Escollir color

0
1105

Escollir, una expressió. Una mena de concepte que usem. Moltes vegades quotidianament gairebé mai, conscients que això és allò que el nostre cervell fa.

Escollim des que ens despertem al matí. Fins i tot abans: «Tot primer vaig al lavabo o poso la cafetera? Què em poso?, com vaig a treballar: agafo el cotxe, el bus, la bicicleta o hi vaig caminant?» Tot i això, m’agradaria passar pel sedàs del dubte moltes de les decisions que ens semblen que no són una elecció, però que, de fet, ho són.

Ara que se’ns insisteix tant en la importància del nostre vot, en la nostra opinió i en l’elecció d’una opció o una altra, m’agradaria convidar-vos a pensar. El model més bàsic té dos grans límits: allò que desitgem i pensem que ens convé, i allò que ens fa por i volem evitar. En les eleccions d’àmbit més global (estatal o europeu), aquests dos grans eixos han resultat prou clars. Pel que fa a les que abasten un àmbit més proper (municipals), i especialment enguany amb la perversió que implica el rerefons de la judicialització del procés arran dels fets de l’1 d’octubre del 2017, es fa més difícil posicionar-se. D’una banda, les opcions que refermen la protesta per la vergonya de tenir representants polítics a la presó o les que es manifesten contràries a un element tan bàsic com el dret a l’autodeterminació. De l’altre, cenyir-se al rigor de les opcions estrictament municipals. Però tal com va dir J. Pla: “Figueres, ai!” Descobrim no pas una, sinó tres opcions de tipus estrictament municipal: Aixequem Figueres, Canviem Figueres i Veïns de Figueres. Consultant els diferents programes no acabo de trobar-hi grans diferències. Les endèmiques mancances i la denúncia de l’ús de la política per defensar o conviure amb interessos financers privats hi són. Però no pas d’una manera gaire precisa. Tampoc hi trobo cap projecte estrella capaç d’aglutinar esperances i generar sinergies. Així doncs, què ens queda? Guiar-nos pels eslògans. Veïns per Figueres ho som tots, però la proximitat amb els problemes de les associacions de veïns, a banda de la denúncia, no exposa una modificació general i concreta per als temes que denuncien. Aixequem Figueres: no em queda gaire clar si parla dels figuerencs o de l’urbanisme. Ja em perdonaran si m’equivoco. Canviem Figueres. Canviar sempre representa una transformació. Sí que concreten algunes propostes com ara la recuperació de la titularitat del castell de St. Ferran per convertir-lo en un motor econòmic. No obstant això, em perdo cercant el seu full de ruta per assolir un canvi, i no caure en una repetició. En fi. Ens toca a nosaltres. Trieu, remeneu, decidiu. Però sobretot, si us plau, voteu.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li