Fer esport amb finalitats ‘eco’

0
1256

La plataforma Mou-te pel Mar! organitza una marxa per recollir brossa a Roses. Serà el diumenge 27 d’octubre


És una tendĂšncia que s’ha posat de moda amb un objectiu mediambiental, i benvinguda sigui. Es tracta de fer esport i aprofitar per recollir les deixalles que es troben pel camĂ­. Aquesta Ă©s la idea del plogging (cĂłrrer suau) i l’ecoswimming (nedar al mar), que ha arribat a les comarques gironines de la mĂ  de la plataforma Mou-te pel Mar!.

Al capdavant de la iniciativa hi ha en Miquel FerrĂ©s, un pescador gironĂ­ aficionat a cĂłrrer que fa anys que veu les deixalles que hi ha als marges i que desprĂ©s acaben al mar. FerrĂ©s diu: «És una iniciativa per trencar el cicle de la brossa de terra a mar i de conscienciar els ciutadans» de la necessitat de mantenir els ecosistemes nets de deixalles, sobretot de plĂ stics. El cap de setmana passat es van celebrar dues sortides plogging a Sant Feliu de GuĂ­xols i PalamĂłs, i el 27 d’octubre n’hi ha prevista una altra a Roses. Les inscripcions es poden fer per la web de la plataforma o amb l’aplicaciĂł de mĂČbil Twinapp.

En Miquel Ferrés afirma: «Fa anys que veig com les deixalles dels marges són les que després acaben a les xarxes dels pescadors». I ho sap de primera mà perquÚ a més de ser pescador és un aficionat a córrer. Va començar compartint les rutes dels entorns de Palamós mentre aprofitaven per recollir els plàstics que trobaven i des de fa un temps ha decidit contribuir a la conscienciació ambiental amb les ecomarxes. Se centren sobretot a fer el que es coneix com a plogging i ecoswimming i combinar-ho amb la recollida de deixalles.

Amb un equip d’emprenedors, en Miquel i el seu equip han desenvolupat Twinapp, una aplicació que permet connectar persones per organitzar activitats esportives i, juntament amb l’associació sense ànim de lucre, RunWomanRun, promouen la pràctica esportiva per millorar la salut de les persones. La setmana passada van presentar la plataforma Mou-te pel Mar!, que recull totes aquestes activitats i que compta amb el suport d’ajuntaments, confraries de pescadors de la Costa Brava, la Generalitat, la Diputació i altres entitats com ara Sorea.

A travĂ©s de l’aplicaciĂł o del web moute.twinapp, els interessats poden inscriure’s en les prĂČximes sortides. El 27 d’octubre n’hi ha prevista una a Roses i se n’organitzaran altres a diferents municipis de la Costa Brava. FerrĂ©s assegura que en anteriors sortides els participants han quedat «molt sorpresos» per la quantitat de deixalles i plĂ stics que es poden trobar en zones que «aparentment» haurien d’estar netes. Les rutes se centren sobretot en camins de ronda i als afores dels nuclis urbans. El pescador i corredor assegura que el problema dels plĂ stics ha anat a pitjor en els Ășltims anys. «En general, no Ă©s que llencem les deixalles a terra, sinĂł que es pot donar el cas que una bossa d’escombraries surti volant pel vent i que acabi anant al mar», afirma. FerrĂ©s afegeix que Ă©s important entendre que «cadascĂș pot posar soluciĂł per petita que sigui» a aquest problema. El 72% dels residus que acaben al Mediterrani sĂłn plĂ stics i la majoria provenen de diferents canals de terra, segons diferents informes.

El vicepresident primer de la DiputaciĂł de Girona, Pau Presas, va destacar la importĂ ncia de preservar entorns naturals com la Costa Brava.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li