Empuriabrava i el cap de Creus, en estat de risc

0
2395

Un informe de Greenpeace alerta que Empuriabrava corre el greu perill de patir inundacions, i que la zona del cap de Creus es podria sotmetre a una altra bombolla immobiliĂ ria


Un informe ambiental elaborat per l’Observatori de la Sostenibilitat i publicat per Greenpeace qualifica Empuriabrava com un dels “elefants blancs” del litoral estatal, entenent com a “elefants blancs” les grans infraestructures que estan en desús, fallides o que tenen un impacte ambiental inacceptable. Ho diu el Protección a toda costa. Un tesoro que no debemos perder, un document pioner que analitza l’estat de la protecció i de la biodiversitat del litoral.

L’informe destaca que un dels principals riscos que s’identifiquen és l’augment de la construcció d’urbanitzacions i infraestructures a la costa (la urbanització de la costa espanyola ha crescut un 57% en els últims 24 anys), juntament amb els efectes derivats del canvi climàtic i la major exposició a inundacions. I en aquest sentit, destaca el cas d’Empuriabrava, que ha quedat “amnistiada i fora de protecció” gràcies a la nova Llei de costes. Segons Greenpeace, aquesta “amnistia” tan celebrada pels veïns ha sotmès la marina a un risc especialment elevat d’inundació. I és que segons ells, la conservació de l’estat natural de la franja dels primers 500 m és essencial, ja que actua com a barrera de protecció.

Paral·lelament, el document també constata que Girona és la quarta província amb més espai protegit de tot el Mediterrani peninsular (un 42,7%). Però també hi identifica una zona molt extensa que, tot i estar envoltada d’espais naturals protegits, està sotmesa a una gran pressió urbanística. Destaca que els espais protegits més importants són els parcs naturals dels Aiguamolls de l’Empordà, el Cap de Creus i el Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Però alhora, ressalta que la costa gironina ha patit molt la pressió de la indústria turística, i això fa que aquestes zones protegides constrastin amb les no protegides, també molt abundants.

En aquest sentit, recorda que hi ha zones de primera línia de mar que estan urbanitzades des de fa més de 25 anys. Admet que des del 1987 s’ha frenat la construcció de noves àrees artificials, però alerta que el cap de Creus és una de les zones més apreciades per les indústries turística i immobiliària. Més concretament, fixa l’alerta a l’entorn de Cadaqués, però també al corredor que uneix Castelló d’Empúries amb Peralada, i a les àrees del Port de la Selva, Llançà, Colera i Portbou [vegeu el mapa]. Greenpeace atribueix aquest risc d’urbanització a la gran demanda de les platges, la proximitat amb França, i la mateixa qualitat ambiental que hi garanteix els espais naturals protegits.

Valorant els resultats de l’estudi, la responsable de la campanya Biodiversitat de Greenpeace, Pilar Marcos, lamenta que “les dades indiquen que no ha desaparegut l’ànsia per continuar ocupant els primers quilòmetres de costa i els voltants dels parcs naturals”. I el Dr. Fernando Prieto, de l’Observatori de la Sostenibilitat, afegeix: “Si continuen les tendències actuals, en molt pocs anys haurem dilapidat el poc que queda, i és urgent un ús prudent del sòl, sobretot en un escenari de canvi climàtic.”

L’informe, pioner, no està tancat, sinó que pretén ser un catàleg obert perquè tothom hi pugui incloure informació, per exemple, de les zones que consideren que estan en risc de ser urbanitzades. En aquest sentit, Greenpeace anima la ciutadania a fer-hi aportacions mitjançant les xarxes socials, fent servir l’etiqueta #ProteccionATodaCosta.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li