Fent escola al Senegal des de l’Empordà

0
2530

En Mot Sarr és l’impulsor d’un projecte que busca construir escoles a Àfrica per escolaritzar el màxim de nens i nenes possible


 

Al Senegal, el 80% dels nens d’entre 7 i 8 anys van a l’escola, a diferència dels que en tenen 14, que només han pogut escolaritzar-se el 40%. La situació millora cada dia, gràcies en part a l’ajuda exterior de projectes i associacions solidàries que lluiten per aconseguir una educació millor. Així mateix, també des de l’Empordà s’ha engegat recentment un nou projecte solidari que pretén impulsar la construcció d’escoles a la regió de Thiongue-Ouoloff, al centre del Senegal.

Amb aquest objectiu, els promotors del projecte han organitzat per al pròxim dissabte, 19 d’agost, un acte al pavelló de Ventalló per tal de donar a conèixer la feina que estan fent. L’acte, festiu i solidari, començarà a les vuit del vespre i inclourà menjar i música senegalesa. A més a més, tots els diners que es recaptin s’invertiran en la construcció de l’escola.

MOT SARR, EL PROMOTOR. El responsable de la idea és Mot Sarr, més conegut com a Pape. Ell, nascut en aquesta petita regió del Senegal, va arribar a Catalunya el 2006 després d’una travessia d’una setmana pel mar Mediterrani amb pastera. Des de llavors, s’ha hagut de guanyar la vida i treballar durant set anys sense papers per empreses empordaneses dedicades al conreu de la fruita. Encara que la feina inicialment era molt precària, finalment va aconseguir els papers i des de fa un temps viu i treballa a Ventalló amb la seva família. Durant un viatge a la regió de Thiongue-Ouoloff el 2012 per casar-se, es va adonar que ell mateix podia contribuir d’alguna manera a ajudar els nens i les nenes senegalesos. “Allà és molt complicat que els petits que viuen en pobles puguin anar a l’escola” confessa en Pape, que recorda que quan era nen ell no va tenir aquesta oportunitat, cosa que assegura que “és un luxe”.

Des de llavors, en Pape ha creat l’Associació Educació per a Tots Thiongue-Ouoloff (AETTO), que té una seu a Senegal, a França, a Suïssa, i ara també a Catalunya. El jove, mogut per les ganes de revertir la situació, i amb l’ajuda d’alguns familiars, va posar les primeres bases econòmiques per tirar endavant el projecte i des de llavors ja han aconseguit finançar la construcció del 50% de l’escola, que té l’objectiu final d’acollir fins a 200 nens i nenes.


L’ESCOLA: PÚBLICA, LAICA I MIXT. La idea d’en Pape passa indiscutiblement per crear una escola que sigui pública, laica i mixta. Amb això, vol donar l’oportunitat que ell no ha tingut als nens i nenes de la regió. A l’escola, que va tancar el curs passat amb 62 alumnes, hi acull nens dels pobles del voltant, els quals se situen entre un i dos quilòmetres. Quatre classes, un despatx per al professor, quatre banys, una casa per professors amb quatre habitacions i un pou per disposar d’aigua: aquest és l’ambiciós projecte d’en Pape, el qual ja ha construït prop del 50%. “Actualment tenim dues classes fetes, en faltaran dues més i la casa del professor, que actualment viu a casa meva” detalla en Pape. També el govern de la regió s’ha implicat amb l’escola i està iniciant un projecte per instal·lar biogàs a l’escola, finançat al 70%.

Del mestre i el material per l’escola se n’ocupen les autoritats de la zona, així que des de l’associació només han de vetllar per la construcció i adequació del col·legi.

Encara que l’edificació de l’escola va per bon camí, a en Pape i als seus companys encara els falta molt suport per aconseguir els seus objectius. Quan està a l’Empordà, en Pape treballa durament més de deu hores, i quan visita el Senegal, dues vegades a l’any, sent tota la gratificació de la feina feta en veure els nens i els pares contents per poder tenir un espai on rebre coneixements. “Per mi és un gran regal” certifica orgullós el jove senegalès.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li