comissió tècnica que elaborés un pla de ciutat, l’organització de xerrades i taules informatives i facilitar el tràmit del Document de Voluntat Anticipades (DVA). Un dels objectius seria que Figueres instés el Parlament a modificar la llei perquè la ciutadania pogués signar el document davant d’un funcionari municipal, cosa que actualment no és possible.

El punt 6 de la moció dona suport a la proposta del Parlament en què demana un regulació sobre la despenalització de l’eutanàsia al Congrés. Aquest aspecte va evitar que el PP i Unió donessin suport a la moció, tot i que van defensar la majoria de punts. Tots els grups van votar a favor, el PP en contra i Unió es va abstenir.

Cristina Vallès, coordinadora de Dret a Morir Dignament a Girona i Figueres: “Hem de saber com morim i com volem morir”

Estan satisfets pel suport que ha rebut la moció, però que hauria de canviar ara a Figueres sobre el tema de la mort digna?
Proposem que es crei una comissió tècnica de treball amb experts de diferents regidories, representants de Salut i entitats perquè elaborin un pla de ciutat. Voldríem que s’impulsés el Document de Voluntats Anticipades (DVA) però no només per a malalts crònics sinó per a la població en general. Que això sigui un factor de conversa a la ciutat en el sentit de plantejar-nos com morim i com voldríem morir. Sabem que ens enfrontem amb el tabú de la mort però s’ha de posar el tema sobre la taula. Intentarem impulsar a Figueres un prova pilot per fer xerrades sobre aquest tema.

Hi ha mitjans per fer el document de Voluntats Anticipades però des de DMD volen més facilitats?
A la moció es demana que des de l’Ajuntament es pugui donar informació sobre el document i que s’hi pugui fer el registre. L’altra cosa que encara no és possible per llei, però que podríem proposar des de Figueres, és que un funcionari de l’Ajuntament tingués competència per gestionar el DVA i que no calguessin tres documents d’identitat. Hi ha molta gent gran que no sap com fer-ho.

A Figueres no es mor bé?
No, nosaltres no diem això. Només volem saber com es mor aquí però això és una cosa complicada perquè no s’ha estudiat mai. Ens agradaria saber quines són les necessitats de les persones al final de la vida a la ciutat i què voldríem que passés per morir dignament. L’única branca que en aquest aspecte està molt ben constituïda és la dels malalts oncològics però ens trobem amb xifres cada vegada més altes de demències geriàtriques. És una necessitat nova de la societat. A un malalt d’aquests no li pots donar un document de voluntats anticipades. O li has donat abans o ja no el fa. Estaria bé saber si aquesta persona vol la màxima actuació mèdica al final de la vida o no. A l’associació ens trobem amb molts casos d’aquests, però això no vol dir que s’hagi d’aplicar l’eutanàsia. No necessàriament, només depèn de la voluntat de cada persona. El Document de Voluntants Anticipades respecta el desig de cadascú sigui quina sigui la decisió.

Precisament, el punt 6 de la moció parla de l’eutanàsia. Això ha evitat el suport de tots els grups?
Sí, però el punt 6 dona consistència a la moció. Val a dir, però, que tots els grups han tingut molt d’interès amb la nostra proposta i alguns haurien votat a favor de la majoria de punts, menys aquest. Tot i això, en general Figueres és molt receptiva amb el tema de la mort digna i les coses s’estan fent molt bé des dels CAP i des del sociosanitari Bernat Jaume. Aquesta sensibilitat i manera de fer ens fa pensar que a Figueres podrem arribar a molts objectius marcats.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li