Els promotors renuncien a fer el 60% dels habitatges amb llicència a causa de la crisi

0
688

Sis de cada deu habitatges que ja tenien llicència municipal a les comarques gironines no s’han començat a aixecar perquè els constructors hi han renunciat. Aquesta és una de les dades més impactants que recull l’estudi del Col·legi d’Aparelladors de Girona corresponent a l’evolució de les obres durant l’any 2008. En total, de les 6.202 promocions amb llicència a la demarcació, només se’n preveuen tirar endavant 2.151. Entre les comarques més afectades per les renúncies hi ha la Garrotxa, el Gironès i la Selva. El president del Col•legi, Ernest Oliveras, no és optimista sobre el futur i confia que les rehabilitacions ‘aniran a l’alça’.

L’estudi del Col·legi d’Aparelladors no fa més que confirmar la sotragada del sector de la construcció amb la crisi econòmica. Una situació que ha comportat que molts constructors, a l’hora de la veritat, hagin decidit fer-se enrere i no iniciar promocions, tot i que aquestes ja disposaven de llicència municipal.

Si bé sempre hi havia hagut renúncies, el cert és que la crisi ha fet disparar la xifra de promocions de les quals no se’n posarà ni una totxana. Mentre que el 2007 a les comarques gironines es van renunciar a fer el 13,6% dels habitatges contractats, l’any passat els promotors van adoptar la decisió de no començar l’obra en el 65% dels casos.

Si es traslladen en xifres els percentatges anteriors, les dades del Col·legi d’Aparelladors reflexen també la davallada de l’activitat, tant en obra nova com en rehabilitació. El 2007, de 13.886 construccions amb llicència, els constructors van renunciar a fer-ne 1.891. Però el passat 2008, les renúncies van afectar 4.051 habitatges dels 6.202 que s’havien contractat a la demarcació.

A la pràctica, això representa que s’han deixat de fer sis de cada deu habitatges. Això també suposa, com explica Oliveras, que els ajuntaments ‘hagin retornat els drets que els constructors havien pagat per iniciar l’obra, que solen situar-se entre el 2 i el 4% del seu preu global’.

Les renúncies dels promotors s’estenen arreu de les comarques gironines, però sí que han afectat més les comarques de la Garrotxa, el Gironès i la Selva. Fins i tot, en el cas de la Garrotxa, la xifra de renúncies (505) ha superat la de sol•licituds d’inici d’habitatges (498). Aquesta situació també s’ha donat en municipis com Palafrugell (Baix Empordà), Figueres o Blanes (Selva).

L’estadística del Col·legi d’Aparelladors també reflexa -un cop restades les renúncies- la caiguda imparable que han experimentat els habitatges contractats. De fet, en el conjunt de la demarcació, les sol•licituds dels constructors als ajuntaments han caigut en global un 82% (passant de les 11.995 el 2007 a les 2.151 el 2008).

La dada anterior fa referència tant a noves construccions com a rehabilitacions. Però si es mira per tipologies d’habitatge, aquest percentatge encara és més cru en el cas dels blocs de pisos, on la davallada ha estat del 94% (de 7.762 a 468).

El president del Col•legi d’Aparelladors ha indicat que, aquest 2008, la caiguda de la contractació d’habitatges ‘ja és la pitjor que hi ha hagut en anys, i que fins i tot es troba per sota de la del 1993’. Pel que fa a perspectives de futur, Oliveras no s’ha mostrat optimista i ha dit que ‘té dubtes que la situació pugui remuntar el 2010, com indiquen els analistes’.

Per al president, ‘seria desitjable que l’obra pública tiri cap amunt per donar feina al sector’. Ernest Oliveras també ha dit que confia ‘que les rehabilitacions vagin a l’alça’ per compensar la caiguda en obra nova. En referència a la crisi, Oliveras ha afirmat: ‘Amb aquestes dades, es veu clar com la crisi financera és mundial, i el sector de la construcció no n’és el culpable sinó el primer perjudicat’.

Com a reflex de la situació, el president ha explicat que els cursos de català que s’ofereixen des del col·legi tenen molt bona acollida, ‘perquè l’obtenció del nivell C facilita que els qui vulguin fer oposicions a l’administració s’hi puguin acollir’.

L’estudi del Col·legi d’Aparelladors s’ha acompanyat d’una anàlisi, realitzada per la UdG, sobre l’evolució de la construcció d’habitatges a les comarques gironines durant el període 1987-2008. L’autor de l’estudi i catedràtic de Geografia, Joan Vicente, ha ressaltat que la crisi d’aquests darrers anys s’ha demostrat molt més crua en el sector de la construcció.

‘El que abans es produïa en cinc anys, ara ha passat en dos’, ha indicat. I ha afegit: ‘I a més, s’ha incrementat, perquè entre els anys 1988 i 1993 la caiguda d’habitatges contractats va ser del 66,4%, mentre que només entre el 2006 i el 2008 aquesta ja se situa en el 89%’.

L’anàlisi també posa de manifest com, durant tot el període analitzat, a les comarques gironines s’han construït dos habitatges per cada ciutadà que hi viu. Per últim, l’estadística posa de manifest com els blocs de pisos han estat els més sensibles als creixements i davallades en la contractació.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li