Ester Marcos: ‘No tot el comerç de la ciutat viu del turisme’

0
1111

És regidora de Comerç i Mercats, Festes, Cooperació, Noves Tecnologies, Sostenibilitat, Promoció de la Salut, Gent Gran i Diversitat Funcional, de l’Ajuntament de Figueres. Marcos detalla quina és la situació de la celebració de festes, específicament les Fires i Festes de la Santa Creu. També destaca la tendència comercial i l’aposta ferma per aquest sector des del consistori figuerenc


Com valora els primers mesos de Govern, vostè que no havia estat mai en política?
Per algú que és de fora com jo, és a dir, que no vinc del món de la política ni hi he militat mai (per tant, soc forana en aquest sentit) és dur entrar al món de l’Administració i entendre el funcionament del funcionariat, l’Administració, la burocràcia… jo he sigut sempre autònoma i estic acostumada a treballar i fer les gestions al més ràpid possible, i l’Administració no és així. El que em va costar més va ser entendre el funcionament de la burocràcia i llavors tot el que ens hem anat trobant pel camí, com ara el temporal Gloria o l’estat d’alarma per la Covid-19, tots aquests factors imprevistos que et fan preguntar: «Què més pot passar?» [entre riures].

Aquests dies hem sabut que la Fira de la Gent Gran i la Fira del Joguet també queden ajornades.
El meu patiment és saber si quedarà any per celebrar tot el que s’ajorni. Primer de tot, no sabem a partir de quina data es podrà tornar a fer esdeveniments, ja no dic amb tota la normalitat, però sí amb certa seguretat. Pel que fa a la Fira del Joguet, és una fira amb molts paradistes de França i Bèlgica: evidentment amb aquesta gent no hi podem comptar, i si no es pot comptar amb ells, la fira no té el mateix sentit. Per tant, hem pensat que val més posposar-la a l’espera de com evoluciona tot. Això també fa inviable pensar quan la tornarem a fer, perquè no sabrem com estarà la situació dels altres països que venen i participen en la fira. Aquesta està més en el limbe, per aquesta raó. Llavors, pel que fa a la Fira de la Gent Gran, i a més essent regidora de Gent Gran, no podia permetre que el primer col·lectiu que traguéssim al carrer fos aquest, que és el més vulnerable. Abans de fer una festa necessito tenir una certesa i una tranquil·litat que no passarà res. I com que aquesta és una fira que es treballa amb el consell de la gent gran –tot i que es diu fira, no es treballa com una fira de lleure–, ens vam reunir virtualment i van posar l’1 d’octubre sobre la taula perquè coincideix que és el Dia de la Gent Gran. Evidentment se celebrarà amb totes les precaucions i cauteles i ben bé no sabem què passarà, però necessitem veure un horitzó i somiar en alguna cosa, inclús el mateix col·lectiu, que està molt actiu pensant possibles maneres de celebrar-ho. Fins ara només teníem el patiment i ara també tenim la il·lusió de repensar com farem l’esdeveniment.

Un dels altres actes que queda a l’aire són les Fires i Festes de la Santa Creu.  Com s’hi està treballant?
Ha sigut dur prendre la decisió, ja que havíem treballat molt amb el jovent en la programació, havíem fet moltes reunions i un munt de feina. Ho vèiem molt clar, que no es podria celebrar, però així i tot vam aguantar al màxim la decisió perquè ens quedava una mica d’esperança. A més, tot davant hi havia el Festival Còmic i ells tampoc es resignaven que el festival no es pogués celebrar. Vam esperar que ells prenguessin una decisió per nosaltres fer-la també definitiva.

Però queden ajornades. Això vol dir que se celebraran aquest 2020?
Les Fires i Festes de la Santa Creu es faran en algun altre moment, però es faran. La nostra intenció és celebrar-les, no serà amb el mateix format segurament però la Santa Creu no s’anul·la, es posposa. I a mi m’agradaria poder comptar amb la mateixa gent que ha estat contractada per ara, els mateixos grups que havíem tancat i que tenien la possibilitat de venir; que no es perdi la contractació. No seran unes Fires i Festes de la Santa Creu com coneixíem fins ara de dues setmanes, evidentment que no, perquè no quedarà prou any. Penso, però, que podem organitzar un bon cap de setmana per als figuerencs i concentrar tant com puguem els actes, gaudir de les entitats i les seves proposes. Penso que després del que hem passat aquest any ens ho mereixem. M’agradaria molt que per seguretat es pugui realitzar i aquesta és la nostra intenció, si la seguretat ens ho permet.

