Empordoneses reivindica la seva comunitat

0
860

El cicle expositiu organitza dues mostres col·lectives a Casa EmpordĂ  de Figueres i Ca l’Anita de Roses


 

Empordoneses arriba a la seva desena ediciĂł i, enguany, homenatjarĂ  la prĂČpia comunitat d’artistes, gairebĂ© un miler, que han exposat en el cicle al llarg d’aquests anys. L’homenatge consistirĂ  en dues grans mostres, a Figueres i a Roses. Pilar FarrĂ©s, coordinadora d’Empordoneses, va explicar durant la roda de premsa de la setmana passada al Museu de l’EmpordĂ  l’eix central del 2019: «Empordoneses, com sempre, tindrĂ  un fil conductor, la peculiaritat, perĂČ, serĂ  que enguany amb motiu d’acomplir deu edicions organitzarem dues grans exposicions col·lectives que recuperaran algunes de les peces mĂ©s rellevants que s’han pogut veure al llarg de les nou edicions anteriors, de manera que l’espectador pugui, en una sola visita, fer-se una idea de la importĂ ncia i la magnitud del que ha significat el cicle».

ENRIC TUBERT, COMISSARI. Les dues mostres col·lectives duran per tĂ­tol «La comunitat» i es faran a Casa EmpordĂ , l’antic Escorxador de Figueres, els mesos de juliol i agost, i a la sala d’exposicions Ca l’Anita de Roses, a la tardor. En cada espai, s’exhibiran peces diferents, entre quinze i vint. L’historiador de l’art Enric Tubert Ă©s el comissari d’Empordoneses 2019, encarregat de fer la selecciĂł de peces de diverses disciplines, tant pintures com escultures, instal·lacions o fotografies: «Es tracta d’aconseguir un conjunt d’obres que sigui representatiu tant de la varietat de temes proposats en les nou edicions anteriors com de les tĂšcniques i els formats, sense oblidar la paritat de gĂšnere. PerĂČ sobretot, volem posar en valor la comunitat que s’ha aplegat al voltant d’Empordoneses – artistes, tĂšcnics, escolars, patrocinadors i pĂșblic– la qual actua, quan es posa en moviment, com una sola veu crĂ­tica davant de certs problemes del mĂłn contemporani».

PROPOSTES DE PETIT FORMAT. Per complementar el cicle, es duran a terme altres propostes de petit i mitjĂ  firmat. Per començar, el 5 d’abril, el Museu de l’EmpordĂ  organitzarĂ  una activitat amb estudiants de primĂ ria de la comarca al voltant de l’obra d’Ángeles Santos. Durant el mes de juny, el Museu del Joguet de Catalunya acollirĂ  una instal·laciĂł fotogrĂ fica d’Àngel Reynal i, els mesos de juliol i agost, el duet format per l’escriptora MercĂš Cuartiella i l’il·lustrador AbdĂłn JordĂ  portaran un dels seus grafits a la façana de la biblioteca de Figueres.

VESSANT EDUCATIU. El cicle, des dels seus inicis, ha tingut sempre en compte el vessant educatiu i estudiants han participat en exposicions a la seu del Consell Comarcal. Aquest any, a causa de les obres a la seu, en serĂ  l’excepciĂł. Tot i aixĂČ, des del Consell Comarcal, com destaca el conseller de Cultura, Enric Gironella, hi participen «facilitant el transport d’estudiants per visitar les exposicions, per a cada institut de la comarca». L’alcalde de la ciutat, Jordi Masquef, valora Empordoneses i en destaca «la voluntat d’unir persones que ha tingut el cicle al llarg dels anys».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li