«Estem desemparats i la informació que es dona no es correspon amb la realitat»

0
674

En Joan i la seva germana Puri porten les regnes d’aquest restaurant de tracte familiar des de fa més de deu anys i la pandèmia també els està posant a prova. Malgrat les restriccions per la segona onada de la Covid-19, els fogons del Càlid continuen en marxa amb la possibilitat del menú per emportar. En Joan explica com s’han hagut de reinventar i lamenta la poca claredat dels responsables polítics


Aquests dies hem vist els problemes de molts autònoms per intentar aconseguir l’ajut de la Generalitat. Ho ha patit vostè?
Nosaltres som autònoms, això ens ho porta la gestoria i pobres, fan el que poden. Dilluns i dimarts passat 12 persones de la gestoria només es dedicaven a tramitar l’ajut i no en van aconseguir cap. Si hi ha 20 milions, que els reparteixin entre tots i ja està. No tenen el nostre NIF i les nostres dades? Per pagar impostos ja ens localitzen, no? Així està funcionant a molts llocs com a Alemanya o els Estats Units. Conec una persona que ha treballat als Estats Units i que ara és aquí i ja no hi tornarà. Només amb el número de la seguretat social ja li han fet l’ingrés de l’ajuda. Aquí, córrer d’aquesta manera no és de país desenvolupat.

Amb les últimes restriccions han tornat als ERTOs?
A principis de maig i juny ja tenia tots els treballadors recuperats després del primer ERTO. Pensava que això arriaria. Amb la segona onada, tenim els treballadors una altra vegada en ERTO, però aquest és diferent del primer, no et bonifiquen la seguretat social i paguen menys. Estem desemparats, les informacions que arriben no es corresponen amb la realitat i els assessors no donen a l’abast, estan desbordats.

Com estan fent front a la situació financera del negoci?
Si ho tens tot al dia, quan venen maldades tens marge de maniobra, però igualment hi ha despeses. Lloguer del local, personal, autònoms i tot va tibant. Amb la propietat vam acordar una reducció del lloguer i ara que la Generalitat obliga a rebaixar-ne el 50% nosaltres ens hem avingut a una reducció menor perquè ja havíem pactat pagar menys. Anem ja pel segon crèdit ICO i en el seu moment vam fer aportació de capital a la societat corporativa que tenim amb la meva germana.

Foto: Àngel Reynal

Què en pensa dels ajuts?
Sincerament, puc estar més a favor o més en contra del govern de l’Estat, però ajuts com els ERTO costen una milionada i moltes empreses se salvaran per això. Els ajuts a autònoms els han pagat les mútues però després desgraven. La comissió d’obertura per un ICO és de 150 euros i pel crèdit Avalis de la Generalitat et demanen 750 euros i un interès més alt. La Generalitat no està fent les coses bé i els Ajuntaments potser no tenen diners, però no estem trobant gaire ajut per part d’ells. No és només l’hostaleria, darrere hi ha moltes altres coses afectades. Demano a l’Ajuntament que faci un esforç amb el que pugui: d’acord, les facilitats amb el tema de les terrasses estan bé, però a l’hivern poca cosa fem amb les terrasses. I sobretot, que siguin clars a l’hora de dir les coses.

Com és l’activitat ara al Càlid Cafè?
Ara fem menjar per emportar i estic molt content i agraït als clients. Ens ho estem currant i potser per això la resposta és bona. Pengem el menú cada nit a les xarxes socials i amb la proposta pots trucar i vens a buscar el menjar. Però no és un concepte de menjar per emportar, és com si portessis el restaurant a casa. M’he hagut d’adaptar a això, perquè soc de fer al moment i servir a taula, m’agrada fer-ho bé. El menú és allò que ja oferim quan el restaurant funciona amb normalitat. La nostra és una cuina de mercat, innovant un mica, però res que la gent no pugui entendre.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li