Empordoneses reivindica la seva comunitat

0
1457

El cicle expositiu organitza dues mostres col·lectives a Casa Empordà de Figueres i Ca l’Anita de Roses


 

Empordoneses arriba a la seva desena edició i, enguany, homenatjarà la pròpia comunitat d’artistes, gairebé un miler, que han exposat en el cicle al llarg d’aquests anys. L’homenatge consistirà en dues grans mostres, a Figueres i a Roses. Pilar Farrés, coordinadora d’Empordoneses, va explicar durant la roda de premsa de la setmana passada al Museu de l’Empordà l’eix central del 2019: «Empordoneses, com sempre, tindrà un fil conductor, la peculiaritat, però, serà que enguany amb motiu d’acomplir deu edicions organitzarem dues grans exposicions col·lectives que recuperaran algunes de les peces més rellevants que s’han pogut veure al llarg de les nou edicions anteriors, de manera que l’espectador pugui, en una sola visita, fer-se una idea de la importància i la magnitud del que ha significat el cicle».

ENRIC TUBERT, COMISSARI. Les dues mostres col·lectives duran per títol «La comunitat» i es faran a Casa Empordà, l’antic Escorxador de Figueres, els mesos de juliol i agost, i a la sala d’exposicions Ca l’Anita de Roses, a la tardor. En cada espai, s’exhibiran peces diferents, entre quinze i vint. L’historiador de l’art Enric Tubert és el comissari d’Empordoneses 2019, encarregat de fer la selecció de peces de diverses disciplines, tant pintures com escultures, instal·lacions o fotografies: «Es tracta d’aconseguir un conjunt d’obres que sigui representatiu tant de la varietat de temes proposats en les nou edicions anteriors com de les tècniques i els formats, sense oblidar la paritat de gènere. Però sobretot, volem posar en valor la comunitat que s’ha aplegat al voltant d’Empordoneses – artistes, tècnics, escolars, patrocinadors i públic– la qual actua, quan es posa en moviment, com una sola veu crítica davant de certs problemes del món contemporani».

PROPOSTES DE PETIT FORMAT. Per complementar el cicle, es duran a terme altres propostes de petit i mitjà firmat. Per començar, el 5 d’abril, el Museu de l’Empordà organitzarà una activitat amb estudiants de primària de la comarca al voltant de l’obra d’Ángeles Santos. Durant el mes de juny, el Museu del Joguet de Catalunya acollirà una instal·lació fotogràfica d’Àngel Reynal i, els mesos de juliol i agost, el duet format per l’escriptora Mercè Cuartiella i l’il·lustrador Abdón Jordà portaran un dels seus grafits a la façana de la biblioteca de Figueres.

VESSANT EDUCATIU. El cicle, des dels seus inicis, ha tingut sempre en compte el vessant educatiu i estudiants han participat en exposicions a la seu del Consell Comarcal. Aquest any, a causa de les obres a la seu, en serà l’excepció. Tot i això, des del Consell Comarcal, com destaca el conseller de Cultura, Enric Gironella, hi participen «facilitant el transport d’estudiants per visitar les exposicions, per a cada institut de la comarca». L’alcalde de la ciutat, Jordi Masquef, valora Empordoneses i en destaca «la voluntat d’unir persones que ha tingut el cicle al llarg dels anys».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li