Els projectes dels arquitectes a l’Alt Empordà es tripliquen en els últims 5 anys

0
1459

El preu de l’habitatge nou a la comarca va augmentar un 12,7% l’any 2018 i se situa en els 293.035 euros


 

Augment espectacular dels projectes visats a l’Alt Empordà des del 2013. En cinc anys s’han triplicat les xifres i s’ha passat dels 61.413 metres quadrats als 187.399. Si ho comparem amb la sistuació de fa un any, la superfície visada ha pujat un 74% [vegeu el gràfic]. Aquestes dades corresponen als projectes executius que els arquitectes presenten al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i que reben el vistiplau legal per a la construcció.

Tot i l’increment important dels metres quadrats sotmesos a obra, el COAC destaca que la majoria de projectes són de grans dimensions. És a dir, corresponen a equipaments o ampliacions comercials i això vol dir que la feina es concentra en pocs professionals. A més, el sector també fa un crit d’alerta i demana que s’impulsi la rehabilitació, que «comença a tenir un creixement negatiu en l’àmbit de comarques gironines».

El president de la demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) creu que les dades anuals de rehabilitació «són preocupants». Marc Riera parla d’un parc urbà cada cop més envellit i que «requereix una actualització urgent». El COAC aposta per impulsar la renovació urbana i la rehabilitació «per resoldre necessitats en matèria de seguretat, accessibilitat, salut i benestar de les persones, així com la transició energètica». Pel que fa als habitatges visats, durant el 2018 se’n van registrar un 47% més que a l’any anterior. En xifres absolutes representen 1.758 habitatges nous en un futur.

PUJA DE PREUS. Un altre indicador de la construcció passa per les dades de l’Associació de Promotors de Catalunya. En l’estudi del 2018 presentat pels promotors fa uns dies es constata que, en un any, el preu de l’habitatge nou a l’Alt Empordà ha pujat un 12,7% i el preu mitjà se situa en els 293.035 euros (2.429 €/m2). Al 2018 la comarca tenia 41 noves promocions en oferta i un total de 320 d’habitatges per vendre.

En l’àmbit general de comarques gironines el preu mitjà de l’habitatge nou va augmentar l’any passat un 10% i és de 383.630 euros de mitjana (2.828 €/m2).

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li