Èxit del projecte antisequera al Port de la Selva

0
498

Les infiltracions fetes el 2015 ja han donat els seus resultats i l’Ajuntament ha decidit continuar amb aquesta iniciativa pionera per autoabastir-se d’aigua


 

El Port de la Selva ha completat amb Ăšxit el projecte pioner per autoabastir-se d’aigua que va començar el 2015. Les primeres infiltracions han donat els seus resultats i ara aquesta aigua ja forma part de la que s’estĂ  extraient de l’aqĂŒĂ­fer del qual es nodreix el municipi.

L’alcalde, Josep Maria Cervera, diu que els resultats demostren que el projecte Ă©s un Ăšxit i que els permetrĂ  “allunyar els perĂ­odes de sequera”. L’Ajuntament del municipi, amb el suport del Consorci Costa Brava, van endegar aquest projecte anomenat DEMOWARE a finals de 2015 amb les primeres “injeccions” d’aigua. El Port de la Selva ja disposa des de fa temps d’una xarxa especĂ­fica per reutilitzar aigĂŒes per a usos no potables com ara la neteja d’embarcacions o de carrers.

La principal novetat de la iniciativa pionera Ă©s que permet que un cop l’aigua ha estat utilitzada i retorna a la depuradora, una part se separa, es passa per uns filtres i s’envia al dipĂČsit. Des d’allĂ  i sense abocar-hi clor, es dirigeix fins a les basses de filtratge construĂŻdes per tirar endavant el projecte i, un cop aquĂ­, es comença a filtrar cap a l’aqĂŒĂ­fer. En aquest procĂ©s, l’aigua torna a recuperar les propietats minerals i es barreja amb la resta d’aigua. Amb paraules de l’alcalde, aquest procĂ©s implica “tancar el cicle de l’aigua” retornant-la al medi del que va sortir abans de ser utilitzada per primera vegada. La prova pilot, assegura, ha funcionat amb Ăšxit i, en aquests moments, ja s’estĂ  extraient part de l’aigua que es va infiltrar a finals de 2015. La mesura permet al municipi, que s’abasteix de l’aqĂŒĂ­fer i que pateix sovint problemes de salinitzaciĂł, tenir eines per actuar en perĂ­odes de sequera. D’altra banda el mĂštode no funciona igual en temporada baixa que a l’estiu, quan el municipi multiplica la seva poblaciĂł. En aquest sentit, Cervera diu que “quan aixĂČ estigui en ple rendiment del que serem capaços d’infiltrar cada dia Ă©s prĂ cticament el que consumim un dia fora de temporada”.

FUTUR. El Port de la Selva es converteix en municipi pioner perquĂš pensa mantenir la iniciativa i la concretarĂ  en dos perĂ­odes. L’alcalde explica: “El que nosaltres preveiem Ă©s que durant els perĂ­odes de temporada baixa que l’aigua tindrĂ  una qualitat molt bona i el tractament es podrĂ  fer amb els temps que necessitem. I en temporada alta, continuarem fent tot el procĂ©s perĂČ destinarem aquests usos a neteja de carrers neteges industrials o a alimentar la doble xarxa d’hidrants en cas d’incendi”

INVERSIÓ. El projecte ha tingut un cost de 146.453,81 euros per a la construcció de la canonada que transporta l’aigua i les tres basses d’infiltració, que ha assumit el Consorci Costa Brava. L’Ajuntament ha cedit els terrenys i ha destinat 30.000 euros a les obres.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li