ERTOs a més de 13.300 treballadors

0
1164

L’Alt Empordà és la segona comarca més afectada de la demarcació gironina


Més de cinc setmanes després del decret de l’estat d’alarma, l’Alt Empordà registra 2.319 ERTOs a empreses. Això es tradueix en 13.319 treballadors afectats que cobren l’atur de manera temporal. Les dades es van actualitzant, i les darreres, corresponen al llistat publicat pel Departament de Treball aquest dimarts passat, 21 d’abril.

Com a comarca dedicada al turisme i al sector de serveis, l’Alt Empordà és una de les zones més castigades. El cop és fort i es converteix en la segona comarca de la demarcació amb més expedients de regulació temporal d’ocupació, per darrere del Gironès (2.360). El Baix Empordà, amb 2.026 ERTO, i la Selva (1.975) també acusen la crisi del coronavirus per tenir molta oferta turística i de serveis.

En el cas de l’Alt Empordà i per proporció amb la taxa d’aturats els expedients afecten gairebé el 40% de la població activa de la comarca. A finals de març la taxa de persones donades d’alta a la seguretat social era de 33.526 i ara els afectats per ERTOs a la comarca són 13.319. És evident que ha fet estralls la situació d’ unes vacances de Setmana Santa que se n’han anat a n’orris i la incertesa actual de la temporada d’estiu. I és que cal recordar que la comarca viu majoritariament del sector serveis. Aquest representa aproximadament un 45% de l’activitat econòmica i el comerç al detall, també relacionat amb aquest sector, suposa un 21% dels negocis.

QUÈ ÉS UN ERTO. La paralització de l’activitat a causa de la pandèmia ha estat el motiu pel qual les empreses recorren als ERTOs. S’estalvien salaris i les cotitzacions a la seguretat social i els treballadors deixen de treballar tota la jornada o una part d’aquesta. L’Administració, però, els paga una prestació durant els sis primers mesos, que representa el 70% de la base reguladora. Durant aquest temps el treballador continua vinculat a l’empresa sense generar dret a vacances ni pagues extra, i tampoc consumeix atur.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li