Èxit rotund del Festival de Peralada

0
1239

El Festival tanca la 35a edició exhaurint les entrades en dotze dels catorze espectacles programats


L’actuació de William Christie amb un programa Händel que incloïa la cantata pastoral «Aminta e fillide», i una gala lírica protagonitzada pel tenor Javier Camarena al costat del Cor i Orquestra del Gran Teatre del Liceu sota la direcció musical de Riccardo Frizza, van posar el colofó el diumenge 1 d’agost a la 35a edició del Festival Castell de Peralada.

La d’enguany ha estat una de les edicions més concentrades de la seva història, amb 14 propostes en 17 dies. L’organització del festival va anar teixint una edició on la prioritat fos recuperar el públic presencial i ser fidel al seu model de festival, convidant grans companyies i artistes internacionals, sobretot en els camps de la lírica i la dansa.

Uns objectius que segons el director del Festival Castell de Peralada, Oriol Aguilà, «s’han assolit. Hem connectat de nou el públic i els artistes. Aquesta és la nostra raó de ser».

Amb l’aval i l’assessorament de l’Hospital Clínic de Barcelona en tot el que feia referència a protocols de seguretat, «el públic ha gaudit d’uns espais diferents, acomodats als protocols covid, i ho ha fet amb molt confort i amb molta seguretat», ha explicat Aguilà.

DANSA. El passat 16 de juliol la companyia Béjart Ballet Lausanne inaugurava la XXXV edició del festival amb tota una declaració de intensions. Ballet for life es convertia en el primer espectacle que tornava a programar-se en tota la història del festival —es va veure l’any 2010— però l’ocasió s’ho mereixia. Un espectacle que es va repetir l’endemà. Les nits de dansa van continuar amb el Ballet de Barcelona (22 juliol), que varen estrenar un nou espai, El Mirador, on la jove companyia catalana presentava un viatge de lluita i transformació al voltant de la figura el seu director artístic Chase Johnsey. Per a la nit del 23 de juliol, el festival va reunir un elenc de grans figures de la dansa com Iratxe Ansa, Lucía Lacarra, Dores André, Ada González, Xander Parish, Jorge García Pérez, Igor Bacovich, Matthew Golding i la guanyadora del primer premi Carmen Mateu, Maria Khoreva, solista del Mariinsky Ballet, qui va rebre el guardó de mans d’Isabel Suqué, presidenta de la Fundació Castell de Peralada, un cop finalitzada la gala de dansa dedicada a la memòria de Carmen Mateu, per qui es va concebre la nova coreografia Camelia.

LÍRICA. El tenor francès Benjamin Bernheim (24 de juliol) va debutar a Peralada amb un recital d’àries d’òpera i cançó a l’església del Carme. En aquest mateix escenari és on havia d’actuar la soprano Lise Davidsen el 31 de juliol, però que va quedar cancel·lat degut als nous protocols per a la prevenció de la covid-19 aprovats pel govern alemany.

L’edició també ha comptat amb dos títols d’òpera; el primer, el 25 de juliol i en versió concert, arribava Tosca, de Puccini, de la mà dels cossos estables del Teatro Real, sota la batuta de Nicola Luisotti i amb un repartiment excepcional encapçalat per Sondra Radvanovsky, Jonas Kaufmann i Carlos Álvarez. L’òpera Orlando, de Händel aterrava per primera vegada el 30 de juliol a l’auditori de Peralada amb una proposta escenificada signada pel jove regista Rafael R. Villalobos, amb un elenc de veus especialistes en el gènere (Xavier Sabata, Sabina Puértolas, Marie Lys, Eve-Maud Hubeaux i José Antonio López) i amb la direcció musical de Dani Espasa al capdavant del conjunt barroc Vespres d’Arnadí, el Festival estrenava una nova producció operística.

El baix Manuel Fuentes, guanyador del Premi Extraordinari Festival Castell de Peralada al Concurs Tenor Viñas 2020, va protagonitzar un recital en solitari al Claustre Sant Domènec de Peralada (26 de juliol), qui també va protagonitzar al costat de la mezzosoprano Olga Syniakova, guanyadora del mateix premi que Fuentes a l’edició 2021, el recital Opera Followers als Jardins del Festival. Una edició en la que també va participar el cantant i compositor Rufus Wainwright (24 juliol) i Sílvia Pérez Cruz (31 juliol), tot i que el concert d’aquesta última es va haver de suspendre una vegada iniciat a causa de les fortes pluges.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li