Els primers reclusos arribaran a la nova presó de Figueres a finals d’aquest any

0
814

Els primers reclusos del nou centre penitenciari del Puig de les Basses de Figueres començaran a omplir la presó a finals d’any. La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha anunciat que l’obra civil estarà acabada aquest mes i que després només faltarà instal·lar els sistemes de seguretat i equipar els espais de la presó. ‘Estem a la meitat del camí’, ha afirmat Tura. A partir d’ara també comença un procés per cobrir l’entorn de la presó amb talussos i vegetació per minimitzar l’impacte. El que quedarà pendent són els accessos a la presó. ‘Per on venim ara no pot ser perquè estarà cobert de vegetació, entenc que en la intersecció entre la nova N-II i l’AP-7 apareixeran les sortides’, ha afirmat. 

‘Està clar que necessitem tenir un accés al vials’, ha afirmat la consellera de Justícia. Montserrat Tura lliga aquestes sortides amb tenir els accessos a l’autopista i el traçat definitiu de la carretera Nacional II sobra la taula. Tura afirma que l’accés actual al centre penitenciari ‘no serveix’ perquè, un cop enllestides les obres, hi replantaran arbres per minimitzar l’impacte visual de la presó. ‘Hem de tenir un accés no només viari sinó també per a les canalitzacions d’aigua’, ha afirmat la consellera que entén que en la intersecció entre la nova N-II i l’AP-7 ‘apareixeran les sortides’ que necessita la presó i que també reclama l’Ajuntament de Figueres.

Montserrat Tura ha visitat aquest dilluns les obres del futur centre penitenciari que ha de servir perquè hi compleixen la pena els reclusos de dues presons: la de Figueres i la de Girona que, segons Tura, són ‘velles i petites’. La presó té capacitat per a 750 reclusos i la consellera ha afirmat que l’obra civil estarà enllestida aquest mes. Ara comença la part més delicada, la instal·lació dels sistemes de seguretat i equipar els espais com les cel·les, la bugaderia, els tallers i la cuina. ‘És una petita ciutat amb molta seguretat, el procés és lent’, ha afirmat la consellera.

‘La presó està molt avançada’, ha valorat Tura que afirma que les obres estan a la meitat d’execució. Una altra tasca que falta per enllestir i que començarà a partir d’ara és la de instal·lar les mesures correctores per minimitzar l’impacte visual de la presó, ubicada dalt un turó. ‘Les ubicacions dels centres penitenciaris no són fàcils’, ha explicat Tura que afegeix que, després de construir la presó, construiran dunes artificials que aniran cobertes de vegetació per ‘amagar’ el recinte. ‘Si algú diu que l’edifici no tindrà cap mena d’impacte en el paisatge estarà enganyant, però sí que passarà molt desapercebuda’, comenta la consellera.

La consellera de Justícia ha afirmat que el mètode per construir la nova presó ha estat innovador i un exemple de sostenibilitat. Montserrat Tura ha recordat que durant el procés construtctiu han reaprofitat les graves i les sorres que han extret per construir paviments i fer el formigó necessari. Les cel·les també les van construir al mateix lloc utilitzant motlles i, així, han estalviat ‘molts moviments de camions’. ‘Hem intentat reaprofitar al màxim el que havien hagut de buidar tenint en compte la ubicació de la parcel·la’, ha conclòs Montserrat Tura.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li