En defensa de les nostres tradicions

0
1420

El nostre és un estat aconfessional. Però que reconeix la tradició catòlica del nostre país, alhora que respecta totes les pràctiques religioses. El tema ve perquè a l’últim Ple es va discutir sobre les exempcions fiscals que té l’Església entorn de la reforma del carrer de la Jonquera. Allà hi donen l’Església de Sant Pere, per la part del darrere, i la capella de Sant Sebastià, que porta anys tancada. El debat va permetre veure l’anticlericalisme furibund d’alguns grups municipals i les seves incongruències.

En primer lloc, és important deixar clar que la llei és clara respecte al dret que té l’Església d’aquestes exempcions, tant en un cas com en l’altre. Això ve del Concordat que té signat Espanya amb el Vaticà i està per sobre de deliberacions municipals. I així ho va confirmar l’informe de la tècnica de la casa que se li va encarregar (Sant Sebastià segueix sent un centre de culte). Doncs aquest era el punt de partida i el marc en què calia situar la nostra discussió, però no va ser així. Alguns van votar per cobrar l’impost a l’Església de Sant Pere, i el més incoherent, alguns van votar per cobrar només a la capella de Sant Sebastià, amb l’argument que feia anys que no s’hi practicava el culte.

En aquest punt, nosaltres vam proposar que es convidés el Bisbat aprofitant la reforma del carrer, que pogués fer alguna millora que beneficiés el barri i la comunitat. Ningú ens va seguir, era més important desacreditar l’Església per obligar-la a pagar impostos. Aquestes exempcions són donades per contribuir a les moltes funcions socials que desenvolupa l’Església, i nosaltres vam citar només Càritas com a exemple. Durant la crisi de la qual estem sortint, la tasca de Càritas ha estat fonamental per ajudar a les famílies a tirar endavant. Aquests partits que tant s’omplen la boca per parlar del treball social no volien reconèixer-li el mèrit i el dret que tenen a exempcions.

En el mateix Ple, el mateix anticlericalisme va lluir en dues altres discussions. Pretenien que les festivitats de les Fires i Festes de la Santa Creu no coincidissin amb festes santorals del calendari, amb absolut menyspreu a les tradicions de la nostra ciutat. Volien convocar una consulta per carregar-se quelcom històric pels figuerencs. Nosaltres sempre hem estat partidaris de la participació ciutadana, però em sembla que abans som regidors responsables de governar amb seny la ciutat i no podem fer frivolitats com aquesta. Per rematar-ho, es va demanar que la missa solemne de Santa Creu fos exclosa del programa de Fires, altre cop menystenint els sentiments religiosos de gran part de la comunitat i atacant frontalment les nostres tradicions. No entenem aquesta hostilitat, no la compartim i li vam fer front i aquí ho denunciem.

M’agradaria saber si quan es reformi un carrer que afecti altres cultes que no siguin el catòlic, aquests grups s’oposaran amb la mateixa fúria a l’exempció de contribucions especials com ho han fet en aquesta ocasió. O tornarem a veure més incongruències. Una cosa és la laïcitat i una altra cosa és el laïcisme que alguns ens voldrien imposar, sospitosament apassionat quan es tracta de l’Església catòlica, que té una llarga tradició històrica al nostre país.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li