Precisament fa dies van sortir alguns firaires demanant què passaria amb les celebracions posposades. Quina serà la gestió del consistori?
Quan vam comunicar als firaires l’ajornament, una de les consultes que vam fer-los va ser quines dates tenien lliures del que quedava d’any. A més a més, des de l’entitat dels firaires el primer que demanaven era «no cancel·lar, sinó reprogramar». I en el segon prec demanaven que quan s’hagi reprogramat, s’intentés quadrar calendaris perquè els agradaria venir a Figueres. És un col·lectiu admirable i ens ho van posar molt fàcil l’any passat amb la jornada inclusiva, el 2×1… Vam tenir totes les facilitats per part seva i és just que ara, que no van bé les coses, i per poc que puguem, l’Ajuntament intenti buscar un acord i comptar amb ells per aquesta nova data. L’únic és que tenim la incògnita que tenim tots.

La Santa Creu havia de celebrar-se ara a principis de maig i tot apunta que encara hi haurà confinament. Hi haurà alguna alternativa, però, per gaudir de la festa des de casa? Com el Piroconfinat, per exemple?
M’agradaria molt poder fer alguna cosa però de moment no tinc el permís. El real decret mana per sobre de tot i regula el que es pot fer i el que no. D’idees i pensaments en tinc molts, i no em resigno a no poder fer res per la Santa Creu. Hi estem treballant i n’hem parlat a la reunió de regidors de Govern, de fer alguna cosa, però som una administració i no podem fer veure que amb nosaltres no va la norma. La nostra voluntat és fer alguna cosa dins el que ens permeti la legalitat.

Quins altres esdeveniments creu que s’acabaran ajornant?
El més immediat, Sant Jordi, tot i que em fa patir aquesta nova data que han proposat perquè a veure com es podrà seguir la normativa de la distància de seguretat. T’imagines intentar aplicar-ho a la Rambla de Figueres? És molt difícil visualitzar-ho, esperem que llavors les coses siguin diferents però ara mateix costa pensar-ho. I de moment no hem cancel·lat res més, anem prenent decisions al dia a dia perquè no et pots precipitar. Ens hem posat una data límit en tots els actes i a partir de tal dia no podem posposar més, per entendre’ns: a partir de quin dia ja no pots rectificar.

Una de les iniciatives del nou govern va ser precisament el canvi de data de la Mostra del Vi.
Era una idea molt encertada i en aquest cas hem de parlar amb la DO Empordà per veure com ho fem perquè la motivació del canvi de data va ser un consens entre l’Ajuntament, la DO i els cellers, i tard o d’hora ens haurem d’asseure a valorar què fem. És una llàstima perquè aquesta fira ja la visualitzàvem i dol molt que no es pugui fer.

Finalment els pressupostos han quedat aprovats, ara sí. I s’hi preveu un augment en el foment del comerç del 114%. Com es veurà plasmat?
No existia cap partida per al comerç, per això parlem d’un 114%. Fins ara tot era omplir-se la boca del comerç i el turisme de la ciutat però no hi havia una partida pressupostària dedicada al comerç. Es donava els diners a l’associació de comerciants i l’Ajuntament no tenia cap altra partida per a accions ni polítiques de comerç. Per fi, no només hi ha regidoria, sinó que aquesta regidoria està dotada pressupostàriament. El primer que fem és començar-ho a treballar amb la regidoria de Turisme, perquè la millor ajuda pel comerç, ara mateix, quan comenci el desconfinament, és que vingui la gent. No cal pensar en gent de molt lluny, a vegades crec que s’ha pecat en això pel que fa al comerç, primer hem volgut agradar als francesos i penso que s’ha de fer a la inversa. Com a comerç hem d’agradar a la gent de la ciutat i penso que tal com han funcionat els comerços aquests dies de confinament i com s’està movent tothom qui té possibilitat d’obrir a donar servei. Crec que si amb això ja no hem conquistat els figuerencs com a comerç, anem malament. Primer hem de conquistar el comerç de la ciutat, després el de la comarca i recuperar aquesta capital de comarca d’aquelles que persones que el dijous baixaven a Figueres al mercat i aprofitaven per fer encàrrecs. Hem de ser capaços d’agradar als empordanesos i llavors ja anirem a repescar gent d’altres comarques i França. Però no hem de començar de lluny a prop, sinó al contrari: primer els radis d’acció propers i ja anirem absorbent gent de més lluny.

