Fages de Climent, obra completa

0
1165

La catalogació completa del fons que hi havia al seu domicili posa al descobert fins a 39 títols inèdits


 

Quan Carles Fages de Climent estava ingressat a l’Hospital de Figueres, setmanes abans de la seva mort, registrada l’1 d’octubre del 1968, va demanar poder disposar de telèfon a l’habitació. En aquella època només n’hi havia un a cada planta i, per tant, no es va poder atendre la seva petició, però se li va dir que sempre que ho necessités el portarien al costat d’un aparell i que, si volia, immediatament es posarien en contacte amb la persona amb la qual volgués comunicar-se. «Vull parlar amb l’Esperit Sant», digué davant la sorpresa dels presents.

Una anècdota més -en aquest cas inèdita i explicada per una de les persones presents en aquella situació- entorn del poeta empordanès del qual enguany se’n celebra el cinquantenari de la seva desaparició. A banda dels diversos actes que s’han programat, la principal contribució a l’efemèride serà, amb tota seguretat, la catalogació completa del fons que hi havia a la casa familiar i que posa al descobert tota la producció de poesia, prosa i teatre de Fages de Climent, amb desenes d’obres inèdites o inacabades, algunes de les quals seran editades al llarg dels propers mesos.

Al capdavant de tot plegat s’hi troba el comissari de l’Any Fages, l’historiador castelloní Jordi Canet, que la setmana passada va pronunciar una conferència a la Biblioteca Fages de Climent de Figueres, durant la qual va donar a conèixer l’abast de tota aquesta producció i va situar, d’una vegada per totes, l’autor empordanès en el lloc que li pertoca. «El cinquantenari de la seva mort ha de servir per donar un gran impuls a la seva obra i treure a la llum textos inèdits», assenyalà.

Tot plegat va començar a ser possible, però, fa uns anys quan el net de l’escriptor, Carles Fages Torrents, es va fer càrrec d’aquest patrimoni familiar que estava inclòs en 62 caixes emmagatzemades al seu domicili de Castelló d’Empúries i que havia custodiat el seu pare, Marc-Enric, fill primogènit. Sense la feina del seu pare, que va fer una primera classificació, alguna edició i, sobretot, que va conservar íntegre tot aquest fons, avui seria impossible conèixer l’abast d’aquesta obra. Ara, Canet n’ha pogut fer tot l’inventari i descobrir gairebé 40 textos nous. Val a dir que hi ha una altra de documentació que havia estat cedida a la biblioteca figuerenca i que actualment es troba en procés de digitalització per posar-la a l’abast de tothom.

LA DESCOBERTA. Jordi Canet assenyalà que «la primera conclusió a la qual podem arribar, i que ens confirma allò que ja s’intuïa, és que Fages de Climent té poca obra publicada i que, per tant, en desconeixíem el conjunt i a l’abast de la seva obra completa. Hem de pensar que només es van publicar 14 llibres en vida i cap d’aquests es va traduir. Posteriorment s’han editat 9 títols més, a títol pòstum, i tres guies literàries que lliguen la seva obra i el paisatge de Figueres, Castelló i la resta de la comarca. En aquesta la iniciativa ha anat a càrrec de la càtedra de la Universitat de Girona que porta el seu nom. En la recuperació de la seva obra, en els darrers anys, cal destacar la feina realitzada per Jordi Pla, Alfons Romero i Narcís Garolera, entre altres».

En concret, fins a dia d’avui s’han publicat 31 obres de Fages (algunes ho han estat en un mateix volum), de les quals 20 són de poesia, 6 de prosa i 5 de teatre, a més de 2 auques i 1 antologia poètica. «Un cop es va començar a treballar en les 62 caixes custodiades per Carles Fages Torrents s’ha trobat material inèdit manuscrit i mecanografiat, en català i castellà, i fins i tot amb textos inacabats. Hi trobem poesia popular -ha aparegut, per exemple, l’“Oració al Crist dels pescadors”-, poesia culta i molta prosa», explica Jordi Canet.

JORDI CANET

En concret «en prosa Ă©s on hem trobat mĂ©s material, 11 tĂ­tols i un sense nom. Hi ha novel·les, relats, contes… Cal classificar-lo i estudiar tot allò que es pot editar. En total, per tant, hi ha 39 tĂ­tols per publicar (13 obres de teatre, 19 obres en prosa i set en poesia). En poesia, per exemple, es poden agrupar en un parell de volums i ja s’hi estĂ  treballant per tenir-ho al carrer aquest mateix any. En el seu conjunt, crec que al final es podran editar entre 10 i 15 tĂ­tols completament desconeguts de Fages de Climent. Una vegada tot això estigui al carrer, ja podrem parlar de la seva obra completa».

A l’hora d’esmentar títols, Jordi Canet, assenyala que «en prosa ja ens ha cridat l’atenció una obra sobre el suposat origen de Cristòfol Colom a Vilamacolum, una altra que es titula La mort de la bruixa i una sobre la Guerra dels Segadors que duu per nom Presagios fatales del mando francés. Hi ha un anecdotari empordanès, uns escrits sobre turisme –un món que era conscient que seria un revulsiu per a la comarca-, una biografia i un estudi sobre Anicet de Pagès i la seva obra, la tot just començada Geografia sentimental de l’Empordà i la tesi doctoral sobre el paisatge en l’obra d’Homer. Hi ha unes 1.000 cartes, unes 125 de les quals creiem que seria interessant publicar. En el poemari inèdit hem trobat un text dedicat al president Macià, després de la seva mort».

EXPOSICIÓ ITINERANT. Fins a final d’any es pot visitar a la biblioteca de Figueres «Carles Fages de Climent. L’Arcàdia empordanesa», l’exposició promoguda per la Institució de les Lletres Catalanes en el marc de l’Any Fages de Climent 2018 i amb motiu dels cinquanta anys de la mort de l’escriptor empordanès. D’altra banda, una altra còpia de l’exposició, podrà veure’s en diversos equipaments municipals i centres educatius de la ciutat els propers mesos.

L’exposició ha estat concebuda per Jordi Canet Avilés (Castelló d’Empúries, 1976), filòleg, responsable del Museu d’Història Medieval i del Centre d’Estudis Trobadorescos de Castelló d’Empúries i Comissari de l’Any Fages de Climent 2018. A Figueres, la tardor vindrà farcida d’actes dedicats a la figura de l’escriptor com ara conferències-vermut al Museu de l’Empordà els dissabtes del mes d’octubre, presentacions i taules rodones a Atenea, o el club de lectura, l’hora del conte i la lectura dramatitzada que tindrà lloc a la Biblioteca.

Canet explica que «l’exposició repassa els principals episodis de la biografia del poeta empordanès, alhora que mostra el conjunt de l’obra literària de Fages de Climent en diversos plafons que palesen la prolífica i diversa capacitat de creació literària de l’escriptor: la poesia, la prosa i el teatre, els gèneres que conreà al llarg de tota la seva vida. Tanca l’exposició una secció dedicada als textos inèdits de Fages de Climent».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li