Els pescadors es converteixen en còmplices de la protecció del dofí mular

0
2761

Les confraries de Llançà, el Port de la Selva i Roses col·laboren amb Submon en l’estudi de població de dofins al cap de Creus


 

Canviar la visió que es té del pescador, vist abans com un depredador o com un amenaça cap a les espècies protegides del medi marí. Aquest ha estat l’objectiu de la jornada organitzada aquest cap de setmana al Maram de l’Escala. Sota el títol «La pesca com a eina de conservació de la biodiversitat», diversos ponents -entre experts científics i responsables del sector de la pesca- han parlat de les tasques de col·laboració entre els dos sectors. S’ha tractat de la gestió del sonso i el corb marí emplomallat; de la llúdriga i dels dofins.

L’encarregat d’obrir la jornada va ser l’alcalde de l’Escala, que va donar pas a les paraules del president de la Federació Catalana de Pesca, el rosinc Antoni Abad. El missatge d’Abad és que «el pescador cuida el medi on treballa i protegeix les espècies que no pesca» i «prova d’això», diu Abad, «és que tenim dofins, llúdrigues, tortugues i de tot».

#DOFINS DE TRAMUNTANA. Un dels projectes presentats a l’Escala ha estat el liderat per Carla A. Chicote, que porta per nom «Dofins de Tramuntana: Pescant sosteniblement al Canyó de Creus». El gestiona l’entitat Submon, que compta amb un ajut del Fons Europeu Marítim i de la Pesca i de la Generalitat per estudiar la població de dofins a la zona del cap de Creus.

Irene Álvarez de Quevedo és una de les tècniques del projecte i explica: «Vam començar el 2017 i la idea només era l’estudi de la població del dofí mular però vam veure que hi ha via una interacció molt important entre els dofins i els pescadors». Aquest vincle es produeix perquè les espècies van a menjar a les xarxes de les barques d’arrossegament. Vist això, aquest estiu Submon ha fet un estudi més de camp, que ha comptat amb els avisos de les barques de pesca cada vegada que es detectaven grups de cetacis i, a més, també s’han fet enquestes als pescadors sobre la percepció que tenen d’aquestes espècies. Álvarez de Quevedo diu que «ha canviat molt la relació del pescador amb els dofins, ja que antigament els veien com una competència perquè els foradaven les xarxes i se’ls hi menjaven el peix». Actualment, les xarxes són més resistents i molts pescadors asseguren que el dofí també els ajuda a pescar. Tot i això, es vol estudiar bé quin és el comportament dels dofins i de les cries quan es troben amb les barques.

Ara, les persones implicades en el projecte estan buidant totes les dades que s’han recopilat aquest estiu en el treball de camp realitzat. S’han fet fotografies de tots els dofins mulars vistos, i les imatges de les aletes serveixen per identificar-los individualment i poder elaborar el catàleg. El 2017 #dofins de tramuntana, en una estimació molt preliminar, va detectar 300 cetacis al cap de Creus. «Aquest any, però, n’hem vist més de 300», diu la tècnica del projecte. El catàleg està en marxa i cal saber quants d’aquests dofins són residents i quants no. Al Golf de Lleó, hi ha una estimació d’un miler d’exemplars.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li