Ferran Roquer: ‘El que ens toca fer ara és ser més astuts i governar de manera intel·ligent’

0
2515

L’alcalde de Borrassà i president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, era el candidat número 8 a la llista de Junts per Catalunya per a la província de Girona, el partit més votat a la comarca alt-empordanesa.


 

Amb els resultats del 21-D a la mà, toca preguntar: I ara què?
Una bona pregunta. Ara és el moment de portar a la pràctica el que ha votat el poble de Catalunya. Han sigut unes eleccions il·legítimes, convocades il·legítimament per un president del Govern que, tal com s’ha vist, té el suport, amb prou feines, del 4% de la població. Nosaltres hem plantejat aquestes eleccions com una segona volta de l’1 d’octubre. Els resultats han donat la raó a tots aquells que vam anar a votar el referèndum i s’ha vist que encara hi ha més gent que vota forces independentistes. A la vista dels resultats s’han d’implementar els programes de Govern, entenc jo de Junts per Catalunya, ERC i obligatòriament per acció o per omissió, la CUP hauria de donar suport a aquest govern que surti. Cal conformar un govern que es preocupi pels problemes de la ciutadania pensant, però, que l’objectiu final és assolir la independència de Catalunya.

Per tant, se seguirà el mateix full de ruta que va sortir del mandat democràtic del 27-S?
Ha de ser el mateix full de ruta però crec que durant aquests divuit mesos hem après que la pressa no és una bona consellera. Hem de tenir el cap fred i saber que estem parlant amb una gent que té poques conviccions democràtiques i amb un Estat que fa servir tots els instruments propis per anar contra una part del seu Estat. Ara tot això ja ho sabem, sabem que fins i tot que ens peguen, que ens posen a la presó o que ens fan marxar. Nosaltres ara el que hem de fer és ser més astuts i governar de manera més intel·ligent.

Com? La república s’implantarà amb una DUI, un pacte…?
Penso que la unilateralitat l’hem de guardar per quan es donin les condicions adequades per aplicar-la. No sempre hi haurà el mateix govern a Madrid, no sempre Europa podrà girar l’esquena, hem de tenir temps per ampliar la base social i buscar complicitats a fora. En definitiva, hem de fer servir l’astúcia.

Ja ha pogut parlar amb Carles Puigdemont? Quina és l’anàlisi que es fa del 21-D des del seu partit?
No hi he parlat, encara. L’anàlisi és bona, estem contents amb els resultats obtinguts perquè la formació la vam presentar just una setmana abans que es tanqués el termini per presentar candidatures. El dimecres abans encara s’estaven tancant les llistes, amb molts independents, i això va representar un gran esforç a PDeCAT. Ara per ara els càrrecs directius de PDeCAT no estan al Parlament. Hem de pensar que aquest moviment polític que neix a les enquestes molt mal valorat, resulta que aconsegueix girar la tendència i es col·loca com a primera força de l’independentisme, i només no supera Cs perquè s’ensorra el PP. Si no s’hagués ensorrat el PP, Junts per Catalunya hauria estat la primera força, per tant només podem estar contents.

No agrada parlar dels tempos, però el 23 de gener s’ha de constituir el Parlament de Catalunya. Carles Puigdemont ja serà aquí?
Exacte, i el 6 de febrer s’ha de fer la investidura. Carles Puigdemont va dir que tornaria per la investidura, per tant, des d’ara fins al 6 de febrer ha de tornar. Llavors veurem si el Govern espanyol s’atreveix a detenir el president de la Generalitat, que ha sortit elegit d’unes eleccions recentment fetes i convocades per Rajoy. No sé si tindran tan poca vergonya… però tot és possible.

Si tot va com vostè diu, el febrer es reprendrà el full de ruta però ara amb unes estructures més fermes i amb el reconeixement internacional que es deia?
Jo crec que s’ha de treballar durant un bon temps d’aquesta legislatura per aconseguir això que dius. Cal eixamplar aquesta base social per poder aconseguir més suports i complicitats per a Catalunya.

Diu d’ampliar la base social, creu que si JxCAT i ERC haguessin anat en una llista conjunta, els resultats haurien sigut millors?
Hi ha dues complicitats. Si ERC i JXCAT haguessin anat junts sota un paraigua similar al de Junts pel Sí , el que hauria passat és que Ciutadans no hauria estat el partit més votat a Catalunya, ni el partit amb més escons. La senyora Arrimadas podria presumir de ser la líder de l’oposició i no podria dir a ningú que ha guanyat les eleccions. Que per cert, la premsa internacional tampoc li ha fet gaire cas, a Cs.

L’altra complicitat és que si es reparteixen les cues del sistema de votació D’Hondt, probablement hauria sortit algun diputat més amb l’avinentesa que hauríem fet el sumatori dels vots de JxCAT i ERC. Crec que en la situació que estava el país, venint d’un 1-O amb un Estat agressiu que va pegar persones, d’un 3 d’octubre amb manifestacions a tots el país, d’una declaració d’independència, amb mig govern a l’exili i amb gent a la presó dels dos partits… anar junts m’hauria semblat una opció intel·ligent, ja que hauria demostrat davant del món la potència de tots els partits independentistes. A més, hauria estat el més semblant a un referèndum.

Vostè era totalment partidari d’anar amb una llista conjunta, doncs.
Sí, totalment. La gent que va anar a votar l’1-O, la gent que va tallar carreteres, la gent que forma part dels comitès de defensa de la república, la gent d’ANC i d’Òmnium, la gent que pinta llaços aquí la plaça de Borrassà… no es pregunten de quin partit són. Per tant, també crec que era bo que la força que els representés tampoc no s’ho preguntés, simplement que fos independentista. Però tot i això no ha anat gens malament.

