Èxit de participació a la primera edició de la Setmana de la Pedra Seca

0
993

L’inscripció i participació de centenars de persones reforça i reivindica la importància patrimonial d’aquestes construccions


 

Si la pedra seca no està de moda, poc li falta. Si més no, això s’en desprèn de la participació de centenars de persones en la primera edició de la Setmana de la Pedra Seca, celebrada del 23 al 26 de novembre. Organitzada per l’entitat Col·laboraxPaisatge ha comptat amb prop d’un centenar d’activitats impulsades des d’entitats i col·lectius dels Països Catalans. Inicialment, a la comarca n’hi havia previstes catorze, tot i que algunes d’elles s’han hagut d’ajornar a causa de la climatologia adversa d’aquest cap de setmana.

L’activitat amb més participació ha estat el famós Repte del Dr. Soler. Una ruta a peu o en bici entre murs de pedra seca i boscos de Vilanant, per on han passat més de 350 persones durant tot el mes de novembre. A banda d’això, el municipi també ha impulsat un concurs de fotografia a Instagram, amb l’etiqueta #pedrasecaVilanant2020. També han utilitzat les xarxes socials des d’Avinyonet de Puigventós, on demanaven compartir les imatges de les 14 barraques del municipi declarades Bé Cultural d’Interès Local.

ANEM PER FEINA. Una de les tres activitats que s’han celebrat a Cadaqués ha estat un taller per acabarem de construir una travessera destinada a sostenir una taula d’horta al Mas de la Senyora. Una activitat on a més de realitzar el treball d’edificació, es va ensenyar com localitzar, extreure, seleccionar i ordenar el material necessari per la construcció en nivells.

També estava prevista una activitat de restauració a Llers que s’ha hagut d’ajornar a causa del mal temps. Concretament, a la barraca de pedra seca situada al Paratge de les Clotes, on els grups Gas Mountain i Prat Comú havien de guiar tot el procés de reconstrucció.

LA MOSTRA. Vint-i-quatre panells configuren l’exposició Tot un món de Pedra Seca, on s’expliquen les principals tipologies constructives de pedra seca a casa nostra, les principals tècniques, materials i eines de treball, així com altres elements essencials. Aquesta mostra s’ha pogut veure a la Galeria Patrick J. Domken de Cadaqués, durant aquest cap de setmana. Ara es traslladarà cap a l’escola del municipi perquè la puguin conèixer els més petits.

La mateixa exposició es troba instal·lada a l’Escola de Llers, on els alumnes han pogut fer diverses sessions teòriques i excursions per conèixer el patrimoni dels voltants al llarg del mes de novembre.

AJORNAMENTS. L’èxit de la Setmana de la Pedra Seca encara podria haver estat més alt si la climatologia no l’hi hagués girat l’esquena. A banda de la restauració de la barraca de Llers, també s’ha posposat la caminada matinal impulsada pels Lartolets de Llers. El mal temps també ha afectat les activitats de l’Escala , concretament, la Visita guiada als murs de pedra seca de Vilanera, organitzada pel Museu de l’Anxova i de la Sal.

RECONEIXEMENT. El Consorci Salines Bassegoda ha reconegut la tasca de les 13 persones que han introduït a la Wikipedra continguts del seu territori, entre les que destaquen l’Associació Gas Mountain, amb 136 barraques introduïdes, i l’Associació Via Pirena, amb 427.

L’Ajuntament de Llers ha posat en valor la tasca de les 5 persones que han realitzat treballs de recerca sobre el patrimoni de pedra seca del poble i els han dipositat a l’Ajuntament. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li