Els satèl·lits d’Elon Musk sobrevolen la comarca

0
904

Persones d’arreu del territori van veure passar el `tren de llums d’Starlink´ i ho van compartir a les xarxes


Els satèl·lits Starlink es deixen veure a l’Alt Empordà. La nit del 7 de maig, pels volts de quarts d’onze, es va poder veure com una filera de «llumetes» creuaven el cel de la comarca. No eren «llumetes», eren els satèl·lits d’Elon Musk.

STARLINK AQUÍ. Moltes persones van compartir la seva experiència amb «les llumetes» a les xarxes socials, ja que just en aquell moment l’ull humà podia captar a la perfecció el que sobrevolava l’Alt Empordà. Però anem a pams. Què són aquestes «llumetes» ? El president de l’Observatori Astronòmic d’Albanyà i expert en astrofotografia, Juan Carlos Casado, ens resol algun dels dubtes. El que es va veure la nit del 7 de maig a Llers eren satèl·lits Starlink de l’empresa Space X (Space Exploration Technologies Corporation), una firma de transport aeroespacial nord-americana i creada per Elon Musk el 2002. «Són els primers satèl·lits del que serà el futur: una megaconstel·lació de satèl·lits d’òrbita baixa que donaran —de fet, ja estan funcionant— accés a Internet d’alta velocitat i a qualsevol lloc del món a preus raonables», tal com especifica Casado. Cal saber que és un fet que anirà a l’alça, ja que «altres companyies com One Web i Facebook ja estan preparant satèl·lits semblants», avança l’astrofotògraf a HORA NOVA.

SUPOSA ALGUN RISC? Segons argumenta Casado, «aquest satèl·lits estan en òrbites d’uns 1.000 km d’alçada, per la qual cosa es troben a prop (relativament) de la Terra». I tenint en compte que la nostra comarca, concretament el Bassegoda Park d’Albanyà, des de l’any 2015 està certificat com a Cel Starlight, és a dir, un espai que té una excel·lent qualitat de cel i que representa un exemple de protecció i conservació, què pot suposar aquest augment de llum al cel? L’expert diu clarament que «la influència més notable és una interferència negativa en l’observació astronòmica al ‘contaminar’ amb la seva llum a objectes que s’estan estudiant quan passen els satèl·lits». Casado afegeix que «les càmeres les capten com un tren de llums que pot arruïnar totalment una sessió observacional». I afirma que «els astrònoms estan molt preocupats amb aquest nou tipus contaminació».

A ULL NU. Tal com detallàvem, aquella nit de maig es van poder veure els satèl·lits a simple vista, tot i que era gairebé era impossible aconseguir una imatge de qualitat amb un telèfon mòbil. L’astrofotògraf, però, va poder captar aquests satèl·lits dissabte passat, sobre del riu Muga, a Sant Llorenç de la Muga. Explica que «a la imatge es veuen traços, però a simple vista eren una filera de punts lluminosos que es desplaçaven a poc a poc d’Oest a Est —típic dels satèl·lits artificials— i mirant cap al Nord. » Casado detalla que aquests «traços són precisament el que surt al fer fotografies de llarga durada als Observatoris Astronòmics» i conclou que «la desaparició gradual dels traços a la dreta és deguda a l’entrada dels satèl·lits, que són il·luminats pel Sol, a l’ombra de la Terra.»

ES PODRAN TORNAR A VEURE? Ras i curt: Sí. El president de l’Observatori d’Astronomia d’Albanyà assegura que es podran tornar a veure algun dia no molt llunyà. Detalla que ara «poden haver-n’hi uns 300 o 400 a l’espai i només la companyia Starlink diu que està previst que n’hi hagi 12.000». Afegeix que «hi ha llançaments previstos i es pot seguir la seva òrbita i visibilitat des de webs especialitzades com Heavens-Above». La direcció en línia és www.heavens-above.com i per fer-ne el seguiment només cal accedir-hi i buscar a l’apartat Satélites i des d’aquí a l’enllaç Pasos de todos los objetos de un lanzamiento de Starlink, i es poden observar tots els satèl·lits llançats, i com es veuen, explica l’especialista. En aquest apartat web es poden detallar infinitat de factors relacionats amb l’astronomia i l’observació d’aquesta. El cas dels satèl·lits Starlink demostra que mai plou a gust de tothom. El que suposarà un abans i un després en connexió a Internet, suposarà també més contaminació lumínica.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li