Famílies amb fills diagnosticats del trastorn de l’espectre autista prenen la paraula

0
2049

MĂ©s d’una vintena de famĂ­lies de la comarca es reuneixen un cop al mes a Figueres i es plantegen crear una associaciĂł


 

Des del mes de març, un grup de pares i mares amb fills diagnosticats del trastorn de l’espectre autista (TEA), concretament del trastorn d’Asperger, es reuneixen un cop al mes al Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CESMIJ) de Figueres. Les terapeutes del centre el van impulsar per tal que les famĂ­lies es donessin suport i intentar, a la llarga, crear una associaciĂł a l’Alt EmpordĂ . Un dels pares implicats, Jordi Gich, comenta les trobades, en quĂš cadascĂș explica la seva histĂČria i el seu dia a dia: «SĂłn un punt de reforç als pares que ho necessiten, per donar una mica de cobertura i, sobretot, per abraçar-nos els uns als altres, metafĂČricament parlant». I Ă©s que, com continua Francesc Valls, amb un fill diagnosticat de cinc anys, sovint no Ă©s fĂ cil i tampoc disposen de massa eines: «Els pares que ens trobem amb aquesta situaciĂł sovint no sabem cap on hem d’anar. No Ă©s una malaltia, sinĂł un trastorn». Fins als quatre anys, els nens i les nenes poden acudir al Centre de Desenvolupament Infantil i AtenciĂł Precoç (PACEM) i, desprĂ©s, sĂłn derivats al CESMIJ, on les visites sĂłn limitades: «Hi vas una mica quan pots o quan et toca», assenyala Valls.

UN TRASTORN DESCONEGUT. Divendres 7 de desembre, organitzen una xerrada divulgativa sobre el TEA a l’Auditori NarcĂ­s Monturiol del Centre Sport de Figueres (18 h), sota el tĂ­tol «El TEA en primera persona»: «Volem alçar la veu en l’àmbit de l’Alt EmpordĂ . Potser hi ha pares que no saben que ens reunim», justifica Gich. Amb aquesta proposta, volen donar a conĂšixer un trastorn que encara resulta desconegut: «La gent pensa en l’autisme i ho relaciona amb un nen quiet, que no fa res, i no Ă©s aixĂČ. Engloba molts aspectes i variants. No tots els nens sĂłn iguals. Al contrari, sĂłn tots diferents», diu Valls. Per la seva banda, Gich replica: «Volem desmitificar la paraula Asperger, perquĂš quan parles d’una persona autista la gent tĂ© por i no n’ha de tenir, Ă©s una persona amb capacitats diferents de les nostres i s’ha de perdre la por de la diversitat».

PRIMER ACTE OBERT. El gran protagonista de l’acte al Centre Sport serĂ  Miquel SegalĂ©s (Sabadell, 1998), diagnosticat del trastorn d’Asperger, que presentarĂ  el llibre El camino de la vida, sobre la seva experiĂšncia. A part, intervindran les psicĂČlogues Dolors PĂ©rez i NĂșria Segura, que parlaran de manera introductĂČria del trastorn, aixĂ­ com Esther GarcĂ­a, que donarĂ  el seu punt de vista com a mare d’un fill diagnosticat perĂČ tambĂ© com a mestra. Les famĂ­lies han informat de la trobada als centres educatius de la comarca per fer un front comĂș, ja que consideren que sovint tampoc disposen de recursos per dinamitzar les classes amb nens amb TEA: «Tenim un sistema educatiu que Ă©s meravellĂłs, perĂČ que estĂ  dissenyat per a neurotĂ­pics i aquests nens dins la classe poden distorsionar. Hauria de ser mĂ©s adaptatiu, tot plegat», conclou Gich.

FUTURA ENTITAT. S’estan plantejant crear una associaciĂł, tot i que es mostren prudents. De moment, es volen presentar amb la xerrada de divendres i saber quines famĂ­lies estan interessades a tirar endavant la iniciativa. Se’ls gira feina perĂČ tenen l’empenta i les ganes per seguir lluitant pel futur dels seus fills.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li