Els veïns del Sun Village impedeixen l’accés dels tècnics que havien de taxar l’enderroc

0
990

El president de la comunitat de veïns de la urbanització del Sun Village de Palau-saverdera, Han van Shaick, ha impedit per segona vegada, el pas del tècnic, l’arquitecte municipal i el notari, que havien d’entrar casa per casa per taxar quan costaria l’enderroc de les 42 cases. Els veïns al•leguen que se senten ‘indefensos’ davant aquesta situació i que aquesta era la manera de ‘salvaguardar les nostres llars’, ha dit la seva portaveu, Adela Donat. Si no s’atén la petició de súplica de les 42 famílies, el 5 de desembre s’enderrocaran els dos edificis, que es van construir en uns terrenys d’usos hotelers. L’Ajuntament demanarà ara un ordre judicial per poder-hi accedir. 

A l’agost, es van presentar els tècnics de l’Ajuntament de Palau-saverdera a la urbanització Sun Village per fer la taxació de l’enderroc. En aquella ocasió els veïns tampoc els van deixar entrar dient que no havien rebut cap notificació ni del jutge ni de l’Ajuntament. Aquest dimarts al voltant d’un quart d’onze del matí, hi han tornat per redactar i valorar el projecte de valoració de l’enderroc. Aquesta vegada, els veïns havien rebut amb anterioritat una carta avisant d’aquesta actuació però de la mateixa manera que va passar el mes anterior, tampoc hi han pogut accedir. A la porta, els esperava el president de la comunitat, Han van Shaick i la seva portaveu, Adela Donat, i els han comunicat que els veïns no els deixaven entrar a casa seva. Segons ha explicat l’alcalde accidental de Palau-saverdera, Lluís Mont, -que ha acompanyat als tècnics municipals-, ‘els veïns estan al seu dret de no deixar-nos passar’, però ha afegit que l’Ajuntament es veia obligat a demanar un ordre judicial per poder-hi accedir. ‘Des del consistori estem treballant de valent per impedir l’enderroc perquè és molt trist que 42 famílies es quedin sense casa’, ha indicat Mont.

Per la seva part, la portaveu de la comunitat, Adela Donat, els veïns se sentien ‘indefensos’ i ‘no entenen perquè han d’entrar a casa seva per taxar l’enderroc, quan ells no han estat demandats’, ha explicat. Donat ha fet una crida perquè la part demandant, Montserrat Solé, escolti les seves peticions i perquè retiri la seva demanda. ‘No ens hem reunit. No ens vol escoltar’, ha dit Donat, tot afegint: ‘Hem passat un estiu molt dolent perquè el temps s’acaba. Qui ho passa pitjor són els nens perquè ja saben el que passa’.
En el moment d’impedir el pas a la comitiva municipal, no s’hi ha presentat cap altre veí, ja que de les 42 famílies propietàries, només sis hi viuen tot l’any. La resta són segones residències.

L’origen d’aquesta situació es remunta a l’any 2001, quan l’Ajuntament va donar una llicència per fer dos blocs de pisos amb pàrquing soterrat en uns terrenys que segons el planejament urbanístic contemplaven un equipament hoteler. Una veïna del Sun Village, Montserrat Solé, va portar l’obra al contenciós, al·legant que a la parcel·la s’hi estaven aixecant habitatges i que aquests superaven un metre l’alçada permesa.

El cas va arribar fins al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que el 2006 va dictar una sentència que anul·lava la llicència d’obres i obligava el consistori a enderrocar el complex. La sentència es va recórrer argumentant-ne la impossibilitat d’execució i el 31 de maig del 2007 el Tribunal Superior de Justícia la desestimava. L’Ajuntament ho va intentar de nou amb un recurs de súplica que també va ser desestimat i, a més, es va informar que ja no es podien presentar més recursos.

Per la seva banda, els veïns afectats van reclamar a l’Ajuntament una indemnització de 12 milions d’euros (MEUR) en concepte de danys i perjudicis.

Aquest febrer passat, el ple municipal va iniciar el procés administratiu per tirar endavant l’enderroc, tot i que l’alcalde, Narcís Deusedas, no estava d’acord amb la mesura. El consistori, però, va enviar una carta als veïns dient-los que ells s’havien de fer càrrec de l’enderroc, i que tenien sis mesos per executar-lo.

Els propietaris van presentar un recurs al contenciós sobre aquesta decisió, i el passat mes de maig el TSJC va dictar un auto on obliga l’Ajuntament a executar l’enderroc. En cas que no s’accepti aquest recurs l’enderroc es realitzarà el 5 de desembre.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li