Estalvis

0
829

Vivim, benvolguts lectors, tan immersos, tan subjugats per la terrorĂ­fica culpabilitat que se’ns atorga envers les causes del suposat canvi climĂ tic (els negacionistes no del fenomen, que potser sĂ­ que s’estĂ  produint, sinĂł que aquest sigui degut a causes humanes i sĂ­, en canvi, a d’altres de carĂ cter natural com les variacions de l’activitat solar o la variaciĂł de la inclinaciĂł de l’eix terrestre en les quals cap intervenciĂł tenim ni tindrem mai, estan condemnats a la foguera, al vade retro i a l’anatema), vivim tan obsessionats perquè les emissions de CO2 puguin ocasionar un desastre mundial (alliberats del temor de dĂ©u hem de patir la temença del cĂ stig de Gaia; es veu que necessitem tenir sempre una espasa de Damocles pendent d’un fil sobre els nostres caps) que em sembla que hem perdut la capacitat crĂ­tica i aixĂ­ no estic segur que moltes vegades no ens donin, en els projectes que ens plantegen, gats per llebres, això sĂ­, envoltats amb la corresponent xerrameca ecologista: que si el medi ambient, que si l’escalfament global, que si les emissions de CO2, que si la sostenibilitat…

Se m’han generat aquests dubtes a partir de llegir la crònica de Roses publicada la darrera setmana en aquest mateix setmanari, per la qual se’ns informa que per donar servei de calefacció i aigua calenta a diversos equipaments esportius, la vila implantarà «una central de producció de calor per biomassa, amb la crema d’estella forestal provinent de boscos sostenibles, la qual cosa representarà un estalvi energètic i d’emissions». Se n’adonen? Posin les parauletes màgiques i abracadabra, pota de cabra, el miracle dels pans i els peixos ja està fet.

Perquè és clar, cogito ergo sum, deien els clàssics. Se m’acut una contradicció de base: per reduir emissions de CO2 es crema matèria orgànica que produirà fums i partícules i talem arbres que disminuiran la capacitat dels boscos per absorbir el diòxid de carboni i la producció d’oxigen? Potser els grans especialistes energètics tinguin la corresponent convincent explicació més enllà de la demagògia.

Diuen que s’estalviaran 174 tones d’emissions de CO2 i gairebĂ© 800.000 kWh de consum elèctric anual (Ă©s aquest el consum energètic?), però tot això, a part dels aspectes anteriors, amb la circumstĂ ncia que el cost d’instal·laciĂł d’aquesta mena de central tèrmica Ă©s, si no hi ha finalment variacions, de prĂ cticament 600.000 euros (res, cent milions de pessetes per aquells que hem viscut l’època, superada?, del braser i l’estufa de llenya) als quals s’hi hauran de sumar les despeses de funcionament (personal, manteniment, matèries primeres…).

S’han fet càlculs d’amortització o com que es tracta d’una subvenció no calen perquè, com va dir la vicepresidenta, «el dinero público no es de nadie»?

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li