Ester Marcos: ‘No tot el comerç de la ciutat viu del turisme’

0
1408

És regidora de Comerç i Mercats, Festes, CooperaciĂł, Noves Tecnologies, Sostenibilitat, PromociĂł de la Salut, Gent Gran i Diversitat Funcional, de l’Ajuntament de Figueres. Marcos detalla quina Ă©s la situaciĂł de la celebraciĂł de festes, especĂ­ficament les Fires i Festes de la Santa Creu. TambĂ© destaca la tendència comercial i l’aposta ferma per aquest sector des del consistori figuerenc


Com valora els primers mesos de Govern, vostè que no havia estat mai en política?
Per algĂş que Ă©s de fora com jo, Ă©s a dir, que no vinc del mĂłn de la polĂ­tica ni hi he militat mai (per tant, soc forana en aquest sentit) Ă©s dur entrar al mĂłn de l’AdministraciĂł i entendre el funcionament del funcionariat, l’AdministraciĂł, la burocrĂ cia… jo he sigut sempre autònoma i estic acostumada a treballar i fer les gestions al mĂ©s rĂ pid possible, i l’AdministraciĂł no Ă©s aixĂ­. El que em va costar mĂ©s va ser entendre el funcionament de la burocrĂ cia i llavors tot el que ens hem anat trobant pel camĂ­, com ara el temporal Gloria o l’estat d’alarma per la Covid-19, tots aquests factors imprevistos que et fan preguntar: «Què mĂ©s pot passar?» [entre riures].

Aquests dies hem sabut que la Fira de la Gent Gran i la Fira del Joguet també queden ajornades.
El meu patiment Ă©s saber si quedarĂ  any per celebrar tot el que s’ajorni. Primer de tot, no sabem a partir de quina data es podrĂ  tornar a fer esdeveniments, ja no dic amb tota la normalitat, però sĂ­ amb certa seguretat. Pel que fa a la Fira del Joguet, Ă©s una fira amb molts paradistes de França i Bèlgica: evidentment amb aquesta gent no hi podem comptar, i si no es pot comptar amb ells, la fira no tĂ© el mateix sentit. Per tant, hem pensat que val mĂ©s posposar-la a l’espera de com evoluciona tot. Això tambĂ© fa inviable pensar quan la tornarem a fer, perquè no sabrem com estarĂ  la situaciĂł dels altres paĂŻsos que venen i participen en la fira. Aquesta estĂ  mĂ©s en el limbe, per aquesta raĂł. Llavors, pel que fa a la Fira de la Gent Gran, i a mĂ©s essent regidora de Gent Gran, no podia permetre que el primer col·lectiu que traguĂ©ssim al carrer fos aquest, que Ă©s el mĂ©s vulnerable. Abans de fer una festa necessito tenir una certesa i una tranquil·litat que no passarĂ  res. I com que aquesta Ă©s una fira que es treballa amb el consell de la gent gran –tot i que es diu fira, no es treballa com una fira de lleure–, ens vam reunir virtualment i van posar l’1 d’octubre sobre la taula perquè coincideix que Ă©s el Dia de la Gent Gran. Evidentment se celebrarĂ  amb totes les precaucions i cauteles i ben bĂ© no sabem què passarĂ , però necessitem veure un horitzĂł i somiar en alguna cosa, inclĂşs el mateix col·lectiu, que estĂ  molt actiu pensant possibles maneres de celebrar-ho. Fins ara nomĂ©s tenĂ­em el patiment i ara tambĂ© tenim la il·lusiĂł de repensar com farem l’esdeveniment.

Un dels altres actes que queda a l’aire sĂłn les Fires i Festes de la Santa Creu.  Com s’hi estĂ  treballant?
Ha sigut dur prendre la decisiĂł, ja que havĂ­em treballat molt amb el jovent en la programaciĂł, havĂ­em fet moltes reunions i un munt de feina. Ho vèiem molt clar, que no es podria celebrar, però aixĂ­ i tot vam aguantar al mĂ xim la decisiĂł perquè ens quedava una mica d’esperança. A mĂ©s, tot davant hi havia el Festival Còmic i ells tampoc es resignaven que el festival no es poguĂ©s celebrar. Vam esperar que ells prenguessin una decisiĂł per nosaltres fer-la tambĂ© definitiva.

