Enric Morera i l’Alt Empordà

0
818

Aquest any es commemora a tot Catalunya el 150è aniversari del naixement d’Enric Morera, és a dir del personatge que dóna nom a un cèntric jardí de Figueres i, de retruc, a una dinàmica associació de veïns situada a l’entorn d’aquest espai. La relació del músic català amb Figueres i amb la comarca va ser especialment singular.
El barceloní Enric Morera i Viura, nascut el 22 de maig de 1865 i mort a la mateixa capital catalana l’11 de març del 1942, es considera com un dels músics més significatius del modernisme a Catalunya. Va destacar com a impulsor del cant coral i com a compositor d’obra de cobla.
Entre les seves peces més conegudes hi ha sardanes corals com La Santa Espina, Les fulles seques, La sardana de les monges i L’Empordà. Amb aquesta darrerac sardana, amb text de Joan Maragall, hi ha un primer punt de connexió _i no pas poc important_ entre Enric Morera i la comarca. Aquesta sardana és, sense cap mena de dubtes, la composició musical amb la qual tots els empordanesos se senten identificats i ha estat proclamada l’himne de l’Alt Empordà per un acord adoptat pel Consell Comarcal l’any 2009.

HOMENATGE. Amb aquest precedent, no ha d’estranyar gens que Figueres li organitzés un multitudinari homenatge popular, que es va celebrar a la ciutat els dies 20 i 21 d’octubre de 1921. L’homenatge de Figueres a Enric Morera va coincidir amb la creació de l’Orfeó Germanor Empordanesa.
Sobre la importància que l’esdeveniment va significar per a la ciutat, es pot llegir al setmanari Empordà Federal: “Les diades del 20 i 21d’octubre de 1921 seran recordades per tots els amants de la bellesa pura de l’art musical català amb l’intensa emoció dels aconteixements que marquen la vida ascendent d’un poble que sentint vibrar la seva ànima jove, no es contenta en fer la viu-viu al ritme ensonyat de l’aparia rutinària, mancada de tota idealitat. Figueres, la ciutat vera ha mostrat una vegada més la seva altíssima espiritualitat.”

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li