Escullen la zona dels Aiguamolls per a la plantació d’oms resistents a malalties

0
1332

La grafiosi ha fet desaparèixer molts arbres adults d’aquesta espècie dels contorns dels rius de Catalunya


L’anomenada malaltia de la grafiosi ha fet estralls als oms a Catalunya. Gairebé tots els exemplars adults d’aquests arbres dels contorns dels rius han mort per culpa de la dolència. Ara, gràcies a un projecte de l’Agència Catalana de l’Aigua i de l’associació Forestal Catalana es fan plantacions dels primers oms resistents a la grafiosi. La zona dels Aiguamolls de l’Empordà ha estat una de les escollides a Catalunya per implantar els exemplars immunes a la malaltia.

S’ha completat la primera fase de proves de plantació que servirà per avaluar l’adaptació i el creixement de 250 oms a diferents sòls fluvials i diferents graus de disposició d’aigua. A banda dels Aiguamolls, s’han escollit els indrets dels afluents dels rius Ter, Besòs i Tordera.

IMMUNES. Els nous arbres provenen de quatre clons d’oms que després d’anys de selecció, de millora de genotips i d’assaigs en laboratori han demostrat amb garantia la immunitat a la malaltia. Els arbres s’han multiplicat per reproducció vegetativa i ara s’obren expectatives per recuperar amb èxit la vegetació arbòria a zones més seques del riu i a llocs deltaics on ara no hi ha vegetació. Els oms han estat cedits pel ministeri de Medi Ambient

LA GRAFIOSI. Cap al 1932 es van començar a detectar oms amb la malaltia fúngica transmesa per coleòpters. Ràpidament la població d’oms adults es va reduir. Els símptomes de la grafiosi són els d’un arbre amb aspecte groguenc, amb les fulles de color terrós i les branques i la capçada seques. L’arbre deixa de créixer i acaba sucumbint. L’om s’ha convertit, per tant, en una espècie amenaçada. Precisament, té característiques bones per la fauna, ja que el fruit surt abans que les fulles. D’altra banda, en temps d’abundància,la fusta de l’om s’usava en construccions navals per la flexibilitat i resistència.

35 anys de campaments als Aiguamolls

En el marc de la campanya Som Empordà de la Iaeden-Salvem l’Empordà s’ha organitzat una trobada històrica dels mítics campaments als Aiguamolls de l’Empordà. Es tracta de la iniciativa organitzada per la Iaeden durant 35 anys i de la qual han format part moltes persones. Per aquest motiu es convoca els participants i monitors de rutes, camps temàtics i de treball i campaments de natura als Aiguamolls a reviure les èpoques passades.

El pròxim diumenge 7 de maig, a partir de les 10 del matí, començarà el programa d’activitats a la zona del Cortalet. Hi haurà l’espectacle d’en Pau del Club Super3. Hi haurà animació infantil, tallers, gimcames, visites guiades i diverses activitats per a grans i petits durant tot el dia. També s’han previst projeccions, xerrades, jocs de camp una arrossada i música en viu.Per a més informació de la trobada es pot entrar al www.iaeden.cat. Des de l’organització es demana fer la reserva.

La campanya Som Empordà té com a objectiu celebrar el 15è aniversari de Salvem l’Empordà i augmentar el nombre de socis perquè l’entitat es pugui finançar de manera autosuficient. Les accions especials s’allargaran fins al 17 de juny amb una festa a la Rubina.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li