Els Ășltims pressupostos

0
716

Encarem l’Ășltim trimestre de l’any i, amb aquest, una Ăšpoca de bons desitjos i projectes de futur. Tots, encara que ens neguem a reconĂšixer-ho, comencem els anys nous amb ganes de fer coses, amb intencions d’emprendre, amb il·lusions de fer realitat somnis. PerĂČ abans d’acabar l’any Ă©s moment de posar les bases per encarar el nou amb fonaments, i als Ajuntaments passa una mica el mateix.

Aquests darrers mesos del 2018, a l’Escala, com a la resta de pobles i ciutats del paĂ­s, es debatran i aprovaran les ordenances fiscals i el pressupost per al 2019. Dos documents que, encara que sembli que no ens afecten, sĂłn els que regiran durant tot un any quants impostos i taxes pagarem i en quĂš els gastarĂ  l’Ajuntament. I en aquesta ocasiĂł, a mĂ©s, seran els Ășltims de la legislatura.

Des d’ERC fa molts anys que insistim en unes ordenances progressives i socialment justes, que, per exemple, premiïn els qui reciclen i cuiden el medi ambient i ajudin els emprenedors a començar projectes. Unes ordenances que bonifiquin impostos de circulació als vehicles elùctrics, els d’escombraries als qui s’ocupin de reciclar al màxim o que permetin el pagament fraccionat de les taxes d’obertura d’establiments, abonant una part al principi i una altra al cap d’un any, depenent de l’ùxit del projecte.

Per altra banda i pel que fa al pressupost, el nostre cavall de batalla principal durant tots els anys ha estat la inclusiĂł d’habitatge social. L’Escala, amb mĂ©s de 10.000 habitants, no tĂ© ni un pis destinat a Ășs social, ni un! Fa anys que intentem fer veure al govern socialista que la manera de construir habitatge social de forma eficient i immediata Ă©s rehabilitant les propietats que ja tenim i invertint, cada any, una quantitat en la compra i rehabilitaciĂł de pisos repartits per tot el municipi. L’Escala tĂ© un pressupost de 21 milions d’euros, penseu que, per exemple, 200.000 euros a l’any dedicats a habitatge social sĂłn massa diners? Ni tan sols arriba a un 1% del pressupost total del poble i podria generar-nos 2 habitatges cada any per a persones en risc. I si haguĂ©ssim començat a actuar fa 7 anys, quan ERC va començar a demanar-ho, ja en serien 14, 16 al 2019.

Les grans obres amb desenes de pisos tots junts en una zona concreta ja han passat a la histĂČria; requereixen una inversiĂł inicial molt gran i, a mĂ©s, agrupen tot l’habitatge social en un lloc concret del poble, normalment, allunyat de tot. Aquest model del passat Ă©s lent i molt i molt costĂłs per uns ajuntaments que tenen molt limitat el poder econĂČmic per una llei espanyola que estreny els cinturons de les administracions locals fins, gairebĂ©, ofegar-les, LARSAL. Hem de reinventar-nos per aconseguir un triple efecte; bregar amb LARSAL, dotar el poble de parc d’habitatge social i revitalitzar els barris de l’Escala.

Aquest any, per tant, no hi haurĂ  sorpreses. Fa anys que el nostre sĂ­ als pressupostos pivota sobre l’eix social i el nostre suport a un pressupost 2019 que es preveu molt continuista i sense grans inversions estarĂ , principalment, condicionat a l’existĂšncia d’una partida generosa dedicada exclusivament a la rehabilitaciĂł o compra d’habitatge social. Com des de fa set anys, sense canvis de rumb. Diuen que perseverar Ă©s l’Ășnica manera d’aconseguir resultats.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li