Però queden ajornades. Això vol dir que se celebraran aquest 2020?
Les Fires i Festes de la Santa Creu es faran en algun altre moment, però es faran. La nostra intenciĂł Ă©s celebrar-les, no serĂ  amb el mateix format segurament però la Santa Creu no s’anul·la, es posposa. I a mi m’agradaria poder comptar amb la mateixa gent que ha estat contractada per ara, els mateixos grups que havĂ­em tancat i que tenien la possibilitat de venir; que no es perdi la contractaciĂł. No seran unes Fires i Festes de la Santa Creu com coneixĂ­em fins ara de dues setmanes, evidentment que no, perquè no quedarĂ  prou any. Penso, però, que podem organitzar un bon cap de setmana per als figuerencs i concentrar tant com puguem els actes, gaudir de les entitats i les seves proposes. Penso que desprĂ©s del que hem passat aquest any ens ho mereixem. M’agradaria molt que per seguretat es pugui realitzar i aquesta Ă©s la nostra intenciĂł, si la seguretat ens ho permet.

Precisament fa dies van sortir alguns firaires demanant què passaria amb les celebracions posposades. Quina serà la gestió del consistori?
Quan vam comunicar als firaires l’ajornament, una de les consultes que vam fer-los va ser quines dates tenien lliures del que quedava d’any. A mĂ©s a mĂ©s, des de l’entitat dels firaires el primer que demanaven era «no cancel·lar, sinĂł reprogramar». I en el segon prec demanaven que quan s’hagi reprogramat, s’intentĂ©s quadrar calendaris perquè els agradaria venir a Figueres. És un col·lectiu admirable i ens ho van posar molt fĂ cil l’any passat amb la jornada inclusiva, el 2×1… Vam tenir totes les facilitats per part seva i Ă©s just que ara, que no van bĂ© les coses, i per poc que puguem, l’Ajuntament intenti buscar un acord i comptar amb ells per aquesta nova data. L’Ăşnic Ă©s que tenim la incògnita que tenim tots.

La Santa Creu havia de celebrar-se ara a principis de maig i tot apunta que encara hi haurà confinament. Hi haurà alguna alternativa, però, per gaudir de la festa des de casa? Com el Piroconfinat, per exemple?
M’agradaria molt poder fer alguna cosa però de moment no tinc el permĂ­s. El real decret mana per sobre de tot i regula el que es pot fer i el que no. D’idees i pensaments en tinc molts, i no em resigno a no poder fer res per la Santa Creu. Hi estem treballant i n’hem parlat a la reuniĂł de regidors de Govern, de fer alguna cosa, però som una administraciĂł i no podem fer veure que amb nosaltres no va la norma. La nostra voluntat Ă©s fer alguna cosa dins el que ens permeti la legalitat.

Quins altres esdeveniments creu que s’acabaran ajornant?
El mĂ©s immediat, Sant Jordi, tot i que em fa patir aquesta nova data que han proposat perquè a veure com es podrĂ  seguir la normativa de la distĂ ncia de seguretat. T’imagines intentar aplicar-ho a la Rambla de Figueres? És molt difĂ­cil visualitzar-ho, esperem que llavors les coses siguin diferents però ara mateix costa pensar-ho. I de moment no hem cancel·lat res mĂ©s, anem prenent decisions al dia a dia perquè no et pots precipitar. Ens hem posat una data lĂ­mit en tots els actes i a partir de tal dia no podem posposar mĂ©s, per entendre’ns: a partir de quin dia ja no pots rectificar.

Una de les iniciatives del nou govern va ser precisament el canvi de data de la Mostra del Vi.
Era una idea molt encertada i en aquest cas hem de parlar amb la DO EmpordĂ  per veure com ho fem perquè la motivaciĂł del canvi de data va ser un consens entre l’Ajuntament, la DO i els cellers, i tard o d’hora ens haurem d’asseure a valorar què fem. És una llĂ stima perquè aquesta fira ja la visualitzĂ vem i dol molt que no es pugui fer.

Finalment els pressupostos han quedat aprovats, ara sĂ­. I s’hi preveu un augment en el foment del comerç del 114%. Com es veurĂ  plasmat?
No existia cap partida per al comerç, per això parlem d’un 114%. Fins ara tot era omplir-se la boca del comerç i el turisme de la ciutat però no hi havia una partida pressupostĂ ria dedicada al comerç. Es donava els diners a l’associaciĂł de comerciants i l’Ajuntament no tenia cap altra partida per a accions ni polĂ­tiques de comerç. Per fi, no nomĂ©s hi ha regidoria, sinĂł que aquesta regidoria estĂ  dotada pressupostĂ riament. El primer que fem Ă©s començar-ho a treballar amb la regidoria de Turisme, perquè la millor ajuda pel comerç, ara mateix, quan comenci el desconfinament, Ă©s que vingui la gent. No cal pensar en gent de molt lluny, a vegades crec que s’ha pecat en això pel que fa al comerç, primer hem volgut agradar als francesos i penso que s’ha de fer a la inversa. Com a comerç hem d’agradar a la gent de la ciutat i penso que tal com han funcionat els comerços aquests dies de confinament i com s’estĂ  movent tothom qui tĂ© possibilitat d’obrir a donar servei. Crec que si amb això ja no hem conquistat els figuerencs com a comerç, anem malament. Primer hem de conquistar el comerç de la ciutat, desprĂ©s el de la comarca i recuperar aquesta capital de comarca d’aquelles que persones que el dijous baixaven a Figueres al mercat i aprofitaven per fer encĂ rrecs. Hem de ser capaços d’agradar als empordanesos i llavors ja anirem a repescar gent d’altres comarques i França. Però no hem de començar de lluny a prop, sinĂł al contrari: primer els radis d’acciĂł propers i ja anirem absorbent gent de mĂ©s lluny.

