Èxit del projecte antisequera al Port de la Selva

0
1124

Les infiltracions fetes el 2015 ja han donat els seus resultats i l’Ajuntament ha decidit continuar amb aquesta iniciativa pionera per autoabastir-se d’aigua


 

El Port de la Selva ha completat amb èxit el projecte pioner per autoabastir-se d’aigua que va començar el 2015. Les primeres infiltracions han donat els seus resultats i ara aquesta aigua ja forma part de la que s’està extraient de l’aqüífer del qual es nodreix el municipi.

L’alcalde, Josep Maria Cervera, diu que els resultats demostren que el projecte és un èxit i que els permetrà “allunyar els períodes de sequera”. L’Ajuntament del municipi, amb el suport del Consorci Costa Brava, van endegar aquest projecte anomenat DEMOWARE a finals de 2015 amb les primeres “injeccions” d’aigua. El Port de la Selva ja disposa des de fa temps d’una xarxa específica per reutilitzar aigües per a usos no potables com ara la neteja d’embarcacions o de carrers.

La principal novetat de la iniciativa pionera és que permet que un cop l’aigua ha estat utilitzada i retorna a la depuradora, una part se separa, es passa per uns filtres i s’envia al dipòsit. Des d’allà i sense abocar-hi clor, es dirigeix fins a les basses de filtratge construïdes per tirar endavant el projecte i, un cop aquí, es comença a filtrar cap a l’aqüífer. En aquest procés, l’aigua torna a recuperar les propietats minerals i es barreja amb la resta d’aigua. Amb paraules de l’alcalde, aquest procés implica “tancar el cicle de l’aigua” retornant-la al medi del que va sortir abans de ser utilitzada per primera vegada. La prova pilot, assegura, ha funcionat amb èxit i, en aquests moments, ja s’està extraient part de l’aigua que es va infiltrar a finals de 2015. La mesura permet al municipi, que s’abasteix de l’aqüífer i que pateix sovint problemes de salinització, tenir eines per actuar en períodes de sequera. D’altra banda el mètode no funciona igual en temporada baixa que a l’estiu, quan el municipi multiplica la seva població. En aquest sentit, Cervera diu que “quan això estigui en ple rendiment del que serem capaços d’infiltrar cada dia és pràcticament el que consumim un dia fora de temporada”.

FUTUR. El Port de la Selva es converteix en municipi pioner perquè pensa mantenir la iniciativa i la concretarà en dos períodes. L’alcalde explica: “El que nosaltres preveiem és que durant els períodes de temporada baixa que l’aigua tindrà una qualitat molt bona i el tractament es podrà fer amb els temps que necessitem. I en temporada alta, continuarem fent tot el procés però destinarem aquests usos a neteja de carrers neteges industrials o a alimentar la doble xarxa d’hidrants en cas d’incendi”

INVERSIÓ. El projecte ha tingut un cost de 146.453,81 euros per a la construcció de la canonada que transporta l’aigua i les tres basses d’infiltració, que ha assumit el Consorci Costa Brava. L’Ajuntament ha cedit els terrenys i ha destinat 30.000 euros a les obres.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li