Etna Estrems: ‘El meu pecat Ă©s haver-me presentat a l’assemblea i haver guanyat pel doble de vots’

0
1454

DesprĂ©s d’una primera volta una mica ‘moguda’, a la segona assemblea local l’escalenca ha estat escollida -per unanimitat- com a candidata a l’alcaldia a les eleccions municipals del maig del 2019. Parlem de la repeticiĂł de les primĂ ries, de la crisi interna de partit, de la llista i dels temes que mĂ©s preocupen a la ciutadania, com urbanisme, educaciĂł, cultura o turisme, entre altres


 

Ara sí, finalment, després d’una segona assemblea, surt escollida com a candidata a l’alcaldia de l’Escala per ERC.
Per mi la dada més positiva és que a la primera assemblea vaig sortir escollida per catorze vots a set, i en aquesta segona va ser per unanimitat, però per divuit vots. Això només vol dir que el suport ha crescut, tot i haver passat males èpoques. Em sento contenta i reforçada. A més, la secció local també ha crescut, per tant, molt contenta.

Va ser una elecció una mica crispada. Expliqui’ns com ho va viure des de la seva posició.
Penso que hi va haver un malentès enorme i generalitzat que va fer que una part del partit no ho entenguĂ©s. Esquerra Republicana de Catalunya fa assemblees a tots els municipis i aquĂ­, a l’Escala, sempre s’havia funcionat com un grup molt reduĂŻt de gent que prenien les decisions sense assemblea, perquè Ă©rem quatre gats. Però el projecte s’ha anat fent gran aquests Ăşltims anys, sobretot a partir de les eleccions del 21-D. I des del partit ens demanaven que fĂ©ssim una assemblea. I va ser llavors quan va haver-hi persones que s’ho van prendre com un atac personal. Jo vaig decidir fer un pas endavant i presentar-me, perquè això Ă©s un dret que tenim tots els militants. I ja es va dir que tota la història amb el comitè de garanties havia estat un problema formal, ja que no s’havia convocat una executiva amb anterioritat. És a dir, va ser una reuniĂł que no havĂ­em posat sobre paper, ja que a l’Escala no es funciona com al barri de Sants, aquĂ­ les reunions les fem sense escriure papers. Doncs sĂ­, Ă©s veritat, no hi havia una convocatòria d’executiva, però tambĂ© deixava molt clar que la gent que va votar Ă©s la que podia votar i, per tant, estĂ  clar que Ă©s la mateixa gent que es va convocar la segona vegada.

Carles CarlĂ  i Xavier Ballesta l’acusaven de convocar les primĂ ries amb irregularitats.
Primer de tot, les primĂ ries no les convoco jo… i en tot cas, el meu pecat Ă©s haver-me presentat a l’assemblea i haver guanyat pel doble de vots. Doncs que em tanquin! [Entre riures.] Penso que hi ha hagut un malentès en fer-nos grans i s’ha vist com un atac personal. I en cap cas ho era… jo hauria donat la vida perquè en Xavier continuĂ©s i, si poguĂ©s ser, de nĂşmero dos.

Ara ells sĂłn al grup mixt, però diu que li hauria agradat comptar-hi…
A mi sempre. Quan vam començar a tenir converses sobre això, el primer plantejament que vaig fer era si els nĂşmeros que ocupĂ vem eren els adients per afrontar la campanya nova. En cap cas vaig pensar que els tres primers nĂşmeros podrien no anar ocupats per les mateixes persones. De fet, a la primera assemblea vaig dir que comptava amb tothom. I una setmana abans, jo parlava amb tothom i no hi havia ningĂş que em diguĂ©s que això aniria aixĂ­… Amb en Carles mateix _qui fa la queixa_, una setmana abans parlĂ vem de si la legislatura que ve tenĂ­em força, com s’ho muntaria amb l’empresa.

