Els treballs a la Ciutadella desenterren prop de 1.300 metres quadrats de vila medieval

0
484

Els resultats de les excavacions recuperen bona part de l’urbanisme medieval i el pĂșblic ja les pot visitar


Els visitants de la Ciutadella de Roses poden gaudir de gairebĂ© 1.300 metres quadrats mĂ©s de vila medieval. Aquesta superficie s’ha desenterrat en els treballs dirigits des de la CĂ tedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni ArqueolĂČgic de la Universitat de Girona, finançada per l’Ajuntament rosinc.
La campanya arqueolĂČgica ha posat al descobert bona part del carrer Major i del carrer Principal de la Ciutadella, dues de les artĂšries principals del jaciment arqueolĂČgic, que comuniquen la zona del port amb el monestir de Santa Maria. El director de les excavacions de la Ciutadella, LluĂ­s PalahĂ­, se’n mostra satisfet: «Tot i que a nosaltres encara ens queda feina per fer, els visitants les podran gaudir des de ja mateix».

Els treballs tambĂ© han inclĂČs excavacions en les illes de cases que hi havia entremig dels carrers. AixĂČ ha permĂšs «recuperar una bona part de l’urbanisme medieval», segons PalahĂ­.

LA NIT I EL DIA. La primera zona d’habitatges on s’ha treballat està situada a l’extrem meridional, a tocar les muralles. A la banda dreta del carrer s’hi ha trobat molt ben conservada l’estructura medieval del que seria la vila i, per contra, a la banda esquerra s’hi veu la destrucció de l’espai per ser readaptada com a zona militar.

EL JARDÍ. La segona zona on s’han centrat els treballs arqueolĂČgics Ă©s un sector proper al monestir de Santa Maria. Aquesta zona mostra un estat de conservaciĂł extraordinari. PalahĂ­ explica que «aixĂČ Ă©s perquĂš al 1645 els francesos hi van fer un jardĂ­ a sobre. AixĂČ ha permĂšs que, a diferĂšncia d’altres zones de la Ciutadella, no s’utilitzĂ©s la pedra de les edificacions per a nous usos».

SENSE OBJECTES. Encara que s’ha trobat material fĂ­sic, com finestres i obertures, no s’han trobat peces que puguin anar a la vitrina del museu. «Nosaltres hem excavat els Ășltims nivells d’abandonament, Ă©s lĂČgic pensar que quan van abandonar les cases es van endur els objectes de valor».

EL NOU CIRCUIT. Tot i que la superfĂ­cie visitable de la Ciutadella de Roses ha augmentat prĂ cticament un 25%, encara queda molta feina per fer. Èric Ibåñez, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Roses, explica que «actualment hi ha un circuit de visita molt marcat i ara hem d’estudiar com ho hem de fer per incloure les noves descobertes». I afegeix: «És important tambĂ© no nomĂ©s la senyalitzaciĂł, sinĂł tambĂ© com difondre les noves troballes en un projecte mes ampli».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li