Figueres aprova un pressupost de 58,4 milions que en reserva 4,5 per a inversions

0
1195

Els comptes, que tenen el pavelló com a projecte estrella, van prosperar gràcies al suport del PSC i l’abstenció del PP


 

El Ple de Figueres ha aprovat inicialment el pressupost municipal per aquest 2019. Tal com es preveia, en el ple de dijous els comptes van rebre el suport dels set regidors de l’equip de govern (cinc de PDeCAT i els dos no adscrits) i els tres del PSC, i l’abstenció del PP (dos edils); mentre que ERC, els cupaires, Cs i CExF (nou en total) hi van votar en contra.

El document preveu un pressupost de 58.424.695,72 euros. Una xifra que representa un augment del 3,26% respecte del 2018; és a dir, que és 1,85 milions més elevat. I malgrat que continua estant per sota dels 59,8 milions d’euros del 2017, és superior a la mitjana dels últims anys, marcats per la crisi econòmica.

El gruix més important de les despeses, de 28,1 milions, es destinarà a l’àrea de Serveis Urbans i Urbanisme, mentre que l’àrea de Serveis a les Persones disposarà de 16,2 milions, i la de Promoció Econòmica, d’1,6 milions. Per capítols, les partides més grans serviran per cobrir despeses corrents en béns i serveis (25,4 milions) i despeses de personal (17,1 milions). En aquest últim punt, es donarà resposta a l’acord que l’Ajuntament ha signat amb els treballadors municipals per augmentar-los el sou, i també a l’increment de la plantilla. Aquest any s’incorporaran deu agents nous a la Guàrdia Urbana, i també administratius i zeladors.

4,5 MILIONS D’INVERSIONS. L’estrella d’enguany és la construcció del nou pavelló, les obres del qual són imminents (el projecte ja està aprovat i en els propers dies podrien començar els treballs per soterrar les línies elèctriques). Rebrà una dotació d’1.074.000 euros, que representa una quarta part dels diners reservats per a inversions.

En total, durant aquest 2019 l’Ajuntament figuerenc té previst invertir 4.551.096,55 euros [vegeu la taula], 4,1 milions dels quals se sufragaran a crèdit i la resta (uns 450.000 euros), a través de subvencions. Entre altres actuacions, també en destaquen la primera fase del projecte de museïtzació i obertura de la Casa Natal de Salvador Dalí, l’execució del BiciTranscat, l’ampliació del centre de formació Ferran Sunyer i Balaguer, la construcció del nou centre d’acollida d’animals comarcal, o les millores en equipaments esportius municipals.

CONTENCIÓ I RECUPERACIÓ. Durant la presentació del pressupost, l’alcalde, Jordi Masquef, va voler destacar que és de «recuperació» i «contenció». El màxim responsable municipal va explicar que gira entorn de cinc eixos: la millora de l’espai públic, la continuïtat de projectes fonamentals per a la ciutat, l’impuls de nous projectes «clau», l’atenció a les persones i la «promoció econòmica» de Figueres. Un dels aspectes que en va voler remarcar són els 1,4 milions d’euros que es destinaran al nou servei de neteja i recollida d’escombraries, que finalment entrarà en servei aquest any. I també els 1.020.000 euros reservats per a l’externalització dels serveis de parcs i jardins, i enllumenat. En aquest sentit, Masquef va explicar que treballen per licitar-ne la gestió durant el tercer trimestre de l’any, així com municipalitzar la seva estructura organitzativa a través de Fisersa. Aquesta seria una mesura prèvia, abans d’assumir els serveis d’aquí a uns tres o quatre anys.

MÉS INGRESSOS. Pel que fa als ingressos, està previst que augmentin un 5,63% respecte del 2018. Això són 1,85 milions d’euros que l’equip de govern espera recaptar de més gràcies a la millora de l’activitat econòmica, que hauria de comportar un increment en la recaptació de l’ICIO (impost sobre construccions, instal·lacions i obres) i les plusvàlues. A més, també esperen que hi ajudin les millores administratives i organitzatives que donaran una «major eficàcia» a l’hora de cobrar multes i impostos.

En aquest sentit, calculen que el gruix dels ingressos, de més de 22 milions, procediran d’impostos indirectes. Tot i que també seran molt importants les aportacions procedents de taxes i preus públics (16,5 milions) i de transferències corrents (13,6 milions).

L’OPOSICIÓ, CRÍTICA. Durant la intervenció que va fer al ple, Jordi Masquef va reiterar que són uns comptes de «recuperació» i de «contenció». I el regidor d’Hisenda, Manuel Toro, va assegurar que és un pressupost «molt ajustat» que s’ha quadrat amb l’objectiu de no obtenir ni dèficit ni superàvit.

Per la seva banda, el portaveu del PSC, Pere Casellas, va argumentar el seu vot favorable dient que Figueres «necessita tenir un pressupost». Un document que és una eina de treball i que si cal podrà ser modificat pel nou govern que sorgeixi de les municipals del maig. Però els grups detractors van criticar que són uns comptes irreals que no responen a les necessitats de la ciutat.

Des d’ERC, per exemple, Agnès Lladó no creu que a la pràctica es puguin augmentar els ingressos, i considera que els càlculs són interessats. I el portaveu de CExF, Òscar Vergés, va afegir que «no és el pressupost que necessita Figueres» i el va qualificar de «comptes d’enginyeria».

El discurs del portaveu de Cs, Héctor Amelló, va anar més enllà: «No podem concedir poder territorial als partits que trenquen la convivència», va dir, tot afegint que l’equip de govern «no té projecte» i que qualsevol suport que li donessin «seria una traïció als votants constitucionalistes». Un discurs que es va trobar amb el rebuig frontal de la portaveu del PP, M. Àngels Olmedo, que li va etzibar: «Nosaltres senzillament mirem per Figueres i als ciutadans els podrem explicar les propostes que hem aconseguit portar a terme. Vostès no podran dir res perquè no han fet res».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li