Fins fa poc es dedicava al sector comercial precisament a Figueres. Quina anĂ lisi en feia?
Hi ha a un problema, i Ă©s que sempre s’ha posat en el punt de mira el comerç i turisme, però no Ă©s la realitat del comerç de la ciutat: no tot el comerç de la ciutat viu del turisme. Llavors, pagar autobusos amb gent de França que vingui a visitar Figueres no Ă©s un benefici per al comerç, potser per a alguns sĂ­, però no per a tots. Hi ha dues realitats de comerços i per això considerem que Ă©s un error unir el comerç amb turisme. Ara hi ha una regidoria de Comerç i una de Turisme. Estem d’acord que el pol d’atracciĂł de turisme Ă©s el Museu DalĂ­, per això tambĂ© depèn de l’Ă€rea de Cultura; al cap i a la fi la nostra atracciĂł turĂ­stica ens ve per la cultura, no el comerç. El comerç se n’ha de beneficiar i ha de treballar amb Turisme, evidentment.

Quines lĂ­nies d’actuaciĂł hi ha d’haver, però, per fomentar aquest sector comercial?
Penso que, a partir d’ara, els motius per venir a comprar a una ciutat seran molt diferents. Tu aniries, quan puguem sortir, a la conca d’Ă’dena? No. Per tant, penso que ens passarem un bon temps anant a comprar o visitant els llocs on ens sentim mĂ©s segurs i que s’han vist menys perjudicats per la Covid-19, Ă©s a dir, on ha tingut menys incidència o on vegis que s’han fet mĂ©s polĂ­tiques de desinfecciĂł a la ciutat. Crec que els nostres pensaments, encara que de manera inconscient, seran molt diferents. I en part, a l’EmpordĂ  som afortunats perquè estem passant de puntetes en comparaciĂł amb altres comarques, pel que fa a casos positius, morts… Penso que perquè torni a venir gent a comprar i invertir en el comerç cal que la ciutat sigui agradable per a la gent, aquesta ha de ser la lĂ­nia. No es tracta tant de si Ă©s bonica o no, però sĂ­ si Ă©s amable i segura, i penso que l’opiniĂł i la manera de comportar-se de la poblaciĂł hi ajudaria molt. El neguit que tot Ă©s un desastre i Ă©s el pitjor lloc del mĂłn no Ă©s cert. Vas a altres ciutats i tambĂ© hi ha comerços que tenen la persiana abaixada, tambĂ© hi ha brossa o caques de gos d’algun incĂ­vic.

A banda de comerç i fires, tambĂ© Ă©s regidora de Sostenibilitat. S’ha palpat el no moviment de la gent?
Qualsevol que apreciĂŻ una mica el medi ambient estĂ  content de la situaciĂł d’ara, penso que el planeta ho necessitava. No tenim xifres de la contaminaciĂł perquè just acabĂ vem d’instal·lar els comptadors la qualitat de l’aire dels parquĂ­metres i no tenim dades d’abans.

Teniu les xifres «netes», per dir-ho així?
Exacte, a partir d’aquĂ­ nomĂ©s poden anar a pitjor [entre riures]. Però el que hem fet Ă©s no aturar la regidoria, ja tenim a punt totes les licitacions i els projectes, i la paperassa ja estĂ  feta per quan tornem a la normalitat per activar-ho tot. Per dir-ho aixĂ­, la part avorrida ja estĂ  feta i ens quedarĂ  la part maca d’executar.

De les altres regidories, què ha quedat a l’aire?
Una de les coses congelades Ă©s la regidoria de CooperaciĂł. EstĂ vem treballant en una fira de cooperaciĂł perquè penso que Ă©s molt desconeguda, la cooperaciĂł que es fa des de Figueres. Hi ha moltes entitats de la ciutat que fan projectes de cooperaciĂł internacional i em sap molt greu dir-ho, però s’havia de fer la fira el 18 d’aquest mes. I tambĂ© ens sap greu per les entitats que tenen projectes perquè no saben amb quins tempos treballar, si podran viatjar o no, o per exemple l’associaciĂł dels nens saharauĂ­s: podran venir o no?

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li