Fer visible un dol sovint silenciat

0
1006

Figueres habilitarà un espai pel dol perinatal al cementiri, on les famílies que han patit la pèrdua podran recollir-se


Amb el temps la societat s’ha anat fent més sensible amb les pèrdues perinatals i gestacionals. Tot i això, encara hi ha un llarg camí a recórrer perquè aquest dol sigui prou reconegut i que les famílies que l’han patit comptin amb els suports necessaris. Coincidint, el 15 d’octubre, amb el Dia Internacional del Dol Perinatal i Gestacional, Figueres ha anunciat una iniciativa per visibilitzar aquestes pèrdues. S’habilitarà un espai pel dol perinatal al cementiri de la ciutat, on les famílies afectades podran recollir-se i mostrar el dol.

EL PROJECTE. La instal·lació tindrà una bassa amb còdols d’alabastre que permetrà dipositar-hi records individualitzats, però comuns. Hi haurà una placa d’alabastre gravada com un finestral a la paret, que permetrà el pas dels rajos de sol del matí. A més, també s’hi instal·larà un banc de forma còncava que «abraci» les persones que s’hi asseuen. Al costat i delimitant la «intimitat de l’espai» es plantarà un cirerer d’arboç i un arbust lineal, un aranger de Mèxic, amb floració de tardor. Aquestes seran les característiques d’aquest espai, segons ha fet públic l’Ajuntament de Figueres. Projectes similars ja estan en marxa en altres municipis del país com Olot, Lleida o Barcelona, i ara Figueres s’hi suma amb aquesta iniciativa. Precisament, l’alcaldessa, Agnès Lladó, es referia a l’acció i declarava: «Volem adequar un espai on les famílies que estiguin passant per aquest dol tinguin un lloc de trobada i on poder fer l’acompanyament durant aquest procés. El dol perinatal es viu de manera silenciada, és un tabú en la nostra societat».

LES XIFRES. El dol perinatal i gestacional té diferents prismes en qüestió de xifres. Per una banda, a Catalunya 1 de cada 4 embarassos no acaba amb el nadó als braços dels pares. Pel que fa a la mort perinatal, l’any 2019 la taxa va ser del 4,57% (defuncions per cada 1.000 naixements) i sobre la taxa de mortalitat infantil, aquesta va ser del 2,55% (les defuncions per 1.000 nascuts vius). Davant d’això, no només es tracta de trencar tabús sinó també d’algun canvi legislatiu, segons les entitats que tracten aquest dol. Demanen un registre on poder inscriure aquests nadons.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li