Estudien l’impacte dels confinaments en la població de dofins mulars del Cap de Creus

0
983

En el marc del projecte Dofins de Tramuntana, l’entitat SUBMON ha començat la campanya de seguiment d’hivern


L’entitat SUBMON, que treballa per garantir la conservació de la biodiversitat marina, ha començat a fer el seguiment d’hivern de la població de dofí mular (Tursiops truncatus) que sol habitar el Parc Natural del Cap de Creus. La campanya s’emmarca en el projecte Dofins de Tramuntana, que es va posar en marxa l’any 2017, i enguany el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat hi ha aportat més de 14.900 euros.

Amb aquest cens, es podrà determinar l’afectació que la paralització de l’activitat marina derivada de la Covid-19 ha tingut sobre aquesta espècie. I és que actualment els nivells acústics són similars als que es van registrar durant el confinament de la primavera. Aleshores, l’accés al mar va estar molt limitat i la calma i el silenci van ser protagonistes. Però poc després, durant la temporada d’estiu, la presència de barques va augmentar de manera sobtada, especialment a la Costa Brava i el cap de Creus. I ara SUBMON podrà comparar els albiraments de campanyes anteriors en període estival, respecte de l’hivernal, per avaluar l’efecte que l’activitat nàutica recreativa té sobre el dofí mular. Per fer-ho, miraran i compararan la composició dels grups de dofins, el nombre de cries, la distribució a la zona i el comportament que tenen a la superfície. Aquesta comparativa donarà una indicació inicial per saber si la disminució de la pressió nàutica té algun efecte significatiu sobre aquest tipus de cetaci.

La identificació dels dofins es fa amb fotografies de l’aleta dorsal, perquè les marques que presenta són úniques per a cada individu, cosa que facilita l’estudi de l’evolució de la població.

UNA POBLACIÓ DE 400 EXEMPLARS. En els darrers anys s’han impulsat diverses campanyes científiques per identificar els individus de l’espècie i poder-ne fer una estima de població a la zona. Fins ara s’han identificat uns 400 exemplars. També s’han fet estimes de població preliminars pels anys 2017 i 2018, d’entre 150 i 200 animals.

El projecte també ha inclòs diverses actuacions de mitigació sobre els problemes de conservació, com ara l’establiment de bones pràctiques pesqueres o bones pràctiques en l’aproximació d’embarcacions recreatives als animals. Paral·lelament, s’ha donat a conèixer el patrimoni natural marí a la població a través de xerrades i accions de divulgació específiques.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li