Estufes, mantes, cendrers i tancaments… l’altra cara de la nova llei del tabac

0
953

Tothom sabia que aquest dia havia d’arribar. Però els fumadors, els estanquers i els restauradors confiaven que l’aprovació de la nova llei del tabac, molt més restrictiva que l’anterior i semblant a la que s’aplica a altres països europeus, es derogaria uns anys més. “Encara hi ha gent que espera a adaptar la terrassa. Vénen i demanen pressupost, però estan esperant a veure si es fa algun canvi i si es podran habilitar zones per a fumadors a l’interior dels establiments”, explica Jordi Vilà, responsable de Toldos i Cortines Roses. És a dir, tot i que des del 2 de gener del 2011 s’ha prohibit fumar en locals tancats, encara costa de creure.
A una cara de la moneda hi ha els damnificats, aquells als quals la llei ha fet baixar el negoci. A l’altra, les empreses que es dediquen a col·locar estructures i tendals per tancar terrasses o subministren estufes. “D’ençà que hi ha la nova llei, hi ha molt més moviment, sí”, reconeix Vilà, “però de moment pocs s’han decidit a fer obres. Sobretot, fem molts pressupostos i resolem dubtes”.
La normativa de Sanitat que regula com han de ser les estructures exteriors per cobrir les terrasses és clara. Si són descobertes del sostre han de tenir els quatre laterals tancats. I si hi ha una paret, en poden ser tres amb el sostre descobert. En el cas que sigui coberta, ha de tenir dos laterals tancats. Les terrasses poden tenir la grandària que es vulgui, sempre i quan el propietari de l’establiment tingui el permís municipal d’ocupació de la via pública i l’estructura s’adeqüi a la llei.
“Cobrir una terrassa d’uns 80 metres quadrats pot costar 14.000 euros aproximadament. I per als restauradors aquesta solució és molt complicada. Pel preu i perquè a l’hivern hi fa fred, i si plou, els clients es mullen”, reflexiona Vilà.
La fred. Aquesta és una de les queixes més repetides. “Aquí no hi estem acostumats, però a París veus la gent dinant a fora, tapats amb mantes i a sota una estufa”, argumenta Josep Maria Martorell, de Jomar. Una estampa que a Figueres, aquests dies, s’ha començat a fer habitual. “Des que hi ha la nova llei les vendes d’estufes han augmentat lleugerament, sobretot les que són per radiació d’infrarojos, les elèctriques”, explica Martorell.
“Nosaltres hem esgotat existències i em consta que a les grans superfícies també. Hem doblat les vendes”, celebra Francesc Cortada, de Llars de Foc Cortada. “I, potser, el que s’ha notat més és que ve molta gent a informar-se”, afirma.
Igual que amb els tancaments de les terrasses, la llei especifica que les estufes han d’estar homologades -a l’hora de comprar-les, és important assegurar-se’n-. L’aspecte més rellevant és que no han de tenir flama externa, ni cremar al tacte. Poden ser elèctriques o de gas propà i el preu oscil·la entre 800 i 1.500 euros.
els establiments. La llei ha obligat a canviar d’hàbits tots els fumadors, durant la jornada laboral i en el temps de lleure. I és en bars i restaurants on la prohibició de fumar en espais tancats es fa més visible: si no tenen terrassa, els clients surten a fer el cigarret a la porta o a la vorera de l’establiment. És per això que molts han improvisat i han col·locat cendrers a fora, per evitar l’acumulació de burilles a terra.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li