Extirpen un càncer de pàncrees al figuerenc Alberto Márquez amb una operació pionera

0
517

Fa poc menys d’una setmana Figueres es despertava veient com un dels seus veïns més coneguts, l’Alberto Márquez, era notícia als principals mitjans del país. La notícia no feia referència a Freelance Models, la seva agència de representació de models, o a la protectora d’animals de Figueres, associació que dirigeix des que la seva mare li va passar el testimoni ja fa uns anys. La notícia era que acabava de superar un càncer de pàncrees, una de les versions més virulentes d’aquesta malaltia, mercès a una tècnica pionera duta a terme per l’equip oncològic que l’ha tractat a l’hospital Josep Trueta de Girona.

OPERACIÓ PIONERA. L’Alberto tenia un tumor maligne inextirpable al pàncrees que li havien intentat operar abans sense èxit en un altre centre. El tumor l’afectava el tronc celíac, l’artèria que porta la sang al fetge, l’estómac i la melsa. L’èxit de l’operació rau en que, prèviament, es va sotmetre a un tractament de quimioteràpia i radioteràpia per reduir el tumor. A més, també es va aconseguir taponar el tronc celíac perquè la sang arribés als òrgans a través d’altres artèries. Això, en definitiva, ha permès extirpar completament el tumor.
El millor equip mèdic. L’Alberto reconeix que “tenir a la meva disposició un equip mèdic multidisciplinari amb els millors especialistes liderats pel cirurgià Joan Figueras”, ha estat fonamental per superar la malaltia, moment en què aprofita per trencar una llança a favor de la seguretat social i d’uns hospitals públics amb molt bons professionals, que a vegades no valorem prou perquè els tenim al costat de casa o perquè perdem el temps criticant coses més superficials. Malgrat tot, creu que Generalitat, Estat, i les administracions en general, haurien d’invertir molt més en investigació.
Actualment només es poden operar el 10% dels càncers de pàncrees i, dels pacients operats, només el 15% sobreviu passats cinc anys. Ara, amb aquesta via de tractament que ha constatat l’èxit del cas de l’Alberto, s’espera poder arribar a una supervivència del 35%.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li