Fes-te una auditoria sobre la teva dignitat

0
1645

Segons la definició de dignitat, aquesta seria “la qualitat de fer-te valer com a persona, comportar-te amb responsabilitat, serietat i amb respecte cap a tu mateix i cap als altres, i no deixar que t’humiliïn ni degradin”. Per tant, perdre la dignitat seria fer el contrari.

Dit això, m’interessa que et facis una auditoria sobre la teva pròpia dignitat. Això t’ajudarà a prendre consciència de quin és el teu estat respecte d’això. Ara bé, deixa l’autoengany a un costat i sigues sincer amb tu mateix. El que facis amb els resultats és fonamental per a la teva felicitat.

Comencem per veure si ets digne amb tu mateix: respectes la teva autenticitat o et centres més en l’aparença? Cuides el cos i la ment per tenir millor salut física i mental? Com estàs d’autoconeixement? La teva autocrítica és constructiva o destructiva?

Respon de manera sincera aquestes poques preguntes i et faràs una idea del coneixement que tens de tu mateix, de si et cuides o t’abandones, de si tens un esperit crític o fas el que diuen els altres, o si ets molt dur amb tu mateix fins a afeblir la teva pròpia autoestima.

Feta la primera anàlisi, ara fes-te la segona, que va sobre si la teva relació sentimental és digna: la teva parella t’humilia? I tu a ella? Us respecteu mútuament? Ets responsable del que dius i fas en parella? Permets la crítica destructiva cap a tu? Critiques tu així? Defenses la teva postura des de la raó o des de la força, o prefereixes acotar el cap? Intentes comprendre a la teva parella i ella a tu o us exigiu comprensió? Coneixes quins són els teus sentiments i els de la teva parella?

Has de ser fidel a la teva autenticitat quan responguis aquestes qüestions. En qualsevol cas, intueixo que coneixes a algun separat. Fes-li aquestes preguntes a veure què et respon! O potser ja saps les respostes?

Avancem a un altre àmbit important, el professional. Els teus companys et respecten? Ho fan els teus superiors o, si lideres un equip, els teus col·laboradors? Et dediques a criticar destructivament als altres o parles bé d’ells? Mostres el teu criteri, fins i tot, davant del teu superior o prefereixes fer el que et diguin sense pensar? T’empetiteixes? Eludeixes la teva responsabilitat professional o la defenses dignament? La tasca que desenvolupes construeix una societat més sana i humana o la debilita? Creus que els valors de la teva empresa són dignes per parlar-ne als altres?

Aquestes respostes et diran com estàs d’autoestima professional. Comprendràs si et sents visible i important amb la teva tasca laboral i prendràs consciència de “per a què” et dediques al que et dediques professionalment.

Vegem finalment l’àmbit familiar: respectes als teus fills, germans, pares i altres membres de la teva família? I ells i elles a tu? Defenses la teva postura o calles? T’humilia algun membre de la teva família? Eludeixes la teva responsabilitat com a pare, fill o germà, per exemple?

Compte, sobretot, amb la teva dignitat com a pare o mare, si ho ets, no vagis a col·laborar en l’educació d’unes persones indignes!

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li