Excavant els orígens del jaciment d’Empúries

0
2049

L’arqueòleg del centre, Joaquim Tremoleda, destaca la importància d’aquest lligam, ja que «sense el port, Empúries no hauria existit», i reivindica «recuperar la història del sector, el coneixement científic» i el seu llegat patrimonial


 

L’objectiu del Curs Internacional d’Arqueologia d’Empúries: redescobrir el port i la zona nord del jaciment. Precisament, és en aquesta àrea, prop del mar i la badia, on es troben els primers assentaments grecs i, no obstant això, no s’havia excavat des del 1935. Ara, el MAC-Empúries vol tornar a posar en valor aquesta part, que queda allunyada dels itineraris guiats, i conèixer la relació entre la ciutat i el port.

En aquest sentit, l’arqueòleg del centre, Joaquim Tremoleda, destaca la importància d’aquest lligam, ja que «sense el port, Empúries no hauria existit» i reivindica «recuperar la història del sector, el coneixement científic» i el seu llegat patrimonial. Durant tres setmanes del mes de juliol, un total de vint-i-cinc estudiants, procedents d’universitats catalanes, d’arreu de l’Estat i franceses han estat treballant en la 72a edició del Curs Internacional. Els resultats han estat positius i s’han pogut documentar els nivells fundacionals, les primeres construccions del jaciment, que daten del segle VI aC. Amb tot, aquestes intervencions s’emmarquen dins un projecte de recerca més extens al voltant de les àrees portuàries d’Empúries i l’evolució del seu paleopaisatge. Hi ha previst fer, segons avança Tremoleda, estudis amb georadar per conèixer el calat que tenia aleshores el port i la seva profunditat.

TREBALLS EN LA NECRÒPOLIS. La Neàpolis, la ciutat nova ara explorada, es va convertir, segles després, en una necròpolis, que etimològicament significa ‘ciutat dels morts’. La zona, on van viure els primers habitants va quedar abandonada i, ja en l’època cristiana, a partir del segle IV dC i fins al VII, va ser un cementiri. En aquest curs, també s’han pogut recuperar i documentar algunes de les tombes, disposades sobre els nivells hel·lenístics.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li