Falgarona cedeix el seu «mític tren de fusta» al Museu del Joguet de Catalunya

0
1066

«Ens fa molta il·lusió dir que el tren estarà exposat i tindrà una segona vida al Museu», explica el director de l’equipament, Josep Maria Joan Rosa


La botiga calçats Falgarona de Figueres fa dies que té penjat el cartell de «liquidem per jubilació» i després de cinc generacions i 160 anys en actiu, és molta la ciutadania figuerenca i també alt-empordanesa que s’ha calçat en aquest establiment. Una de les curiositats del local del carrer Portella és que arrel d’una remodelació de l’espai, a finals dels anys 70, van col·locar-hi un tren de fusta massissa. Aquesta construcció, feta per un fuster de La Jonquera, s’ha convertit en un lloc reconegut i recordat del centre comercial, ja que molta mainada ha pujat al tren per emprovar-se sabates. El propietari de la botiga, Joan Falgarona, explica a HORA NOVA que el negoci, tal com el coneixem ara, no té res a veure amb els seus inicis, «Falgarona, fa 160 anys, era un petit taller que feia sabates a mà», amb els anys i les generacions, el negoci ha anat canviant fins a convertir-se en un punt de referència comercial de la capital. Falgarona afegeix que el tren de fusta «ha sigut un element molt engrescador, tant per la mainada com per nosaltres, pels petits és una aventura perquè hi pugen, salten i juguen, i per nosaltres és una manera de tenir-los entretinguts i contents mentre s’emproven sabates.» El tren de fusta de Can Falgarona recull infinitat d’històries; és per això que des de la propietat s’ha decidit cedir-lo al fons de la col·lecció del Museu del Joguet de Catalunya. Joan Falgarona destaca que els fa molta il·lusió veure «clients que de petits seien al tren per emprovar-se sabates i ara venen amb els seus fills, això només vol dir que hem calçat més d’una generació i ens omple d’orgull.»

El tren, al Museu. El director del Museu del Joguet de Catalunya, Josep Maria Joan Rosa, destaca que, amb l’arribada de la notícia, «la il·lusió és màxima.» Afegeix que «és un tret mític que tothom ha vist i ha gaudit, sobretot el més petits». Pel director és molt «gratificant veure com «un veí i amic, des de fa 37 anys, et cedeixi el mític tren de fusta de Can Falgarona.» La idea primera era col·locar la construcció a la sala de la maqueta ferroviària analògica, però «haurem de pensar-hi bé perquè hi ha dificultats per la mida que té el tren», detalla el director. Tot i això, Josep Maria Joan Rosa assegura que el tren estarà exposat i tindrà «una segona vida al Museu del Joguet.»

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li