Es triplica el nombre d’agressions als funcionaris del Puig de les Basses

0
2225

Des de principi d’any, els treballadors de la presó figuerenca han patit 4 agressions greus, 20 de lleus i 4 temptatives


 

Nova alerta al Puig de les Basses. La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) -que és el sindicat més representatiu de les administracions públiques, i el majoritari en institucions penitenciàries- ha alertat de l’augment del nombre d’atacs als treballadors que s’està registrant aquest any. En els vuit mesos que portem del 2018, a la presó figuerenca s’hi han denunciat quatre agressions greus (que han requerit assistència mèdica a la mútua dels funcionaris i baixa mèdica), vint de lleus i quatre temptatives. Això representa un augment del 180% respecte del mateix període de l’any passat, quan n’hi va haver un total de deu. Segons les dades que recull mensualment la Generalitat, el tipus d’atacs que més han augmentat són els lleus, que han passat dels 3 del 2017 als 20 del 2018, mentre que l’any passat de greus només n’hi va haver un.

En termes generals, les agressions han augmentat a totes les presons catalanes, tot i que la puja figuerenca supera de llarg gairebé totes les mitjanes. De fet, només al centre penitenciari de joves de la Roca del Vallès s’hi ha registrat un augment més important, i el Puig de les Basses es manté com un dels més conflictius de Catalunya.

A més, tot i la magnitud de les xifres, des de la CSIF alerten que les estadístiques encara no són reals, ja que no es té en compte tota la casuística d’agressions. En aquest sentit, l’Administració no considera que hi ha agressió si no hi ha intencionalitat. En el cas d’interns psiquiàtrics, com que tenen les facultats alterades, no es considera que hi hagi mai intencionalitat (de manera que les seves no es consideren agressions); i es dona la circumstància que el 45% de la població reclusa pateix alguna patologia psiquiàtrica.

Davant d’aquesta situació, el sindicat que representa els empleats lamenta que «el sistema penitenciari català pateix un dèficit extrem de personal que causa que aquestes estadístiques augmentin, any rere any, sense que l’Administració prengui cartes en l’assumpte». I recorda que «fa 10 anys que no hi ha oposicions per a places base de vigilància penitenciària».

1 FUNCIONARI PER 33 INTERNS. Actualment, les ràtios mitjanes estan en un funcionari per cada 33 interns, xifra que els treballadors consideren que dona una «superioritat aclaparadora» als reclusos. Una superioritat que no només es tradueix en més agressions, sinó que també deixa altres problemàtiques derivades. Una de les que també ha denunciat recentment la CSIF és l’augment del tràfic de medicaments. El sindicat lamenta que durant el repartiment dels fàrmacs només hi ha un funcionari que n’està pendent, i que això permet a alguns interns agafar més medicaments dels que els toquen i amagar-los per endur-se’ls a les cel·les.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li