Fent turisme per l’exili

0
811

L’Espartac Fabregat té 78 anys. El 1939, quan només en tenia dos, va fugir de Catalunya malalt i en braços de la seva mare. Ho va fer creuant la frontera per Portbou per arribar a Grenoble, als Alps francesos, on s’hi va estar poc més de sis mesos. El seu pare, exalcalde de Granollers durant la Guerra Civil, ho va fer més tard, pel pas de la Jonquera. L’inici de la Segona Guerra Mundial va obligar mare i fill a sortir de Grenoble per iniciar un periple de gairebé un any per diferents camps de concentració com el d’Argelers, on, finalment, es van reunir amb el pare l’any 1941.
El de l’Espartac Fabregat és només un dels molts testimonis que han recollit els responsables del projecte Recurut per documentar les rutes migratòries del segle XX a través dels Pirineus. Coordinada per la Universitat de Saragossa i finançada amb fons europeus (316.000 euros), l’objectiu de la iniciativa és estudiar i recuperar les migracions que es van fer entre els anys 1930 i 1970 (tant les associades a l’exili republicà durant la Guerra Civil com les posteriors, de caràcter econòmic) per explotar-les turísticament.
La idea és crear sis rutes per dinamitzar econòmicament les regions per les quals passen. I una passarà per la Vajol (a Catalunya també n’hi haurà una a Puigcerdà, i les altres s’habilitaran al País Basc, Aragó i Navarra). El coordinador del projecte, Diego Gaspar, explica que han intentat seleccionar rutes poc conegudes i amb atractius paisatgístics. “No tenia sentit treballar la ruta de la Jonquera, per exemple, perquè el Museu de l’Exili ja ha fet una feina fantàstica en aquesta zona”, argumenta.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li