Escoltem-nos

0
1454

Fa uns anys que en política es parla molt de participació ciutadana. Aquest concepte respon a la necessitat de fer de la democràcia alguna cosa més que demanar el vot als veïns i veïnes dels municipis cada quatre anys. Alguns exemples de com s’aplica són els pressupostos participatius o alguns processos de participació ciutadana dins de projectes importants, com per exemple, la redacció d’un POUM (processos que estan regulats per lleis superiors i que, per tant, els ajuntaments han de dur a terme per força). Però realment fer participar a la població de la política és complir la norma que la legalitat estableix i prou? De veritat, només és això?

En el darrer ple, de forma conjunta amb En Comú l’Escala i Gent de L’Escala, vam presentar una moció perquè l’Escala redacti i aprovi un reglament orgànic municipal (ROM) propi. Aquest reglament, que tenen molts municipis similars al nostre i inclús més petits, és el reglament que regula la participació de totes les formacions polítiques en els òrgans oficials com les comissions o els plens. I, també, és el document que ens podria permetre incloure la participació ciutadana real en el dia a dia de la política municipal. Per a nosaltres, aquest aspecte era el més important que es debatia en aquesta moció. Un aspecte que ja dúiem al programa electoral de les últimes municipals: acostar l’Ajuntament i la gestió del dia a dia del nostre poble als veïns i veïnes de l’Escala. Tenim la sensació que el que passa dins de les parets de l’Ajuntament es queda dins de les parets de l’Ajuntament. I això no pot ser, és inadmissible. L’Ajuntament és l’administració més propera a la gent, ho diem sempre, però des del govern es practica poc. L’aprovació d’aquest ROM, que proposàvem en la moció, havia de permetre que veïns i veïnes i entitats poguessin participar activament en els plens, presentant preguntes o mocions, i d’aquesta manera transformar el concepte de participació d’una cosa teòrica a la pràctica més efectiva. Creiem que és importantíssim que les decisions que es prenen en els plens arribin realment a la ciutadania. Ara mateix, no és així. No arriba a la gent del municipi ni una quarta part del que es decideix en les sessions plenàries. Perquè són, tot i ser públiques, opaques. No generen interès i això és el pitjor que li pot passar a la política.

Per sorpresa nostra, la moció no va ser aprovada. L’equip de govern s’hi va oposar. Va votar en contra. Tot i que el discurs que van fer s’avenia a debatre el tema i intentar tirar-ho endavant. Un vot que encara no entenem i que bloqueja una moció en la qual sembla que estan d’acord en el fons. En tot cas, gestionar les contradiccions és una cosa que s’ha de fer de forma interna i no serem nosaltres qui ho faci per ells. Només esperem que, de veritat, imperi en aquest tema l’expressió «fets, no paraules» i que es desencalli aquesta qüestió d’acord amb el seu discurs i no amb el seu vot.

Fer la política més propera, més transparent i més participativa és una assignatura pendent que cal afrontar. I amb aquesta proposta hi podem posar la primera pedra.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li