Fins fa poc es dedicava al sector comercial precisament a Figueres. Quina anàlisi en feia?
Hi ha a un problema, i és que sempre s’ha posat en el punt de mira el comerç i turisme, però no és la realitat del comerç de la ciutat: no tot el comerç de la ciutat viu del turisme. Llavors, pagar autobusos amb gent de França que vingui a visitar Figueres no és un benefici per al comerç, potser per a alguns sí, però no per a tots. Hi ha dues realitats de comerços i per això considerem que és un error unir el comerç amb turisme. Ara hi ha una regidoria de Comerç i una de Turisme. Estem d’acord que el pol d’atracció de turisme és el Museu Dalí, per això també depèn de l’Àrea de Cultura; al cap i a la fi la nostra atracció turística ens ve per la cultura, no el comerç. El comerç se n’ha de beneficiar i ha de treballar amb Turisme, evidentment.

Quines línies d’actuació hi ha d’haver, però, per fomentar aquest sector comercial?
Penso que, a partir d’ara, els motius per venir a comprar a una ciutat seran molt diferents. Tu aniries, quan puguem sortir, a la conca d’Òdena? No. Per tant, penso que ens passarem un bon temps anant a comprar o visitant els llocs on ens sentim més segurs i que s’han vist menys perjudicats per la Covid-19, és a dir, on ha tingut menys incidència o on vegis que s’han fet més polítiques de desinfecció a la ciutat. Crec que els nostres pensaments, encara que de manera inconscient, seran molt diferents. I en part, a l’Empordà som afortunats perquè estem passant de puntetes en comparació amb altres comarques, pel que fa a casos positius, morts… Penso que perquè torni a venir gent a comprar i invertir en el comerç cal que la ciutat sigui agradable per a la gent, aquesta ha de ser la línia. No es tracta tant de si és bonica o no, però sí si és amable i segura, i penso que l’opinió i la manera de comportar-se de la població hi ajudaria molt. El neguit que tot és un desastre i és el pitjor lloc del món no és cert. Vas a altres ciutats i també hi ha comerços que tenen la persiana abaixada, també hi ha brossa o caques de gos d’algun incívic.

A banda de comerç i fires, també és regidora de Sostenibilitat. S’ha palpat el no moviment de la gent?
Qualsevol que apreciï una mica el medi ambient està content de la situació d’ara, penso que el planeta ho necessitava. No tenim xifres de la contaminació perquè just acabàvem d’instal·lar els comptadors la qualitat de l’aire dels parquímetres i no tenim dades d’abans.

Teniu les xifres «netes», per dir-ho així?
Exacte, a partir d’aquí només poden anar a pitjor [entre riures]. Però el que hem fet és no aturar la regidoria, ja tenim a punt totes les licitacions i els projectes, i la paperassa ja està feta per quan tornem a la normalitat per activar-ho tot. Per dir-ho així, la part avorrida ja està feta i ens quedarà la part maca d’executar.

De les altres regidories, què ha quedat a l’aire?
Una de les coses congelades és la regidoria de Cooperació. Estàvem treballant en una fira de cooperació perquè penso que és molt desconeguda, la cooperació que es fa des de Figueres. Hi ha moltes entitats de la ciutat que fan projectes de cooperació internacional i em sap molt greu dir-ho, però s’havia de fer la fira el 18 d’aquest mes. I també ens sap greu per les entitats que tenen projectes perquè no saben amb quins tempos treballar, si podran viatjar o no, o per exemple l’associació dels nens saharauís: podran venir o no?

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li