Com serĂ  la llista d’Etna Estrems? Quins perfils ha d’incloure?
Tinc noms al cap però no vull avançar-me a res. Crec que ha de ser una llista que s’assembli al poble, ja que l’Escala té cercles molt diferents. A vegades ens oblidem que l’Escala no és només els carrers que van de la ronda del Pedró al passeig marítim, sinó que té molts barris i perfils diferents; a vegades fa la sensació que ens n’oblidem, per això dic que ha de ser una llista que reculli gent molt diferent. Evidentment amb una ideologia conjunta, sobretot contra la repressió nacional. Però ha de tenir gent de cercles diferents, l’escalenc de tota la vida no és només el català que té un negoci al nucli antic, l’Escala no és només això. L’Escala és gent que va a treballar a Figueres, que viu al Camp dels Pilans o a Riells de Dalt i ve al poble el diumenge a la tarda a fer el cafè, aquests habitants també hi tenen molt a dir.

Quan va sortir escollida, va dir una frase que m’agradaria desgranar. «L’Escala necessita empatia cap a la seva gent i els problemes del dia a dia». A què es refereix? I quins són els problemes del dia a dia?
Es tracta de cuidar els detalls. Penso que fer macroprojectes estĂ  molt bĂ© però ens hem d’oblidar dels petits detalls. Per exemple, hi ha un grup de gent que es dedica a netejar carrers de males herbes, a Riells de Dalt. Doncs, ostres, cal parlar amb aquesta gent, perquè si fan això vol dir que Ă©s un tema que preocupa. Crec que no cal pensar tant en el gran projecte de la biblioteca, que ja en tenim, sinĂł centrar-nos mĂ©s en temes com aquest. Perquè l’Escala brilli al mĂ xim ens hem de creure les coses petites i potenciar-les.

Des de l’oposició, quina radiografia es fa de la realitat social al municipi?
Aquest Ă©s un problema que ve de fa temps… Nosaltres des del principi hem apostat molt per l’habitatge social, a l’Escala tenim mĂ©s de 10.000 habitants i zero habitatges socials. I fa anys que estem reclamant que hi ha tres propietats que podrien ser d’habitatge social _ara s’estĂ  a punt d’aprovar la venda d’una d’aquestes tres i els diners es destinaran a habitatge social_; però fa temps que diem de rehabilitar-les i posar-les en marxa. AquĂ­ Ă©s on hi ha una diferència important amb l’equip de govern, ells veuen mĂ©s un gran projecte amb 20 o 30 pisos i nosaltres pensem que l’habitatge social s’ha de repartir i que cal mirar una mica el conjunt. El problema principal Ă©s que fem coses per solucionar factors separats. I no veiem que solucionant un factor, si ho fem bĂ©, podem solucionar-ho tot.

Com ara?
Doncs si en comptes de fer vint-i-cinc pisos en una zona aïllada en fem quatre al nucli antic, dos a Riells, dos a Montgó i dos al Camp dels Pilans, per exemple, estem fent que els barris també s’omplin de gent.

A l’Escala hi ha famílies en risc d’exclusió social, les teniu contemplades i controlades?
SĂ­, n’hi ha algunes i val a dir que la gent de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de l’Escala fa molt bona feina de detecciĂł de casos contrets, però Ă©s cert que tenim famĂ­lies amb problemes hipotecaris, famĂ­lies ocupant cases, etc. És una realitat que no podem obviar i si no fem com aquest any, que poses sobre la taula 230.000 euros per als pressupostos destinats a habitatge social… que igualment no solucionaran el problema, però bĂ©, Ă©s una manera de començar a solucionar-lo.

Segons l’oposició, què fa malament l’equip de govern actual?
Uf… el problema principal del govern actual Ă©s que estĂ  acostumat a treballar amb majoria. Ells tenen els seus projectes i te’ls presenten un cop estan fets. En el cas dels pressupostos Ă©s diferent, eh? Però fa la sensaciĂł que ells tenen els seus projectes i com que tenen majoria no necessiten acord. I per això, encara que moltes vegades parlin amb nosaltres, ells van tirant.

Des de la remodelaciĂł del front marĂ­tim, al municipi neix una plataforma per donar veu al poble. Què en pensa des del partit de la formaciĂł l’Escala CĂ­vica?
Hem tingut alguna reuniĂł, fa ja un temps, sobretot quan hi havia la fase d’obres, ara ja s’ha calmat una mica. Nosaltres, però, sempre ens hem posicionat, ja abans del projecte i amb l’antic alcalde. Pensem que el que s’havia de fer era una consulta popular. Coses tan importants com canviar la fesomia del nucli neurĂ lgic del municipi no les pot decidir un equip de govern de nou regidors, per molta majoria absoluta que tinguin. Això ho ha de decidir la gent que viu i treballa al poble. Ara ens hem assabentat que hi ha algun dels bars d’aquĂ­ la platja que tĂ© pensat tancar cinc mesos o traspassar…

Una altra de les coses que fa malament aquest govern Ă©s no saber diferenciar que l’Escala sĂłn dos municipis: l’Escala d’hivern i l’Escala d’estiu. Costa veure clar que s’han de donar solucions que facin una mica de metamorfosi. A l’estiu tant fa que hi hagi 3.000 o 5.000 persones, però quan n’hi ha 100 o 10 com a l’hivern, la cosa canvia.

