Es creen punts liles per lluitar contra la violència sexista en l’àmbit nocturn

0
1265

Se situaran a les festes majors per prevenir agressions i conscienciar les persones per crear un ambient d’oci respectuós


L’Àrea de Joventut del Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha impulsat una campanya per combatre les actituds sexistes, especialment les que es produeixen en l’oci nocturn. Aquest servei constarà de quatre pilars bàsics: xerrades als municipis, formacions de caràcter tècnic, estands a les festes majors i marxandatge amb el lema «Jo soc punt lila! I tu?».

Aquesta campanya respon a la necessitat dels municipis a actuar davant l’existència de casos de violència sexista, que cada dia trobem més al debat públic. El programa el desenvoluparà el grup Nut. Aquesta entitat està liderada per dues professionals de referència com Alba Alfagema i Mireia Casellas, i la conformen psicòlegs especialitzats en violències sexistes. L’entitat s’encarrega de gestionar el personal que treballa als estands liles, perquè no només informin, sinó que puguin respondre de manera efectiva en una (hipotètica) situació d’emergència. Des del grup Nut volen convertir aquest programa en tot un referent per la comarca, i fer de l’Alt Empordà «una comarca lliure de sexisme». Les referents de Salut de l’Àrea de Joventut expliquen que aquest programa «no busca només centrar-se a prevenir aquelles agressions que generen més alarma social, sinó que també vol contribuir a la conscienciació de les persones de cara a crear ambients festius i d’oci que siguin respectuosos amb la diversitat sexual en general». La tècnica compartida de Joventut, Lídia Rodríguez, explica el seu funcionament: «El grup Nut es reuneix amb un responsable de festes, amb la Policia Local i amb un representant del consistori per establir el protocol a seguir». D’aquesta manera el servei comarcal pot facilitar un estand adequat a les necessitats dels municipis que ho sol·licitin, siguin grans o petits.

Dos exemples els vam tenir la setmana passada, a Lladó i a Llança, on van instal·lar-se punts liles per les celebracions de la festa major. Aquestes poblacions formen part dels més de 25 municipis inscrits en aquesta campanya. Demà, hi ha una xerrada formativa preparada a Garriguella i el divendres 19 es muntarà un estand lila a Navata. Tot i que encara és d’hora per fer valoracions definitives, Rodríguez assegura que «estem contents perquè prevèiem una adhesió de 10 municipis i ja superem els 25. Pensem que aquesta feina és molt necessària, i que s’ha de fer tot el possible per fer anar arribant el discurs a tots els racons de la comarca». Per la tècnica, el futur de la campanya va més enllà de l’estiu: «Els punts liles han vingut per quedar-se, tenim programades accions fins al desembre».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li