Europa dona llum verda al corredor 5G del Mediterrani entre Figueres i Perpinyà

0
1292

Al setembre començarà una prova pilot que permetrà controlar l’estat de la via o dirigir vehicles autònoms, entre altres


 

La Comissió Europea (CE) va aprovar la setmana passada el projecte del corredor 5G del Mediterrani entre Figueres i Perpinyà, que serà pioner al continent. Es tracta d’un dels tres programes pilot que ha escollit Brussel·les per desenvolupar la tecnologia 5G en transports viaris i ferroviaris de llarga distància. Els altres dos s’habilitaran als Països Bàltics i al Benelux.

El projecte es posarà en marxa el proper mes de setembre i s’allargarà tres anys. Tindrà un cost de 16 milions d’euros, el 75% dels quals estaran subvencionats per la CE i la resta, per les empreses i institucions que hi participaran (seran un total de 21 socis de set països diferents).

El conseller de Polítiques Digitals de la Generalitat, Jordi Puigneró, celebra l’aprovació del projecte i destaca el paper que tindrà el 5G en diversos sectors. Segons Puigneró, aquesta tecnologia «posa en ruta» el vehicle autònom i connectat, fet que transformarà la concepció del corredor que creua l’Alt Empordà.

En aquest sentit, el director Global Comercial i d’Innovació de Cellnex Telecom, Òscar Pallarols, explica que es treballarà en quatre casos d’ús, tant en l’àmbit viari com ferroviari, utilitzant la mateixa infraestructura de telecomunicacions. Per exemple, el nou corredor tecnològic podrà prendre el control remot d’un vehicle autònom i fer pràctiques de suport en cas d’una emergència; permetrà tenir l’estat de la via en temps real –com ara l’estat del trànsit i els accidents–, i també fer reconeixements d’obstacles a la via ferroviària o la connectivitat a bord d’un tren d’alta velocitat i un vehicle amb una xarxa «molt més àgil».

Per la seva banda, Puigneró també en destaca que canviaran molts aspectes de la vida quotidiana, com ara la mobilitat, la salut i la manera de treballar. I el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, enumera altres «beneficis» que aportarà la xarxa 5G, com ara la reducció d’emissions de CO2, la millora de les xarxes energètiques, una gestió «més eficient» del transport i una conducció «més segura».

A la part francesa del corredor hi haurà un neutral host que permetrà a diverses operadores fer-ne ús, mentre que a la part catalana serà Vodafone qui doni el servei. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li