Ă€NGEL REYNAL

Parla de l’Escala d’estiu i la d’hivern. Estem en un poble que viu del turisme, quina hauria de ser la tendència?
Nosaltres apostem molt pel turisme sectorial, pensem que a l’estiu ho tenim molt ben enfocat, Ă©s cert que cal treballar i no es pot abandonar, però el paisatge i les ruĂŻnes d’EmpĂşries, el clima… tot això ho tenim. Hem d’evolucionar sobre el com ho fem perquè la gent vingui a fer mĂ©s activitats, no nomĂ©s anar a la platja. Ara hi ha una tendència molt important de col·lectius de gent que s’ajunta per fer coses. Per exemple, jo que soc amant dels gossos, si vaig de vacances a AstĂşries, doncs anirĂ© a un lloc on sĂ piga que trobarĂ© allotjament per a animals, platja… això Ă©s un col·lectiu de gent que, sembla que no, però mou moltĂ­ssimes persones. MĂ©s exemples: el turisme amb autocaravana, furgoneta, etc. estĂ  molt en auge. I la gent que fa aquest tipus de turisme on va? Doncs on tinguin un lloc per poder aparcar, amb serveis… Al final molts volen anar a la Costa Brava, però si Torroella de MontgrĂ­ o Sant Pere Pescador ofereix uns serveis que nosaltres no tenim, el turista escollirĂ  aquests altres municipis i no el nostre.

I un altre turisme molt important Ă©s l’accessible. El club nĂ utic fa anys que organitza el campionat de vela adaptada, estĂ  apostant molt en aquest sentit. I el problema Ă©s que la gent que ve ha d’anar a dormir a l’Estartit perquè no tĂ© lloc on dormir aquĂ­ amb places adaptades. S’ha d’invertir perquè la gent pugui passar amb cadires de rodes, cotxets… Per això penso que cal veure quin turisme ens interessa com a municipi i potenciar-lo. Perquè la gent començarĂ  a venir al mes de març, si fa falta.

Per anar acabant, i ja que tenim la precampanya de les municipals a tocar… Digui’m amb una frase com haurien de ser alguns dels pilars mĂ©s fonamentals de la societat escalenca. El primer: educaciĂł.
L’educació ha de ser molt inclusiva i respectuosa. Ara estan sortint els «patis sense pilota» i penso que cal apostar per projectes com aquest, per tal que la mainada d’origen, gènere, ètnia, religió diferent creixin junts i amb valors democràtics, perquè la societat estigui cohesionada.

Cultura?
L’Escala té una riquesa cultural brutal, tenim moltes associacions i entitats registrades. Penso que la cultura s’ha de potenciar a partir d’aquí, cuidar els petits detalls i creure’ns els projectes d’aquestes associacions, i a partir d’aquí construir un relat. L’Escala té cultura per a tot l’any i per molts anys.

Medi ambient?
S’ha d’obrir al futur però s’ha de ser proteccionista amb tot el que Ă©s natural i que no podem perdre. EmpĂşries, l’estany de Poma, Les Planasses… tot aquest medi natural, que en queda poc, s’ha de cuidar, ja que no tenim massa arbrades o zones naturals. Per això cal protegir-los molt i enfocar-los perquè siguin un atractiu turĂ­stic. Cal unir tots els pols. I ha de ser respectuĂłs amb els animals, molt important.

Urbanisme?
Penso que és important que l’urbanisme s’enfoqui a través de què volem ser quan siguem grans. És a dir, quin turisme volem, quina societat volem i com volem viure a l’Escala i aleshores l’urbanisme s’ha de construir a partir d’això. És a dir, un urbanisme accessible, amable, modern però sense perdre les arrels.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li