Espolla és un dels municipis de l’Alt Empordà on es produeix més oli d’oliva

0
878

És també un dels pocs pobles que organitza la seva fira temàtica entorn del que anomenen «or líquid»


La Fira de l’Oli i l’Olivera d’Espolla és una de les fires més consolidades de la comarca. La celebració aplega desenes de persones vingudes d’arreu, ja que també desperta l’interès dels ciutadans de la Catalunya Nord, tal com explica l’alcalde del municipi, Carles Lagresa. «El dia de la fira és com una festa perquè ve molta gent i s’omple el poble de visitants.» Aquesta fira temàtica es fa pels volts de gener, de fet, l’any passat va ser una de les poques fires que es va poder celebrar, I aquest 2021, a causa de la pandèmia de la covid-19 i les restriccions sanitàries, des de l’organització de la fira s’ha decidit no celebrar-la. L’alcalde explica que enguany la fira fa 25 anys, «i per no poder celebrar-ho com es mereix, hem decidit posposar la 25a edició pel gener del 2022.»

25è ANIVERSARI. La fira és un dia de tradició i producte, ja que la majoria de trulls de la comarca munten parada per oferir la seva producció d’oli als visitants. D’altra banda, la fira compagina l’exposició de productes locals amb la celebració d’actes culturals per a tota la família com ara espectacles de música, teatre, tallers temàtics, exposició de maquinària antiga o els tradicionals i populars concursos com ara el concurs de llançament de pinyol, entre altres. Una programació que es podrà reprendre, si tot va bé, l’any vinent. «La intenció és fer una programació especial per celebrar l’aniversari», destaca Lagresa.

L’OLI, A ESPOLLA. El municipi té un fort lligam amb l’oli, ja que disposa d’una de les poques cooperatives agrícoles de la comarca. El Celler Cooperatiu d’Espolla, «juntament amb Empordàlia, són els únics cellers que treballen com a cooperativa, ja que els altres trulls que hi ha a l’Empordà són privats», explica l’alcalde del poble. L’oli d’Espolla es caracteritza per les oliveres centenàries de la zona protegida de l’Albera, que és d’on surten els fruits de les varietats corivell i argudell. Aquestes olives fan que l’oli sigui més dolç que d’altres varietats catalanes.

Pel que fa al sector de l’oli, tot i que aquest és considerat l’or líquid de qualsevol dieta, l’ocupació que envolta el sector no és abundant. El batlle explica que «la mecanització a l’hora de recollir les olives i també a l’hora de fer l’oli fa que no es necessiti tanta mà d’obra com abans». La mecanització també ha fet que, a dia d’avui, el procés de recollida sigui molt més ràpid, «això fa que la temporada de recollida de les olives sigui més curta». Cal pensar que aquesta és una feina de temporada i molts dels jornalers que treballen durant la verema, que acaba al setembre, al cap de poc comencen la temporada de les olives.

RUTES PER L’ALBERA. El poble d’Espolla s’estén des del vessant meridional de la serra de l’Albera, entre el puig dels Pastors (1173 m) i el pic de Sallafort (989 m) fins a la faixa del començament de la plana empordanesa. Aquest entorn fa que des del consistori es proposi al ciutadà o al visitant diferents rutes i itineraris per conèixer el Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera. Algunes d’aquestes rutes són per descobrir els monuments megalítics, Requesens o Sant Quirze de Colera, entre molts d’altres, i es poden consultar a la seva web.


  • Pots consultar l’especial sobre olis i calçots, aquí.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li