Estem preparats?

0
1178

Els √ļltims atemptats terroristes a Barcelona fan que un munt de reflexions i preguntes donin voltes constants dins el cap. Fins ara aquest tipus de successos havien tingut lloc als nostres pa√Įsos ve√Įns europeus, sense oblidar els atemptats a Madrid √©s clar. De ben segur cr√®iem que aqu√≠ ens trob√†vem segurs, pens√†vem que a Catalunya aix√≤ no passaria mai. Per√≤ aquest cop hem vist que pot succeir a qualsevol lloc. Els terroristes viuen entre nosaltres, m√©s a prop del que ens pensem. No es tracta de criminalitzar a tota la societat musulmana que viu a la nostra ciutat, per√≤ si que hem d‚Äôestar m√©s pendents i atents a aquesta massa social que ens envolta.

Estem davant d‚Äôuna guerra amb estrat√®gies fins ara mai vistes, per tant, els m√®todes de defensa tamb√© hauran de ser diferents. S‚Äôha de preparar i conscienciar la societat, ja sigui amb xerrades informatives, donant instruccions per detectar casos de possibles conversions a la radicalitzaci√≥ etc. La societat civil tamb√© ha de poder col¬∑laborar amb les forces i cossos de seguretat quan es detecti algun cas. No sempre voldr√† dir que estem davant d‚Äôun cas de radicalitzaci√≥, per√≤ aleshores aix√≤ ja ser√† feina dels cossos policials, seguir pistes, fer les investigacions oportunes… Hi ha molts musulmans vivint entre nosaltres i repeteixo, malgrat la gran majoria s√≥n gent que conviuen en plena normalitat i condemnen els atemptats, sempre que es detecti alguna anomalia s‚Äôha d‚Äôinformar: El fill del ve√≠ que ja no veiem des de fa temps, el treballador que deixa d‚Äôanar a la feina, el noi que canvia de vestimenta i d‚Äôh√†bits… la nostra vida i la dels nostres fills est√† en joc. Aquesta iniciativa segurament no acabar√† amb aquesta barb√†rie per√≤ podria ajudar molt.

Com és lògic també forces i cossos de seguretat i sobretot els agents de les guàrdies urbanes també han de rebre una formació especial i concreta, si és que ja no la tenen.

Per altra banda, el que també ha quedat clar , és que totes les administracions han de canviar les seves polítiques i formes d’actuació, des dels ajuntaments fins l’Estat, s’han de posar les piles i adonar-se’n que el problema és real, i a Catalunya més: primer perquè és un destí turístic molt important, i segon perquè és una de les zones amb més població musulmana d’Europa. Això fa que gairebé totes les poblacions puguin ser un blanc per als atacs terroristes , s’ha d’admetre, mal ens pesi, i començar a posar fil a l’agulla.

Fins ara, molts alcaldes de poblacions tur√≠stiques podien pensar que posar mesures preventives, era causar una alarma innecess√†ria a la poblaci√≥ i que aquestes mesures podien espantar el turisme. A aquests al√ßades, els √ļltims successos han demostrat que al turista ja no li importa veure pilones de ciment a l‚Äôentrada d‚Äôun passeig o rambla, sin√≥ el que vol realment √©s tenir seguretat i no t√©mer per la seva vida.

Per tant ,al contrari del que podien pensar els alcaldes potser les poblacions turístiques on les mesures preventives contra possibles atacs islàmics siguin més visibles i conegudes farà que el turista és decanti pel destí o no. Aquestes mesures preventives han de ser àmplies i han d’encabir des de les més visibles fins a les invisibles, plans d’emergència i evacuació, serveis mèdics extres, etc.

Figueres, a m√©s de ser ciutat tur√≠stica i tenir un alt nombre de poblaci√≥ √†rab, tamb√© √©s una de les ciutats amb m√©s nombres de gasolineres que hi ha a l‚ÄôEstat . Faig aquesta al¬∑lusi√≥, pel perill que aix√≤ representa, en cas que hi hagu√©s una explosi√≥, per atac terrorista o sense aquest. Estem preparats per viure una situaci√≥ d‚Äôemerg√®ncia? Ho desconec.Si la resposta √©s s√≠, s‚Äôhauria d‚Äôinformar a les comunitats ve√Įnals afectades per aquestes gasolineres i a totes les altres amb el pla d emerg√®ncia i evacuaci√≥ establert. Si la resposta √©s no: no hi ha cap pla, doncs potser ser√† hora de comen√ßar a pensar amb un tema tan important com aquest. I per cert, jo a part d‚Äôestar molt preocupada, s√≠ que tinc por!

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li