Vostè anava de número 8 per Junts per Catalunya a Girona, i finalment han entrat 7 diputats gironins al Parlament.
Durant una bona estona de l’escrutini hi vaig ser com a diputat però l’objectiu, de totes maneres, no era que jo entrés al Parlament, sinó que les forces que jo represento estiguin a la cambra i a més, ben representades. No era tan important per a mi, jo a l’Empordà tinc una zona de confort i hi estic molt bé treballant.

A la comarca alt-empordanesa, el triomf del bloc independentista es veurà plasmat d’alguna manera? Creu que canviarà alguna cosa?
A l’Alt Empordà hi ha 68 municipis, 62 dels quals tenen govern independentista. Per tant, crec que canviarà poc la política de la comarca a conseqüència de les eleccions. Sí que el govern que en surti amb un ascendent independentista respectarà més el territori que no pas partits que obtenen principalment els seus vots de les grans capitals.

A les eleccions del 2015 el color de JxSí predominava a la comarca i el passat 21-D no va ser així.
Certament, però si suméssim els vots d’ERC i de JxCAT segurament continuaria essent el color predominant. I això és el resultat de no haver fet una llista conjunta. Fins i tot a Vilamalla la suma d’ERC i JxCAT hauria donat un color diferent a la comarca.

A municipis com ara Figueres, Roses, Castelló d’Empúries o Vilafant, entre altres, Cs ha sigut primera força. Pot significar un avanç de les municipals del 2019?
Pot ser, sens dubte es reflectirà a les municipals. Però també penso que aquest vot de Ciutadans és el vot que es repartien els Socialistes, el PP i els mateixos Cs a les últimes eleccions, per tant voltarà per aquí. Les eleccions municipals són les eleccions que es pensen en clau més personal, es vota la persona que és alcalde més enllà del color del partit que representa. Però sens dubte penso que a Cs li aniran millor les municipals del 2019 que no pas les del 2015. Això és fer política de ficció, però és el que intueixo.

Des del seu partit s’esperaven que a una capital com Figueres sortís Cs com a partit guanyador?
Sí i no. Si fem un estudi demoscòpic de l’Alt Empordà, podem observar una realitat molt complexa. Si mirem el comportament en eleccions com ara les del congrés, va votar molta gent que tradicionalment votava. Si tenim en consideració la davallada del PP, els vots que ha perdut el PSC i l’increment de la participació trobarem una explicació a l’ascens de Cs. No ha canviat la població, han canviat els hàbits de vot i el nombre de gent que ha anat a votar.

Vostè és president del Consell Comarcal i actualment governa amb un dels partits que va donar suport al 155, el PSC. Hi haurà algun canvi després d’aquestes eleccions?
És un pacte de govern que funciona molt bé des del 2003. En dinàmica comarcal és un pacte que treu bons profits, ja que ens ha portat a invertir 26 milions d’euros a la comarca; aquest any portem una inversió de 12 milions d’euros. Entre altres coses, hem fet un centre de tractament de residus, un centre de recollida d’animals domèstics i una planta de tractament de voluminosos; hem implantat la recollida de la FORM (fracció orgànica procedent de la recollida selectiva dels residus municipals) a la comarca; hem fet un pla de foment de turisme que representa 600.000 euros per a la comarca, i la implantació d’un Feder en l’àmbit turístic, que representarà un milió i mig d’euros per a l’Alt Empordà. Per tant, jo crec que aquesta és la història d’un èxit que no val la pena tocar-la per circumstàncies alienes a la comarca.

D’altra banda, les persones que representen el PSC a la comarca han fet manifestacions explícites en contra de l’aplicació del 155. No està previst fer cap canvi perquè és un pacte que funciona i a més estem a mitja legislatura i cal tirar-la endavant. La funció del president del Consell Comarcal és vetllar pels interessos dels empordanesos i així ho faré.

Pel que fa al bloc més local, a Borrassà va votar pràcticament el 90% del cens. Com ho valora com a alcalde del municipi?
És gairebé la totalitat del poble. Estic molt content perquè a més de venir molta gent a votar hi ha hagut molta gent que va donar suport a la llista que jo em presentava. Junts per Catalunya ha estat la primera força i estic molt content. D’altra banda, penso que és molt bo que hi hagi una participació alta, d’aquesta manera ningú no pot induir-se a equívocs.

Precisament una de les anècdotes del 21-D a l’Alt Empordà va ser el seu estilisme.
(Entre riures.) El meu estilisme obeeix a una rebel·lia davant la prohibició d’un color. Jo no pensava que veuria mai, i molt menys en el segle XXI, companys a l’exili _en un més he estat tres vegades a Brussel·les_, persones a la presó, la prohibició d’un arbre de Nadal amb llaços grocs… El groc no és el meu color favorit però no podia no anar d’aquest color a votar. Ho vaig fer com a protesta, val a dir que tots els meus amics van fer comentaris que no vénen al cas, però jo estic molt content de la meva reivindicació. Tota la dignitat que perdia vestit com un canari la guanyava com a individu d’una societat que protestava.

Tres cops a Brussel·les per trobar-se amb Puigdemont, com està?
Si digués que està satisfet enganyaria, està trist per haver-se d’estar allà, però alhora enfortit de les manifestacions de suport i de com han anat les coses aquí. El 7 de desembre estava molt content, tot Brussel·les parlava català i va ser molt emotiu. Hi he estat tres vegades i tots els viatges els he pagat jo, a raó d’uns 300 euros per viatge. El partit no té diners per pagar aquests viatges i l’últim va ser per a la manifestació; hi vam anar tota la família en cotxe.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li