
Mor el figuerenc Anicet Vallès, monjo del monestir de Poblet des de feia 60 anys
Lâordre dels monjos cistercencs es caracteritza per aquella mĂ xima tan coneguda dâora et labora (resa i treballa). La matinada de diumenge passat moria al monestir de Poblet el monjo figuerenc Fra Marc Vallès. Al matĂ, la comunitat feia un comunicat anunciant la defunciĂł per Twitter, tot assenyalant que la defunciĂł sâhavia produĂŻt a lâinfermeria del monestir, mentre el pare Abat li recitava el salm 26: ÂŤEl Senyor mâil¡lumina i em salvaÂť. La simplicitat de la regla de Sant Benet portada al segle XXI. Tenia 84 anys dâedat i en feia 60 que era monjo. El funeral es va celebrar lâendemĂ .
La notĂcia, que es va conèixer a la comarca a les poques hores, va impressionar totes aquelles persones que lâhavien conegut en vida. Alguns, ja a la seva joventut, quan era un destacat jugador de la UniĂł Esportiva Figueres, tot recordant que va comunicar el seu ingrĂŠs al monestir just desprĂŠs dâhaver acabat un partit de futbol i davant la sorpresa de tothom. La majoria, però, havien tingut contacte amb Fra Marc arran de fer una visita a Poblet o quan venia a la seva terra a veure la famĂlia. Tots els comentaris expressats per xarxes posen en evidència la seva excepcional i carismĂ tica personalitat.
Anicet Vallès i Rovira âel nom de Marc li van posar quan va entrar a Pobletâ havia nascut a Figueres el 1937, ĂŠs a dir, en plena Guerra Civil. Era el desè dâonze germans dâuna nissaga que ha donat diversos prohoms al paĂs (fa quatre mesos moria en Pep, reconegut crĂtic dâart). Entre els altres germans, tambĂŠ cal recordar el pintor Evarist, lâadvocat Ramon i lâeditor Carles. El seu pare era notari i juntament amb la seva mare eren oriĂźnds dels Hostalets de Pierola, a lâAnoia. Van destinar-lo a Figueres el 1932 i va viure-hi fins a la seva mort, el 1956.
VOCACIĂ. DesprĂŠs dâestudiar a les escoles de Sant Vicenç de PaĂźl, La Salle i a lâInstitut Ramon Muntaner de Figueres, va començar el Peritatge Elèctric i va fer uns cursos dâATS a lâhospital Sant Joan de DĂŠu de Barcelona. Paral¡lelament era el capitĂ de lâequip blanc-i-blau i quan estava a punt de ser fitxat per lâEspanyol decideix entrar al monestir de Poblet. Tenia 22 anys. Com a monjo ha fet dâinfermer, sagristĂ , impressor, bibliotecari, guia, hostatger, campaner i hortolĂ .
Va ser una persona inquieta, que va aprendre a escoltar i a guardar silenci, però al mateix temps era un gran comunicador, com quedava evident quan realitzava les visites guiades al monestir. En aquest sentit va publicar el volum Una visita guiada al monestir de Santa Maria de Poblet (2001), traduït al castellà i anglès, que Ês una transcripció de tot allò que explicava.
TambĂŠ tĂŠ escrit un volum inèdit sobre els aspectes esotèrics de lâarquitectura de Poblet i els seus simbolismes. Una temĂ tica amb la qual havia parlat sovint amb un germĂ seu, Pep, mort el passat mes de setembre i amb el psiquiatra figuerenc Carles Frigola que havia fet sovint estades amb la comunitat i explicava que el monjo figuerenc li va permetre consultar un conjunt de manuals dâalquĂmia, guardats a la biblioteca.
Un dels seus lemes, molt comentat aquest diumenge arran del seu traspĂ s, era aquell que transmetia a tothom: ÂŤRespira, dĂłna grĂ cies i estima!Âť Sempre recomanava que respirĂŠs bĂŠ. Lâescriptor Josep Pla, al qual Fra Marc va cuidar durant els darrers mesos de la seva vida, recordava que ÂŤaquest monjo de Poblet em va salvar la vida, un dia, simplement, ensenyant-me a respirar. Em va dir que jo tenia 140 pulsacions per minut, i que sâhavia de mirar de rebaixar. Em va ensenyar a respirar a poc a poc, i les pulsacions van baixarÂť, segons recull lâescriptor Josep Valls al seu llibre Històries de Josep Pla.
Pla havia estat un hoste habitual de Poblet al llarg de la seva vida, mantenint una bona amistat amb la comunitat fins al punt que els va escriure una guia. A peticiĂł del pare abat Maur Esteve, Vallès va cuidar de lâescriptor durant els darrers mesos de la seva vida, a començament de lâany 1981, tant durant la seva estada a la clĂnica Santa Creu de Figueres com al mas de Llofriu, on va morir el 23 dâabril. Lâabat, segons el necrologi de Poblet, ĂŠs lâanterior monjo mort al monestir abans de Vallès, concretament el novembre del 2014. ÂŤAquest senyor sĂ que ĂŠs un santÂť, va dir Pla en diverses ocasions. En uns escrits al diari Avui, Vallès va explicar les seves vivències dâaquells mesos tot assenyalant que ÂŤPla era un home dâuna humanitat transcendent, enfangada a la terra i moguda per la tramuntanaÂť.
Entre els nombrosos testimonis de persones que lâhan tractat al llarg de la seva vida monacal hi figura tambĂŠ el del president de la Generalitat a lâexili, Carles Puigdemont, que al seu llibre Mâexplico recorda que en una visita al monestir, el 3 de febrer de 2017, va compartir unes hores de reflexiĂł amb la comunitat i va voler que hi participĂŠs Fra Marc, amb el qual es van saludar efusivament tot comentant aquella pregunta que sempre feia als visitants: ÂŤOn vius?Âť. Tothom responia la seva poblaciĂł de residència, però el monjo els replicava: ÂŤNo, vius allĂ on tens els peus!Âť. Una frase simple, però que amagava una gran transcendència. Per als creients, avui, Vallès viu al cel.
Leave a Reply